Garsiame restorane kilo maištas

Darbuotojai skilo į dvi dalis, kai vieni jų prabilo apie vertimą dirbti viršvalandžius

Kaune veikiančio „Katpėdėlės” tinklo restorano „Carskoje selo” darbuotojai tikina esantys išnaudojami, verčiant juos dirbti po 12-14 valandų per parą ir atlikti papildomas užduotis. Vadovai teigia sudarantys puikias sąlygas darbuotojams, todėl nesupranta jų nepasitenkinimo priežasčių.

Vadovai į skundą nereagavo

Grupė buvusių ir esamų „Katpėdėlės Carskoje selo” darbuotojų kreipėsi į „Kauno dieną”, prašydami viešai paskelbti restorane esančią situaciją.

„Mes nenorėjome skųstis darbo inspekcijai. Savo nepasitenkinimą išsakėme tinklo direktorei Elenai Anilionienei, tačiau ji nekreipė dėmesio, dar iš mūsų išsityčiojo. Manome, kad dėmesį į mus gali atkreipti tik žurnalistai”, – pasakojo šeši „Kauno dienoje” apsilankę buvę padavėjai ir virėjai, kurie jau nebedirba restorane arba yra pasiryžę netrukus palikti darbą.

Darbuotojai savo skunde E.Anilionienei rašo, kad iš jų reikalaujama rašyti pareiškimus išeiti iš darbo, dirbti viršvalandžius, padavėjai verčiami atlikti į jų pareigas neįeinančias užduotis (plauti indus, valyti tualetus, gaminti maistą, užsakinėti prekes), darbo krūvis didėja. Darbuotojai teigia nuolat jaučiantys spaudimą. „Mūsų netenkina darbo sąlygos ir suirutė darbe. Jei nepasikeis situacija, mūsų kolektyvas prašo nutraukti darbo sutartis abiejų šalių susitarimu”, – rašoma skunde, kurį pasirašė 20 „Carskoje selo” darbuotojų.

126 litai – už tris savaites

Padavėja Lijana Blaževičiūtė pasakojo, jog už tris darbo savaites jai buvo sumokėti 126 litai. „Sakė, kad bandomuoju laikotarpiu kaip mokinė dirbsiu po 3 valandas, tačiau jau nuo pat pradžių kasdien dirbdavau po 2-3 valandas viršvalandžių. Jau po savaitės administratorė Kristina man liepė dirbti visu grafiku, t.y. maždaug po 14 valandų per dieną. Paprastai dirbau nuo 12 val. dienos iki 1 val. nakties.

Kai susikivirčijau su viena padavėja, buvau palikta suktis viena salėje, kur paprastai dirba 2-3 žmonės. Administratorė dar liepė išplauti virtuvės grindis, kai turėsiu laiko. Paprieštaravau, ji buvo labai nepatenkinta. Kai turėjau laisvas dienas, paskambino administratorė ir liepė ateiti į darbą, nes kitaip būsiu atleista už pravaikštas”, – pasakojo mergina.

Lijana teigia, kad iš jos norėjo atimti poilsio dienas. „Kartą pakeitė darbo grafiką, atbuline data man įrašė darbo dienas, kurios iš tikrųjų buvo laisvos. Įskaitė dvi dienas pravaikštų. Vedėja liepė rašyti pareiškimą, aš atsisakiau ir paklausiau argumento. Sakė, kad mano apyvarta maža, atseit per mėnesį surinkau tik apie 800 litų, tačiau iš tiesų per vieną vakarą suprekiaudavau už 500-700 litų. Man parodė, kad kompiuteryje užfiksuota, jog per dieną mano apyvarta buvo 70-80 litų, tačiau net pirmą dieną per 4 valandas suprekiavau už 125 litus. Pakoreguota apyvarta buvo pretekstas mane išmesti”, – sakė mergina.

Liepė dirbti laisvomis dienomis

Pusę metų dirbusi virėja Leokadija Grivačiauskienė pati parašė pareiškimą išeiti iš darbo, nes jautė didelį psichologinį spaudimą. „Nuo 12 iki 24 val. dirbi, ir staiga pasako, kad reikia dirbti iki 2 val. nakties, o kitą dieną – vėl nuo 10 val. ryto iki 2 val. nakties. Kartą laisvą dieną mane norėjo priversti važiuoti dirbti bankete”, – sakė moteris.

Virėjas Vincas Mitkus buvo nustebęs, kai iš jo pareikalauta sekti kitus darbuotojus ir apie tai pranešinėti. „Ateiti ir darbą ir pradėti bijoti kolektyvo – man nei šis, nei tas. Keliolika dienų dirbau kitoje „Katpėdėlėje”, tačiau negavau jokio įsakymo, nežinau, kiek ten mokės. Tai solidi įmonė, turėtų būti rašomi įsakymai, darbuotojai su jais supažindinami”, – stebėjosi vyriškis.

Jam nerimą kelia ir tai, kad ketinama restorano darbą pratęsti iki 4 val. ryto. „Vėl kyla klausimas, kaip už tai būtų mokama, nes man tai neaišku”, – sakė V.Mitkus.

Padavėjos gamino valgį

Pusę metų dirbusi administratorė Rasa Vasilienė sakė buvusi nustebusi, kai jos paprašyta išeiti iš darbo. „Sakė, kad netenkina mano darbas, aš nesusitvarkau su kolektyvu. Aš turėjau kitus žmones skųsti, bet to nedariau. Kitas motyvas – dingo salės kilimėlis. Du vyrai jį išnešė, mes bandėme vagis gaudyti, bet nepagavome. Man pagrasino, kad jeigu neišeisiu savo noru, darbo negausiu visame Kaune”, – teigė R.Vasilienė.

Ji taip pat tvirtino, kad darbuotojai buvo verčiami dirbti papildomus darbus. „Buvo dienų, kai neturėjome šaltų patiekalų, pačios jos gamindavome ir nešdavome klientams. Taip pat plaudavome indus ir tualetus. Indų plovėjos dirbdavo po 6-7 dienas iš eilės, jos ilgai neištempdavo, moteris atleisdavo ir mums tekdavo perimti jų darbą”, – pasakojo R.Vasilienė.

Padavėja Jurga, nenorėjusi minėti pavardės, nustebo, kai jos paprašė dirbti laisvą dieną išvažiuojamajame bankete. „Atsisakiau, mane išvadino prostitute, valkata, sakė, kad turėčiau dirbti „Katpėdėlės” labui. Kai vėl atėjau į darbą, vedėja liepė rašyti pareiškimą. Parašiau, tačiau po 2 dienų manęs paprašė pasilikti, mano pareiškimą suplėšė. Likau dirbti, bet man nuolat buvo sakoma, kad turiu dirbti viršvalandžius”, – sakė moteris.

Darbuotojai pasakojo apie indų plovėją Aušrą, iš kurios buvo pasityčiota. „Iš pradžių jai liepta dirbti, paskui pasakyta, kad ji jau atleista, tačiau gali padirbėti kolektyvo labui”, – pasakojo „Carskoje selo” darbuotojai.

Atmeta darbuotojų priekaištus

„Katpėdėlės” restoranų tinklo direktorė Elena Anilionienė „Kauno dienai” teigė nežinanti konflikto priežasčių.

„Man labai skaudu. Darbuotojai patys prašė, kad juos išleistume iš darbo. Kai kurie iš jų turėjo drausminių nuobaudų dėl aplaidaus darbo. Jeigu tie darbuotojai panorėtų likti, spręstume, ką daryti. Virėjus priimtume be jokių sąlygų”, – sakė E.Anilionienė.

Anot jos, „Katpėdėlės” restoranuose yra pakankamai darbuotojų. „Jie tikrai nepersidirba. Už viršvalandžius apmokama dvigubai, atlyginimai mokami laiku. Mūsų įmonė suteikia visas socialines garantijas. Tik išimtinais atvejais darbuotojams tenka dirbti viršvalandžius. Jie gali ir nesutikti dirbti viršvalandžius, mes visada atsiklausiame”, – teigė E.Anilionienė.

Ji paneigė, kad darbuotojams tenka dirbti į jų pareigybes neįeinančius darbus. „Kiekvienas atlieka savo funkciją, mes nesuinteresuoti, kad žmonės dirbtų kitus darbus. Virėjų turime daugiau nei pakankamai, kad jie nepersidirbtų, neprarastų kvalifikacijos”, – sakė E.Anilionienė.

Direktorė sakė galinti tik spėti, kodėl sukilo dalis darbuotojų. „Pas mus demokratija, gražūs santykiai, darbuotojai nebijo kalbėtis su vadovais, bet ir šeimoje visko atsitinka. Konfliktas įvyko pasikeitus restorano valdžiai, gal todėl kai kurie panoro išeiti. Aš raginau darbuotojus pasilikti, nes į juos nemažai investuota, jie išmokyti dirbti. Vedėjai E.Šnūrevičienei pretenzijų neturiu, ji gerai užsirekomendavusi ankstesnėse darbovietėse”, – teigė E.Anilionienė.

Turi per mažai darbo?

„Aš esu šokruota”, – sakė Eglė Šnūrevičienė, sužinojusi, kad darbuotojai kreipėsi į „Kauno dieną”. „Visą laiką stengiausi būti su jais diplomatiška, draugiška. Jie klausiami sakydavo, kad viskas tvarkoje, man šypsojosi, visą laiką gražiai bendravome, tačiau visai ką kita darė man už nugaros”, – jaudindamasi kalbėjo restorano vedėja.

E.Šnūrevičienė teigė, kad darbuotojai neturėtų skųstis darbo sąlygomis. „Esu dirbusi kituose restoranuose, kur buvo labai baisu. Čia darbuotojams sudarytos šiltnamio sąlygos, jie menkai apkrauti darbu”, – tikino ji. Ramiu tonu kalbanti moteris teigė, kad niekada nerėkia ant darbuotojų, jiems neįsakinėja.

Bendrovės personalo vadovė Iveta Anužytė teigė, kad nusižengimų padaryta tik tada, kai buvo nepaimamas raštiškas sutikimas dirbti viršvalandžius. „Tačiau darbo valandos atsispindi tabeliuose”, – sakė ji. I.Anužytės manymu, konfliktas tarp buvusių darbuotojų ir naujos restorano vedėjos kilo tik dėl asmeninių priežasčių.

Patys darbuotojai taip pat sakė, kad neturėję nusiskundimų, kol restoranui vadovavo Rasa Rapalienė, kuri išėjo motinystės atostogų.

Dalis palaiko vadovus

Atvykus į restoraną pasikalbėti su kitos pamainos darbuotojais, nė vienas jų neišsakė jokio skundo. Jie tikino, kad darbo grafiko laikomasi (dirbama keturias dienas, paskui keturios poilsio dienos), per dieną dirbama 12 valandų ir bet kada galima pasiimti vieną valandą pietums. Darbuotojai tvirtino, kad daugiau kaip dvylika valandų niekada nedirba ir jų neverčia dirbti viršvalandžių.

Padavėjos pasakojo, kad jeigu darbą pradeda 12 val., baigia 24 val. Jeigu pradeda dirbti 14 val., baigia – 2 val. Administratorė Kristina teigė, kad daugelis darbuotojų pasitiki E.Šnūrevičiene ir yra patenkinti jos vadovavimu. „Dalis darbuotojų kartu su ja čia perėjo iš kito restorano. Jeigu jiems būtų blogai, ar taip elgtųsi?” – klausė Kristina.

Rengiant straipsnį vis skambino esami ir buvę „Carskoje selo” darbuotojai. Jie pasakojo, kad restorane įvairiomis priemonėmis siekiama užglaistyti nesutarimus.

„Katpėdėlės” restoranų tinklą valdo „Vičiūnų grupė”. Tinklas turi 16 restoranų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Utenoje, Plungėje, Radviliškyje.

Dainoras Lukas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Garsiame restorane kilo maištas"

  1. Rimtai

    👿 Pakol darbuotojai bus nusizemine ir laikys save vergais, tol ir vergaus. 👿

  2. Laura

    visai tikiu darbuotojais ir kazka panasaus jau anksciau girdejau, o „katpedelej” dar nei karto nebuvau, bet ir netraukia. o tuos saltus uzkandzius gamindavo isplove tualetus?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.