Aktoriams neįtiko paminklo J.Miltiniui projektai

Baigėsi paminklo legendiniam režisieriui Juozui Miltiniui projektų konkursas, išrinkti nugalėtojai ir paskirtos premijos.

Atrodytų, jog dešimtmetį trunkančios tinkamo paminklo režisieriui paieškos jau galėtų ir baigtis, tačiau J.Miltinio dramos teatro darbuotojai ir vėl nepatenkinti konkurso rezultatais.

Teatralų nuomonė griežta: „Konkursas įvyko, bet ir vėl nepavyko”. Jie norėtų bendrauti su autoriais, kad šių darbai dar būtų tobulinami.

„Kūrybinis teatro personalas labai aktyviai aptarė šį konkursą. Pasikvietėme ir dabar teatre jau nebedirbančius aktorius, J.Miltinio mokinius.

Tačiau neradome nė vieno projekto, pagal kurį būtų galima iš karto statyti paminklą”, – teigė J.Miltinio dramos teatro aktorius, projektų vertinimo komisijos narys Rudolfas Jansonas.

Konkursą laimėjo studentas

Pirmąją vietą ir 7 tūkstančius litų, surinkęs 178 balus, laimėjo Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto magistrantūros antrakursio studento kauniečio Donato Dovidavičiaus projektas „Durys į teatrą”.

Antrąją vietą ir 5 tūkstančius litų pelnė skulptoriaus Juozo Šlivinsko ir architekto Algimanto Mikėno projektas „C”. Jam vertinimo komisija skyrė 163 balus.

Trečiąją vietą ir tris tūkstančius litų laimėjo Regimanto Midvikio projektas „Mintis”.

Konkursui buvo pristatyta 15 projektų. Vienas iš jų, „Valdovas”, neatitiko keltų reikalavimų, todėl nebuvo vertinamas.

Pagal konkurso nuostatus, visi autoriai gaus raštiškus pranešimus ir galės per 5 dienas pareikšti savo pretenzijas, jei konkurso rezultatai jų netenkina.

Vėliau konkurso protokolas bus atiduotas savivaldybės viešųjų pirkimų komisijai ir bus svarstoma, kurį projektą iš trijų nugalėtojų pasirinkti, deramasi su autoriais.

Geriau festivaliai nei paminklas

Kai kuriems teatralams patiko „Durų į teatrą” idėja. Kai kuriems atrodė įdomus projektas „C”, porai žmonių patiko „Mintis”. Tačiau, pasak R.Jansono, jaučiamas skubotumas, neišbaigtumas.

Teatralai norėtų, jog būtų skelbiamas antras turas. Kadangi tai neįmanoma, jie prašo, kad, viešųjų pirkimų komisijai nusprendus, kuris projektas bus realizuojamas, autorius dar išklausytų jų mintis.

„J.Miltinis – per daug sudėtinga asmenybė, kad taip būtų galima lengva ranka viską padaryti. Be to, jis pats paminklų nemėgo”, – teigė legendinio režisieriaus mokinys, J.Miltinio dramos teatro aktorius Romualdas Urvinis.

Aktorius „Panevėžio rytui” davė raštu išdėstytą savo nuomonę. Laiške teigiama, jog J.Miltinį ir jo sukurtus spektaklius galėtų įamžinti nebent akcentas prieš teatro fasadą, kukli pagarbos detalė.

Tačiau kur kas geriau J.Miltinio gilias teatrines tradicijas įprasmintų jo vardo kultūrinis-finansinis fondas ir teatrų festivaliai.

Iš trijų vieną išsirinks

Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkas, skulptorius Vaclovas Krutinis sakė, jog konkurso negalima laikyti neįvykusiu. Vis dėlto, pasak jo, buvo daug autorių ir darbų, tačiau nebuvo tokio vienintelio išskirtinio projekto, kurį būtų galima iš karto realizuoti.

Dailininkų sąjungos pirmininkas nemano, jog reikėtų vėl pradėti iš naujo sukti ratą, nors tema iš tiesų sudėtinga, tačiau iš trijų laimėtojų bus galima išsirinkti vieną projektą. V.Krutinis teigė, jog Viešųjų pirkimų įstatymas nėra tinkamas meno kūrinių konkursams, reikėtų naujo nutarimo.

„Labai mažai laiko užsakovai skyrė kūrybiniam procesui. Reikėtų konkursą skelbti taip, kad eskizams padaryti būtų metai, tada žmonės gerai pasiruoštų”, – sakė Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkas. Jam J.Miltinio paminklo konkursas pasirodė per daug skubotas.

Konkurso dalyviai nuostatus gavo liepos mėnesį, o projektų paroda J.Miltinio dramos teatre buvo atidaryta rugsėjo 3 dieną.

V.Krutiniui atrodo, jog perkant meno kūrinį neteisinga taikyti Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas, kad pasirenkamas pigesnis variantas. Tuomet gali laimėti silpnesnis kūrinys vien todėl, kad jo kaina bus mažesnė.

Šiame konkurse laimėjusieji paminklo projektai jų autorių yra įvertinti tik apytiksliai. „Durims į teatrą” pastatyti reikėtų apie 170 tūkstančių litų. Projektui „C” įgyvendinti – apie 140 tūkstančių litų. Projektui „Mintis” prireiktų 330 tūkstančių litų.

Šuo – aktorių metafora

Pirmosios vietos laimėtojas D.Dovidavičius sakė pirmąsyk dalyvavęs tokiame oficialiame konkurse ir laimėjimas jam pačiam buvęs netikėtas.

Studentas prisipažino, jog dėstytojai jam yra sakę, kad retas tokių konkursų dalyvis, turįs didelę patirtį, mąsto „šviežiai”, todėl jaunimui juose yra šansų.

Projektas „Durys į teatrą”, dar nežinant, kas jo autorius, buvo vienas labiausiai diskutuotinų darbų. Kai kurie tvirtino, jog jo stilius panašus į Arvydo Ališankos skulptūrų.

Kiti stebėjosi, kodėl šalia režisieriaus figūros, tarsi perėjusios kiaurai akmeninę sieną, vaizduojamas ir šunelio siluetas.

D.Dovidavičius sakė negalėjęs asmeniškai pažinoti J.Miltinio jau vien dėl savo amžiaus, tačiau daug apie jį skaitęs.

Pasak skulptoriaus, kitų autorių plagijuoti jis neturėjęs jokio tikslo. Tiesiog idėja buvo tokia, kad režisierius J.Miltinis atvėrė visai kitokį teatrą, koks iki tol nebuvo lietuviams žinomas.

D.Dovidavičiaus teigimu, kadangi J.Miltinis mėgo vadovauti, nurodinėti aktoriams, buvęs jų vedlys, tai šuniukas yra aktorių metafora.

Surašytų trupės narių pavardes

Antrosios vietos laimėtojai skulptorius J.Šlivinskas ir architektas A.Mikėnas labai gerai pažinojo J.Miltinį.

A.Mikėnas suprojektavo teatro pastatą, yra kūręs scenografiją režisieriaus spektakliams.

Abu autoriai sukūrė antkapinius paminklus J.Miltiniui ir jo bendražygiui Vaclovui Blėdžiui. Jie prisipažino, jog visada buvo kviečiami į režisieriaus gimtadienius ir vardines.

J.Šlivinsko ir A.Mikėno projektas – vienintelis, pagal kurį pastatytas paminklas priglustų prie teatro pastato. Matinio nerūdijančio plieno kolonoje įkomponuota bronzinė režisieriaus skulptūra.

Skulptorius J.Šlivinskas sakė, jog ant skulptūros kitos pusės, kuri būtų matoma iš teatro vidaus, būtų įamžintos visų J.Miltinio teatro trupės narių pavardės.

Autoriai teigė nenorėję skulptūros apkrauti detalėmis, pasirinkę santūrų, tačiau tam tikro didingumo turintį sprendimą.

Virginija Januševičienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.