Domino tinka ne tik žaidimui, bet ir paveikslams

Juodos plastmasės plokštelės, perskirtos per pusę grioveliu ir padabintos baltomis akutėmis nuo vienos iki šešių, vadinamos domino. Šį žaidimą žaidžia visame pasaulyje, o pastaruoju metu iš domino kauliukų imta kurti net paveikslus.

Vyresnės kartos žmonės prisimena, kaip kiemuose pensininkai ar poilsio namų gyventojai kiauras dienas žaisdavo domino. Šis žaidimas būdavo palydimas stipriais smūgiais į stalą ir šūksniais „žuvis”. Mėgdavo šį žaidimą ir vaikai. Jiems būdavo gaminami kauliukai ne su akutėmis, bet su piešiniais.

Pasiuntinys iš Egipto

Domino žaidė karaliai ir prezidentai. Seniausias domino kauliukų rinkinys buvo surastas Tutanchamono kape, kasinėjant Tebus. Senovės Egipto faraonas Tutanchamonas mirė 1355 m. prieš mūsų erą. Domino kauliukai dabar saugomi Kairo muziejuje. Istorikai teigia, kad Kinijoje surastas 32 kauliukų rinkinys, datuojamas 1120 mūsų eros metais.

Skirtingose šalyse įvairiais laikotarpiais domino kauliukai kito, keitėsi ir žaidimo taisyklės.

Europoje domino žaidimas atsirado gana vėlai. Bent jau literatūroje jis pradėtas minėti tik 18-ajame šimtmetyje, kai domino pradėta žaisti Italijoje ir Prancūzijoje. Vėliau žaidimas išplito per visą Europą, o iš Anglijos pateko į Ameriką.

Standartinį domino rinkinį sudaro 28 kauliukai: visos įmanomos skaičių poros nuo nulio iki šešių. Kiekvienas skaičius pasikartoja aštuonis kartus. Būna ir didesnių rinkinių: nuo nulio iki devynių (55 kauliukai) arba iki dvylikos (91 kauliukas). Jie skirti didesniam būriui žaidėjų.

Dabartiniai domino kauliukai dažniausiai būna juodos spalvos su baltomis akutėmis, tačiau pasitaiko ir atvirkštinių spalvų variantų. Anksčiau juos gamindavo iš dramblio ar kitokio kaulo, akutes inkrustuodavo juodmedžiu.

Domino pavadinimą kildina iš viršutinę veido pusę dengiančios juodos karnavalinės kaukės. Įtikinamesnė versija, kad domino pavadinimas kilo iš prancūziško žodžio „domino”, kuriuo vadinamas žieminis šventiko apsiaustas – juodas iš viršaus ir baltas iš vidaus.

Niekas nežino, ar Europoje domino buvo sukurtas, ar perimtas iš kinų. Visais atvejais Kinijoje šis žaidimas buvo populiarus kelis šimtmečius, kol jis atsirado Europoje. Spėjama, kad kinai domino nusižiūrėjo iš Indijos. Kinai pirmieji padalijo domino kauliuką į dvi dalis. Jų domino kauliukai yra ilgesni už mums įprastus ir primena siauras lenteles. Šioje šalyje žaidžiama pagal dvejopas taisykles – kariškas ir civilių domino. Įdomu, kad Amerikos eskimai taip pat žaidžia domino. Kol kas neatsakyta, ar eskimai perėmė šį žaidimą iš amerikiečių, ar patys parsigabeno per Šiaurės ašigalį iš Azijos.

20-ojo amžiaus pradžioje JAV paplito kiniško domino atmaina Modžongas (Mah Jong). Pastaruoju metu jį labai išpopuliarino kompiuteriniai žaidimai. Plokštelės su hieroglifais bei paveikslėliais sudedami į piramidę. Neprispaustos, mažiausiai iš dviejų pusių laisvos domino poros vienodais paveikslėliais pašalinamos, kol išardoma visa piramidė.

Ne tik žaidimas

Be tiesioginio domino žaidimo, domino kauliukus buvo bandoma panaudoti kitoms pramogoms. Pastaruoju metu užsienyje labai išpopuliarėjo „gyvi” paveikslėliai. Rengiami pasauliniai konkursai, kuriuos mielai stebi milijonai televizijos žiūrovų. Iš domino (spalvotų plokštelių) kauliukų sudedamos didžiulės mozaikos. Reginio „vinis” – nugriaunama viena plokštelė ir griūdama ji užkabina kitas. Tokiu būdu keliolika minučių trunka kauliukų griūtis, po savęs palikdama įmantrius ir originalius paveikslus.

Neseniai pasirodė dar vienas domino panaudojimo būdas – nuotraukos iš domino kauliukų. Kažkoks amerikietis sukūrė kompiuterinę programą, kuri bet kokią nuotrauką ar piešinį paverčia domino kauliukais. Atsitraukus per kelis žingsnius nuo tokio paveikslo, pamatomas išties fotografinis vaizdas. Jau parduodamos tikslios kauliukų išdėstymo schemos, prekiaujama ir kauliukų rinkiniais. Aišku, tokiems paveikslams kurti neužteks standartinio domino rinkinio, tad naudojama daugiau vienodų kauliukų. Paprasčiausiam paveikslėliui sukurti užtenka šimto kauliukų, o dideli paveikslai susideda iš kelių tūkstančių domino plokštelių rinkinio.

Sumanūs gamintojai internetu siūlo ne tik schemas bei domino kauliukus, bet ir galimybę sudėti savo paties padarytą nuotrauką.

Žygimantas Pauliukevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Domino tinka ne tik žaidimui, bet ir paveikslams"

  1. Jolita

    Geda prisipazinti,bet dukra praso ismokinti zaisti domino,o neatsimenu elementariu teisykliu,kazka biski atsimenu,kad uzblokuodavom,bet su kuo kaip nieko gal galit atsiusti kur galiu rasti teisykles
    Aciu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.