Tėvai nenori viešinti vaikų asmens kodų

Į redakciją kreipėsi uostamiesčio Martyno Mažvydo pagrindinės mokyklos mokinio mama, pasipiktinusi, jog prašyme išduoti sūnui naujo tipo mokinio pažymėjimą reikalaujama nurodyti jo asmens kodą.

Moteris nuogąstavo, kad sūnaus asmens kodas bus nurodytas ir pačiame mokinio pažymėjime.

„Mokiniai pažymėjimus kasdien nešiojasi su savimi, dažnai pameta. Juk vaikas netruks suaugti, o asmens kodas duodamas visam gyvenimui. Pažymėjimą radę žmonės duomenis apie asmenį vėliau bet kada gali panaudoti blogiems tikslams”, – kalbėjo ji.

M. Mažvydo mokyklos direktorius Vytautas Dumčius dienraščiui teigė, jog prašyme išduoti pažymėjimą nėra privaloma nurodyti asmens kodą.

„Kol kas ne visi vaikai turi asmens kodus. Todėl tėvai gali pasirinkti – nurodyti asmens kodą arba gimimo datą. Klasių auklėtojus perspėsiu, kad informuotų tėvus apie tai”, – pažadėjo direktorius.

Švietimo ir mokslo ministerijos Informacijos ir ryšių su visuomene sektoriaus vyresioji specialistė Elona Bagdonavičienė patvirtino, kad tėvams pageidaujant pažymėjime asmens kodas gali nefigūruoti net tuo atveju, jei mokinys jį turi.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyresnioji ekonomistė Birutė Butkienė sakė, kad šiuo metu į mokyklas keliaujantys naujo tipo pažymėjimai tėvams nieko nekainuoja.

Vienoje pažymėjimo pusėje šalia mokinio nuotraukos bus nurodyti jo vardas, pavardė, gimimo data arba asmens kodas, mokyklos pavadinimas ir kodas. Kitoje pusėje bus nurodyta pažymėjimo išdavimo data ir iki kada dokumentas galioja.

B. Butkienė informavo, jog pagal Ministro patvirtintą tvarką mokinio pažymėjimai galios nuo vienerių iki ketverių metų: pirmokams ir penktokams pažymėjimai išduodami ketveriems metams, antrokams ir šeštokams – trims metams. 3,7 ir 9 klasių mokiniams išduoti pažymėjimai galios dvejus, o 4,8, 10 ir 12 klasių – vienerius metus.

Laima Švedaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.