Šią savaitę Vilniuje renkasi Europos ir pasaulio dešiniosios pakraipos institutų atstovai

Minėdamas 15-ąjį veiklos jubiliejų, š.m. spalio 14-15 d. Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) Vilniuje organizuoja Europos laisvosios rinkos idėjas propaguojančių nevyriausybinių organizacijų suvažiavimą „Europos trečiasis kelias: ar judame į priekį?”, kuriame bus diskutuojama apie Europos socialinio modelio krizę ir ekonominį saugumą. Į šį renginį atvyksta dešiniosios pakraipos institutų (angl. – think-tank) atstovai iš Europos, JAV, Čilės ir kitų šalių.
Tai antras tokio pobūdžio renginys Europoje, kurio organizatoriumi ir šeimininku LLRI buvo pasirinktas kaip viena iš seniausiai ir sėkmingiausiai veikiančių laisvarinkiškų organizacijų visoje Europoje. Pirmasis suvažiavimas vyko praėjusių metų rudenį Bulgarijoje.
Dvi dienas vyksiančioje konferencijoje dalyvaus pirmą kartą į Lietuvą LLRI kvietimu atvykstantis garsus pasaulio ekonomistas, Čilės pensijų reformos architektas dr. Chosė Pinera (Jose Pieera), kurį konsultuoti pensijų reformos klausimais kvietė daugelio šalių vadovai, tarp jų – JAV prezidentai B. Klintonas ir Dž. Bušas.
Renginyje taip pat dalyvaus Lietuvoje ne kartą minėtos Slovakijos mokesčių reformos sumanytojas, buvęs Slovakijos Ekonomikos ministerijos patarėjas dr. Janas Oravecas (Jįn Oravec); pirmojo pasaulyje įkurto liberalaus instituto vadovas dr. Džonas Blandelas (John Blundell); Kaimanų salų pinigų priežiūros institucijos, kontroliuojančios 5 didžiausius pasaulio finansų centrus, direktorių tarybos narys, JAV dienraščio „The Washington Times” apžvalgininkas dr. Ričardas Ranas (Richard W. Rahn).
Į renginį taip pat atvyksta Nevados universiteto ekonomikos profesorius ir vienas iš ryškiausių šiuolaikinio libertarizmo ir Austrų ekonominės mokyklos atstovų prof. Hansas Hermanas Hopė (Hans-Hermann Hoppe). Be kita ko, spalio 13 d. 11 val. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute prof. Hopė skaitys paskaitą apie politinį korektiškumą ir diskriminaciją etikos ir ekonomikos požiūriu.
Pirmąją renginio „Europos trečiasis kelias: ar judame į priekį?” dieną bus diskutuojama apie Europos gerovės valstybę ir jai gresiančią krizę. Pagrindiniuose pranešimuose bus kalbama apie tai, kaip visi dirbantieji gali tapti kapitalistais, bus ieškoma atsakymų į klausimą, kuo būtų galima pakeisti bankrutuojančią socialinės apsaugos piramidę ir kokių alternatyvų esama Europos pensininkams. Taip pat bus nagrinėjamos Europos sveikatos apsaugos sistemų reformos ir aiškinamasi, kas turi mokėti už kiekvieno asmens „teisę” į sveikatos apsaugą. Be to, renginyje bus analizuojama pastaruoju metu vis didesne našta tampanti Europos švietimo sistemų finansavimo problema.
Antrąją dieną vienas renginio blokų bus skirtas aptarti Europos ekonominio saugumo klausimus. Renginio dalyviai aptars teorinius ir praktinius ekonominio saugumo aspektus: finansinių institucijų reguliavimo įtaką saugumui ir terorizmui, globalizaciją ir saugumą Europoje bei ekonominę saugumo politiką Baltijos regione.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.