Akupunktūra – gyvybinės energijos žadinimas

Akupunktūros galimybėmis stiprinti žmogaus organizmą ir net pagydyti kai kurias ligas ar jas bent pristabdyti šiandien niekas neabejoja. O prieš trisdešimtį metų, kai į šią, pas mus netradicinės medicinos rūšimi laikomą sritį brido palangiškis gydytojas refleksoterapeutas Konradas Nastopka, svarstymų ir vertinimų būta įvairių.

Daktare, Lietuvoje Jūs buvote bene pirmasis medikas, pradėjęs praktikuoti akupunktūrą. Kada ir kodėl ėmėtės adatų terapijos?

Ne pirmasis. Vienas pirmųjų… Dirbau Palangos sanatorijose. O į jas suvažiuodavo žmonės iš visos sąjungos. Kai kurie pasakodavo, kaip įveikti ligas padėjo kinų medikai, gydę adatų terapija. Suklusau. Pas mus sanatorinės galimybės buvo labai ribotos. O kodėl jas nepraplėtus, neįdiegus ką nors nauja? Viršininkų išsiprašiau leisti vykti į akupunktūros kursus. 1973 metais jau mokiausi pas specialistus, kurie adatų terapijos įgūdžių sėmėsi Kinijoje. Paties praktikos pradžia buvo sėkminga. Iš kolegų išgirdau savotišką įvertinimą – ekstrasensas. Tuo metu dar daug kas net tokio žodžio reikšmės nežinojo. Medikų vertinimas imponavo. Viršininkų vėl prašiau išleisti mokytis jau į kitą centrą Maskvoje. Jame pripažino, kad turiu didelį jautrumą, kurį tikrai galiu panaudoti, ir patarė, kaip turėčiau dirbti toliau. Pradėjęs gilintis į bioenergetiką, aptikau, kad akupunktūros taškus, kuriuos turėčiau veikti, galiu pajusti ir per atstumą. Tai labai palengvino diagnostiką ir padidino gydymo efektą.

Ar sukauptas praktines žinias esate sulyginęs su kinų akupunktūristų patyrimu? Ar keičiatės žiniomis su kolegomis?

Tiesiogiai su dirbančiais šioje srityje kinais susitikti nėra tekę. Bet kaip jie dirba, išklausau iš kai kurių pacientų, gyvenusių ir dirbusių Kinijoje, ten patyrusių akupunktūros poveikį.

Noriai bendrauju su kolegomis seminaruose ir privačiai. Bet į naujoves nesikabinu. Esu susikūręs savo metodą, žinoma, naudodamasis klasikinės akupunktūros žiniomis. Ir jį nuolatos tobulinu. Slapčia puoselėju viltį veikti kuo mažiau taškų ir pasiekti kuo didesnį gydymo efektą.

Ar yra tekę pasiekti poveikį, kokio pats nesitikėjote?

Buvo tokių atvejų. Vaikinui buvo pakenktas šeivinis nervas ir jis visai nevaldė kojos pėdos. Nustebau, kai jau po pirmos adatų terapijos procedūros judesiai atsistatė. Tą atvejį laikau iš tiesų stebuklingu. Tokio poveikio nebuvau pasiekęs nei prieš tai, nei po to. Šiandien tą stebuklą sieju su šviesaus atminimo popiežiaus Jono Pauliaus II vizitu Lietuvoje. Kaip tik tą dieną jis keliavo į Kryžių kalną…

Kokiomis ligomis sergantiesiems akupunktūra ypač paveiki?

Nenorėčiau nieko klaidinti, teigdamas, kad akupunktūra galima gydyti ligas. Kinai, 5000 metų kaupę adatų terapijos žinias ir įgūdžius, veikia ne pačias ligas. Akupunktūra šalinami gyvybinės energijos sutrikimai. Jeigu žmogaus organizmas labai patologiškai pakitęs, akupunktūra stebuklų nepasieksi. Adatų terapija galima tik bent kiek atkurti organų funkcijas, sužadinant organizmo energiją.

Ar adatų terapija galėtų padėti sergantiems Parkinsono liga, cerebriniu paralyžiumi, mūsų amžiaus rykšte – vėžiu?

Parkinsono liga pasireiškia tuomet, kai žmogaus smegenų centruose jau yra daug žuvusių ląstelių. Jų veiklos atkurti nebeįmanoma. Tačiau adatų terapija pristabdyti šią ligą galima.

Po adatų terapijos stebiu laikiną sergančiųjų cerebriniu paralyžiumi pagerėjimą. Tokių pacientų vaikų sulaukiu labai daug. Jie kasmet grįžta, norėdami kartoti tą gydymą, nors ir bijo adatų.

O štai sergančiuosius onkologinėmis ligomis iš karto įspėju, kad viltis akupunktūros poveikiu niekuo nepagrįsta. Nebent paskutinėmis onkologijos ligų stadijomis galima sumažinti kankinančius skausmus. Tik tiek.

O kokias negalias adatų terapija galima tikrai įveikti?

Nuolat besikartojantį galvos skausmą, neurozes, įkyrias baimes, nemigą, kai kurias judėjimo sutrikimų rūšis. Turiu praktikos padėti žmonėms atsikratyti žalingų įpročių – rūkymo, alkoholizmo.

Ar esate padėjęs narkomanams?

Didelės darbo su jais patirties neturiu. Vienam kitam esu bandęs padėti, bet efektas buvo labai trumpalaikis. Jie grįžo į savo terpę ir viskas kartojosi. Narkomanams būtinas ne tik gydymas, bet ir sielovada. Be Dievo pagalbos narkomano paveikti tikrai nebeįmanoma. Žinau, jog Pamaskvėje su narkomanais labai sėkmingai dirba gydytojas ir aukštas rusų cerkvės hierarchas viename asmenyje. Lietuvoje irgi ieškoma panašių kelių narkomanams gydyti.

Daug tėvų kraustosi iš proto dėl savo vaikų priklausomybės nuo kompiuterių ar ir jau nebevaldomos aistros azartiniams žaidimams. Ką dėl tokių priklausomybių gydymo galėtumėte pasakyti iš savo kaip refleksoterapeuto praktikos?

Bent kol kas tėvų su nuo kompiuterių priklausomais vaikais dar nesu sulaukęs. Tačiau bet kuria proga, o jų tikrai turiu, tėvus perspėju saugoti savo vaikus ne tik nuo kompiuterių, bet ir nepaliaujamo televizoriaus spoksojimo. Visų pirma tai yra kenksminga akims. Antra, didžiojoje dalyje per televiziją rodomų filmų prisodrinti agresijos, vaiko sąmonę veikiančių siaubų. Jie tampa nervingi, kamuoja įvairios baimės, atsiranda nevalingi, įkyrūs nuolatos besikartojantys ar rankų, ar kojų judesiai. Šituos vaiko elgesio sutrikimus galima imtis šalinti akupunktūra, pasitelkus ir psichoterapeutą.

Manau, kad visai netrukus ateis laikas, kai bus steigiami centrai gydyti priklausomybėms nuo azartinių žaidimų. Tokiems išsigelbėti galėtų padėti tik medikų komanda. Akupunktūra galima padėti tik priklausomiems nuo tabako ir alkoholio.

Žinau, kad kadaise Jūs intensyviai rūšiuodavote ligų istorijas, jas apibendrindavote. Ar tą patį tebedarote ir dabar?

Taip, duomenis tebefiksuoju. Bet aš nesu mokslininkas ir jais negrindžiu jokių teorijų. Kadangi mano praktika didelė, apibendrinimai peršasi tarsi savaime. Kadaise labai bijodavausi kokių nors sveikatos sutrikimų šalinti ar ligas pristabdyti pagyvenusiems žmonėms. Per didelę praktiką atėjo ir jų dažnai labai susidėvėjusių organizmų pažinimas. Savo darbe jau naudoju ir lazerį, ir elektropunktūrą. Adatos ateityje gali ir nunykti. Nes jos vis dėlto – grubus intervencijos būdas, susijęs ir su skausmu, ir ištrykštančio kraujo lašeliu.

Tai negi pranašaujate, kad nunyks ir penkis tūkstančius metų turinti kinų medicinos rūšis?

Vakaruose tai gali nutikti iš tiesų. Priežastis labai paprasta – pelninga ir galinga farmacijos pramonė pajėgi žmonėms reklamomis įteigti, kad, prarijus stebuklingą piliulę, visi jų sveikatos sutrikimai dings. O žmogus yra iš prigimties tingus. Kam judėti, jeigu piliules ryti galima atsigulus ant kanapos?

Akupunktūros tradicijas palaiko pasaulinės sveikatos organizacijos. Gal jų dėmesio dėka akupunktūros „nenumirs” taip greitai. Tačiau esu tikras, jei taip nutiktų, kada nors ir kas nors vėl ją atgaivins, pateikdamas kaip naują atradimą…

Kinai, turėdami natūralios medicinos amžių amžiais patikrintas tradicijas ir jų besilaikantys, turėtų labai ilgai gyventi. Bet jų amžiaus vidurkis nėra pribloškiantis. Kuo paaiškintumėte šį reiškinį?

Kinija vis dėlto nėra labai turtinga šalis. Joje daug skurdo. Tačiau gerai žinau, kad tūkstančių tūkstančiai kinų sulaukia gilios senatvės. Lietuvoje taip pat pasitaiko šimtamečių ar šiaip ilgaamžių. Tačiau retas atvejis, kad tie mūsų ilgaamžiai gyventų visavertį gyvenimą. O kinai išgyvena turiningą saulėlydį. Nesureikšminu akupunktūros įtakos tam. Yra ir kiti veiksniai – pagarsėjusi kinų gimnastika, mityba, manualinis masažas, vandens procedūros.

Gražina Juodytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , .

8 atsiliepimai į "Akupunktūra – gyvybinės energijos žadinimas"

  1. Mama

    Vaikui nervinis tikas. Rekomenduokite gera specialista Vilniuje.

  2. Ryte

    Rekomenduoju Raudonojo Kryziaus ligonines fizioterapijos skyriaus vedeja Jurate Eidziuniene.

  3. Mama

    Aciu Jums.

  4. nijole

    😀 pries kokius 12 metu man akupunktura padejo issigydyti galvos skausma,sanariu skausma ir vienos rankos uzspaustonervo padarinius 😛

  5. nijole

    ir po siai dienai dekinga santariskiu gydytojui,paskyrusiam akupunktura

  6. Danute

    3.5 metu vaikui staiga atsirado nervinis tikas. Rekomenduokite gera specialista Vilniuje

  7. Laima

    Daugiau kaip pusmetis mano 11 metu sūnui nervinis tikas (galvos kratymas,atsikrenkstimas,akiu mirksejimas,nagu kramtymas),naudojam pagrinde magni,bet nieko gero…Priezasties neissiaiskinam. Rekomenduokite gera specialista,geriausiai butų Kaune.

  8. Edita

    sveiki,
    14m. mergaitę beveik kiekvieną dieną pykina, ypač mokykloje, o to pykinimo paniškai bijo, bijo vėmimo, nors vėmė tik mažytė.Išbandėme daug vaistų – eglonilį, tiapridalį, tranksenį, remeroną, betamaksą – nepadėjo.
    Labai prašau, patarkite ką nors.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.