„Kultūra” kalbins M. Rostropovičių

Lietuvos televizijos laida „Kultūra” kalbins dvi Lietuvai nusipelniusias asmenybes: 65-metį ką tik atšventusį Juozą Budraitį ir į Maskvos Didįjį teatrą sugrįžusį Mstislavą Rostropovičių. Žilvino Pekarsko interviu su jais – artimiausiose „Kultūros” laidose.

Kai LTV kūrybinė grupė Lietuvos kultūros atašė Maskvoje Juozui Budraičiui lauktuvių nuvežė juodos duonos, 65-metį švenčiantis aktorius ir diplomatas susijaudinęs ją bučiavo ir sakė, kad tai geriausia dovana. Lietuvos išsiilgęs J. Budraitis mielai grįžtų į Vilnių, kur juodą duoną galėtų valgyti kasdien, tačiau Lietuvos diplomatijos vadovai neranda, kas atstovauti Lietuvos kultūrai Rusijoje galėtų geriau, nei jis.

Jau dešimt metų kultūros atašė dirbantis legendinis Lietuvos aktorius, pasak laidos vedėjo Ž. Pekarsko, – puikiai konvertuojama kultūrinė Lietuvos valiuta. Kaip sako pats diplomatas, jam paskambinus į Rusijos Dūmą, kitame telefono gale pasigirsta, kad Budraičiui prisistatinėti nereikia.

LTV kūrybinė grupė lankėsi Maskvoje praėjusią savaitę, kai aktorius šventė gimtadienį. Ž. Pekarskas sako buvęs liudininkas, kaip Rusijos žiniasklaida kelias dienas neišleido iš akiračio kažkada vieno garsiausių Sovietų Sąjungos kino veidų. Aktorius nuolat davė interviu, jo filmus rodė Rusijos televizija. J. Budraičio interviu „Kultūrai” – spalio 15 d.

Kitą šeštadienį, spalio 22 d., „Kultūroje” matysime pokalbį su vienu iškiliausių 20 a. muzikantų – Rusijos violončelininku Mstislavu Rostropovičiumi. Šiuo metu jis Maskvos Didžiajame teatre, į kurį sugrįžo po ilgametės tremties, stato operą „Karas ir taika”. Artistus maestro rinkosi visoje Rusijoje, tačiau šiuo metu svarstoma ir vieno užsieniečio – lietuvio Dainiaus Stumbro kandidatūra.

„Kultūroje” išgirsime, kaip M. Rostropovičius buvo svarbių politinių įvykių dalyvis – 1989-aisiais grojo prie griūvančios Berlyno sienos, ėjo ginti Maskvos Baltųjų rūmų perversmo metu 1991-aisiais.

Laidos kūrėjai pasakoja, kad M. Rostropovičius paliko nepaprastai šilto žmogaus įspūdį – į juos maestro kreipdavosi „solnyško”. Vasario mėnesį M. Rostropovičius ketina atvykti į Lietuvą, kuriai visada jautė sentimentų. Todėl čia jis įsteigė labdaros fondą, kuris remia jaunuosius talentus ir onkohematologinėmis ligomis sergančius vaikus. Tai – toli gražu ne vienintelis Rostropovičius labdaros projektas. Prie jo labdaros prisideda pasaulio galingieji – Billas Gatesas, princas Charlesas, stambiausios pasaulio verslo korporacijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.