Visada kartu buvę broliai kartu ir nuskendo

„Mama, kada sugrįš broliai?” – nuo sekmadienio pavakarės keturmetis Paulius klausinėjo savo motinos Zinos Aleliūnienės. Jos atsakymas – ašaros.

Sekmadienį šios moters vyresnieji sūnūs – 8 metų Jonas ir 9-metis Petras Aleliūnai – nuskendo Panevėžio rajono Jotainių kaime esančiame tvenkinyje.

Gyvenime tarsi dvyniai vienas su kitu nesiskirdavę broliai kartu išėjo ir iš gyvenimo. Šeimoje liko tik jaunėlis Paulius.

Tragedija įvyko prieš 17 valandą. Tądien abu broliai ir septynmetis jų draugas Klaudijus Raila dviračiais numynė prie kaimo pakraštyje esančio tvenkinio.

Iki nelaimės likus keliolikai minučių, pro šalį važiavę žmonės pasakojo matę tris berniukus besisupančius medyje, kuris auga šalia vandens.

Draugas bėgo pagalbos

Neaišku, kaip Jonas pliumptelėjo į vandenį. Jis galėjo iškristi iš medžio ar paslysti nuo kranto. Tačiau jau aišku, kad gelbėti jo šoko metais vyresnis Petras.

Tragediją matęs septynmetis dar negalėjo atsigauti po šoko ir viską papasakoti.

Užtvenkta Juodos upelio vaga toje vietoje siekia daugiau kaip 3 metrus gylio.

Nemokėję plaukti vaikai pradėjo skęsti. Tuomet septynmetis Klaudijus nubėgo šauktis pagalbos į savo namus, esančius netoli tvenkinio.

Kad būtų greičiau, vaiko motina Airida Railienė sėdo į automobilį ir pasuko nelaimės vietos link.

Pakeliui į tvenkinį moteris sutiko Jotainių kaimo ūkininką Andrių Gurską. Jis dviračiu važiavo į ganyklą. Išgirdęs apie skęstančius vaikus 53 metų vyriškis iškart pasuko prie tvenkinio.

Gyvybės nebeišgelbėjo

„Maždaug 3 metrai nuo kranto buvo matyti plūduriuojančių vaikų drabužiai. Jie vienas nuo kito buvo gerokai nutolę.

Akimirką pasvarsčiau, ar šokti su rūbais, ar nusirengti.

Paskui greitai nusimečiau drabužius ir nuplaukiau prie vaikų. Kai ištraukiau, jie dar nebuvo sustingę, tačiau gyvybės ženklų neberodė”, – pasakojo A.Gurskas.

Ūkininko šaltas vanduo nesustabdė. Tačiau prieš plaukdamas jis kelis kartus tūptelėjo vandenyje, kad priprastų kūnas.

Kol kaimynas ištraukė vaikus, A.Railienė nuvažiavo prie kaimo parduotuvės ir iškvietė greitosios medicinos pagalbos tarnybą. Skubiai atvažiavę medikai konstatavo berniukų mirtį.

Išvažiavo iš namų be leidimo

Jonas su Petru tą dieną iš namų išlėkė be leidimo. Akylai savo vaikus saugodavę 42 metų Zina ir 47 metų Alvydas Aleliūnai drausdavo jiems išeiti iš kiemo.

Tuo metu, kai įvyko nelaimė, vaikų tėvas buvo darbe. Abu Aleliūnai dirba Jotainių žemės ūkio bendrovėje.

Namuose buvo tiktai motina. Z.Aleliūnienė sakė tą dieną nenujautusi nieko bloga. Motinos širdis sunerimo, kai kieme ilgokai nebegirdėjo vyresniųjų sūnų balsų.

Moteris ant dviračio užsisodino mažylį Paulių ir išvažiavo į kaimą ieškoti savo vaikų.

Tuo tarpu prie parduotuvės jau būriavosi žmonės. Jie laukė greitosios pagalbos medikų.

„Iš pradžių jie mane bandė raminti, bet greit sužinojau apie tai, kad berniukai nuskendo”, – braukė ašaras Z.Aleliūnienė.

Broliai buvo tarsi dvyniai

Motina pasakojo, kad Jonas ir Petras buvo tarsi dvyniai. Niekur neidavo vienas be kito.

Nors tarp jų buvo vienerių metų skirtumas, jiedu lankė tą pačią klasę. Abu mokėsi Jotainių pagrindinės mokyklos antroje klasėje.

Jaunėlis prieš ketverius metus buvo patyręs sunkią traumą. Jis atsisėdo į puodą, kuriame kunkuliavo ką tik nuo ugnies nukeltas kiaulių jovalas. Vaikas buvo ilgai gydomas, jam teko atlikti odos persodinimo operaciją.

Klasėje liko du tušti suolai

„Pernai broliai Aleliūnai buvo drovūs, baikštūs. Jie dažniausiai bendravo tarpusavyje, net į tualetą eidavo tik kartu. Tačiau šiemet jie atėjo išdrąsėję, rado draugų”, – vakar pasakojo antrokų klasės mokytoja Roma Vaitkevičienė.

Iš keturiolikos antrokų liko tik dvylika. Vakar klasėje du suolai buvo užtiesti juodais kaspinais, ant jų degė žvakės.

Per tikybos pamoką mokytojos paraginti antrokai ant mažų popieriaus lapelių užrašė savo asmenines maldeles.

Beveik visi jose prašė, kad Mergelė Marija žuvusius bendraklasius paimtų į Dangų.

Tik ant vieno lapelio vaikiška ranka buvo išvedžiotas antroko noras: „Dieve, padaryk stebuklą, kad mūsų draugai vėl būtų gyvi”.

Virginija Petrauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.