Mokslininkai „atgaivino” mirtiną 1918 metų gripą

JAV mokslininkai nustebino pareikšdami, kad sugebėjo atkurti gripo virusą, kuris 1918 metais nužudė bent 50 mln. žmonių. Šiuo virusu mokslininkai užkrėtė peles. Poreikis suvokti, kaip gripo virusai sukelia mirtinas pandemijas, yra gerokai svarbesnis už bet kokius keliamus pavojus. Dėliodami viruso fragmentus, gautus iš ligoninėse rastų pavyzdžių bei gripo aukų, užkastų Aliaskos amžiname įšale, Jeffas Taubenbergeris su kolegomis iš JAV Ginkluotųjų pajėgų patologijos instituto sudarė visas aštuonias 1918 metų gripo viruso genomo koduojančias sekas.Neseniai buvo paskelbta apie paskutiniųjų trijų sekų, koduojančių polimerazių kompleksą ir suteikiančių virusui galimybę daugintis, baigimą.

Tuo tarpu JAV Ligų kontrolės centro Atlantoje mokslininkas Terrence‘as Tumpey su kolegomis pagal sudarytas sekas pagamino patį virusą ir juo užkrėtė peles. Jie paskelbė, kad, skirtingai nei kiti gripo virusai, 1918 metų viruso padermė gali daugintis ir be aplinkoje esančio baltymus skaidančio fermento. Fermento funkciją atlieka kažkoks iki šiol nežinomas mechanizmas. Lygiai kaip ir 1918 metais, šiais laikais virusas taip pat greitai pažeidžia plaučius. Keisdami 1918 metų viruso atmainos genus, koduojančius paviršiaus baltymą hemagliutininą (HA) ar polimerazių kompleksą kitais atitinkamais genais, paimtais iš mažiau mirtinų gripo padermių mokslininkai įrodė, kad ligos vystymosi greitis priklauso nuo abiejų genų, o HA plaučius pažeidžia ypatingai smarkiai.

Moklininkai teigė, jog šis darbas padės gaminti vakcinas ir antivirusines priemones, padėsiančias apsiginti nuo pandeminių padermių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Mokslininkai „atgaivino” mirtiną 1918 metų gripą"

  1. Lina

    Ne nu ziauru, kai daro tokius darbus, nu okizz jie gal nori vaistu pagamint, ale kaip visada atsiras koks tai blogas dede ir paleis ta virusa ant viso pasaulio, o as dar taip noriu gyventi

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.