Ūkio ministras – už naują siūlomą tvarką?

Šių metų spalio 6 dieną į susitikimą su Lietuvos Ūkio ministru p. K.Daukšiu atvyko didžiausių Lietuvos verslą atstovaujančių asocijuotų struktūrų vadovai: Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius p. Danas Arlauskas ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas, generalinis direktorius p. Rimas Varkulevičius.
Padėkojęs ministrui už suteiktą galimybę kartu aptarti verslo bendruomenei aktualius klausimus Danas Arlauskas savo pasisakymą pradėjo trumpu elektros energijos rinkos liberalizavimo proceso sukeltų problemų pristatymu, prieš tai priminęs, jog abi asocijuotos struktūros šį klausimą sprendžia bendromis jėgomis, keičiasi informacija, rengia bendrus posėdžius.

Minėta problema buvo pristatoma remiantis konkrečia, verslininkų pateiktų duomenų apie išaugusius atsiskaitymus už elektros energiją ir akcinės bendrovės „VST” (Vakarų skirstomieji tinklai) inicijuotos naujos atsiskaitymo už patiektą elektros energiją patvirtintos tvarkos ir kitų teisės aktų analize. Įsiteisėjus naujai atsiskaitymų tvarkai už AB „VST” tiekiamą vartotojams elektros energiją verslo subjektai priversti didinti šias išlaidas. Verslininkų skaičiavimais mokestis išaugo nuo 7 iki 124 proc. Tokį augimą daugiausia įtakojo leistinos galios dedamosios tarifo patvirtinimas. Įsigaliojusi tvarka, be abejonės, skatins verslininkus atsisakyti neefektyviai išnaudojamos leistinos galios, bet to negalima vertinti vienareikšmiškai kaip pozityvų reiškinį.

Šiuo metu atsisakius, bet vėliau vėl norint padidinti leistiną galią, tektų vadovautis LR Ūkio ministro 2002 m. rugsėjo įsakymu Nr. 326 patvirtinta tvarka, pagal kurią naujas vartotojas turės už tai sumokėti tinklo operatoriui, atskirais atvejais net 40 proc. parengto projekto sąmatinės vertės. Nauji pajėgumai – techninės priemonės įrengtos dalinai verslininkų lėšomis taps skirstomųjų tinklų operatoriaus turtu, kas savo ruožtu didins jo išlaidas: amortizaciniai atskaitymai, priežiūros kaštai, o tai, pagal galiojančią tvarką, jam vėl leis kreiptis į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją su naujais prašymais, dėl naujų kainų tarifų patvirtinimo.

Susiklosčiusios situacijos teigiamai vertinti negalima, ypač tais atvejai, kai ir vartotojas, ir operatorius yra privatūs, pelno siekiantys ūkio subjektai.

Valstybės valdoma įmonė daugiau dėmesio skiria į deleguotų funkcijų vykdymą, labiau atsižvelgia į regiono socialines problemas. Efektyvus valdymas, maksimalaus pelno siekimas būdingas privataus kapitalo valdomoms įmonėms.

Visos susitikime dalyvavusios pusės vieningai pasisakė už elektros energijos rinkos liberalizavimą, konkurencijos šioje rinkoje atsiradimą ir plėtrą. Iškilusių problemų sprendimui LR Ūkio ministras nutarė sudaryti tarpžinybinę darbo grupę, kuri turės paruošti teisės aktų, reglamentuojančių šios srities veiklą, analizę su tikslu parengti galimus jų pakeitimo projektus.

Aurelijus Šapranauskas,

Lietuvos verslo darbdavių konfederacija (LVDK)

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.