Lenkijoje prasideda prezidento rinkimai

Sekmadienį Lenkijoje vyksta prezidento rinkimai, kuriuose šalies gyventojai nuspręs, ar paremti naujas rinkos reformas, ar tradicines vertybes siūlantį kandidatą.

Naujausių apklausų rezultatai rodo, kad nuosaikus liberalas Donaldas Tuskas (Donald Tusk) nedidele persvara pirmauja prieš priešininką konservatorių Lechą Kačinskį (Lech Kaczynski). Tačiau nė vienas kandidatas greičiausiai šiandien neužsitikrins daugumos, todėl po dviejų savaičių bus rengiamas antrasis prezidento rinkimų turas.

Balsavimas prasidėjo 6 val. (Lenkijos ir Lietuvos laiku). Pirmieji balsavusiųjų apklausų rezultatai bus paskelbti 20 val. (Lenkijos ir Lietuvos laiku), kai užsidarys visos balsavimo apylinkės.

Lenkijos prezidento rinkimuose iš viso dalyvauja 12 kandidatų, tačiau likusieji 10 pretendentų labai smarkiai atsilieka nuo lyderių ir vargu ar sugebės juos aplenkti.

Dvi prezidento kadencijas išbuvęs ir nebegalintis dalyvauti prezidento rinkimuose A. Kvasnevskis (Aleksander Kwasniewski) teigė per sekmadienio rinkimus paremsiąs kairiųjų kandidatą Mareką Borovskį (Marek Borowski), tačiau per antrąjį rinkimų turą kairieji turėtų balsuoti už D. Tuską.

„Jei paklaustumėte manęs, ko reikia Lenkijai – abejoti „Trečiąja Respublika” ir kurti „Ketvirtąją Respubliką”, ar pataisyti tai, ką darėme blogai ir tęsti, kas buvo gerai, tai aš pasirinkčiau antrąjį variantą”, – teigė A. Kvasnevskis.

L. Kačinskis pažadėjo panaikinti „Trečiąją Respubliką” (pokomunistinę Lenkiją, kurioje klesti korupcija ir papirkinėjimai) ir sukurti „Ketvirtąją Respubliką”.

D. Tusko rinkimų kampanijoje kandidatas yra vaizduojamas tarsi modernistas, suvienysiantis lenkus, pagerinsiantis santykius su dviem didžiosiomis kaimynėmis – Vokietija ir Rusija, bei pasistengsiantis padėti šaliai pasinaudoti visais narystės Europos Sąjungoje (ES) siūlomais privalumais.

Sociologų teigimu, L. Kačinskio radikalumo grėsmė centro dešiniuosius ir liberalus rinkėjus gali pastūmėti D. Tusko link.

Tačiau kol kas neaišku, ar naudingas bus A. Kvasnevskio palaikymas, kadangi lenkai kaltina kadenciją baigiantį prezidentą daugybe korupcijos skandalų bei nevykusiomis reformomis per pastaruosius ketverius metus.
2005-10-09 07:58

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.