Tropiniams uraganams – vardai iki 2010 metų

Kas ir kodėl nusprendžia, kaip „pakrikštyti” uraganus, paprašėme papasakoti Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos Klaipėdos skyriaus viršininko Liongino Pakščio.

Depresija, audra, uraganas

„Uraganai yra tropiniai ciklonai, kurie susidaro Pasaulinio vandenyno tropikų dalyse dėl labai įšilusio vandens. Tokie ciklonai lydimi gausių liūčių ir intensyvių perkūnijų. Tropiniai ciklonai klasifikuojami į tropines depresijas, tropines audras ir tropinius uraganus”, – sakė L.Pakštys.

Tropinė depresija – tai tvarkinga, kompaktiška debesų su perkūnijomis sistema, kurioje vėjas siekia iki 18 m per sek. greitį.

Jei sąlygos palankios, tropinėje depresijoje oras į viršų kyla vis greičiau, slėgis krinta vis sparčiau, debesys formuojasi intensyviau, tada liūtys ir perkūnija tampa labai smarkios, o vėjo greitis sustiprėja iki 32 m per sek. Toks reiškinys vadinamas tropine audra.

Jei terminės sąlygos nesikeičia, tropinė audra išlieka ant šilto tropinio vandens, o aukščiau minėti procesai tęsiasi, tada vėjas sustiprėja iki 33 metrų per sek. ir daugiau. Tokio intensyvumo audra vadinama tropiniu uraganu.

Padaro daugiau žalos

Uraganai, atsižvelgiant į vėjo stiprumą juose, pagal Saffiro-Simpsono skalę skirstomi į penkias kategorijas:

I kategorija – kai vėjo greitis 33 – 44 m per sek.;

II kategorija – vėjo greitis 45 – 51 m per sek.;

III kategorija – greitis – 52 – 61 m per sek.;

IV kategorija – greitis – 62 – 73 m per sek;

V kategorija – greitis – 74 m per sek. ir daugiau.

Pasak L.Pakščio, toks skirstymas į kategorijas yra sutartinis, nes žemesnės kategorijos uraganas kartais žalos padaro daugiau nei aukštesnės kategorijos.

Užgriūdavo šventą dieną

Prieš kelis šimtmečius Vest Indijoje žmonės tropinius uraganus vadino vardais tų šventų dienų, kuriomis uraganai užgriūdavo šias Centrinės Amerikos šalis. Pavyzdžiui, Puerto Riką nusiaubęs uraganas1876 metų rugsėjo 13 dieną buvo pavadintas Šventosios Felipės uraganu. Kitas tą pačią šalį ir tą pačią dieną tik 1928 metais užgriuvęs uraganas pavadintas Antruoju šventosios Felipės uraganu.

Vėliau tropiniams uraganams identifikuoti imta naudoti geografines koordinates. Tačiau toks sprendimas nepasitvirtino. Uraganų artimose koordinatėse gali būti 2-3, jie juda painiomis trajektorijomis, todėl kildavo daug nesusipratimų.

Prigijo moteriški vardai

Kodėl būtent moteriškais vardais buvo pradėti vadinti tropiniai uraganai, neaišku. L.Pakštys juokais pasvarstė, esą gal todėl, kad tais laikais dauguma orų specialistų buvo vyrai.

Moteriškais vardais tropinius uraganus buvo pradėta vadinti Antrojo pasaulinio karo metais.

1951 metais JAV tropiniai uraganai pradėti vadinti vardais pagal abėcėlę, pradedant A (Abelis), B (Beikeris) ir taip toliau.

1953 metais šalių, kuriose apsilanko tropiniai uraganai, nacionalinės orų tarnybos vėl grįžo prie moteriškų vardų. Moteriški vardai buvo naudojami iki 1978 metų. Nuo 1978 metų rytinėje Ramiojo vandenyno pakrantėje tropiniai uraganai pradėti vadinti moteriškais ir vyriškais vardais. Vėliau vyriški ir moteriški vardai „prigijo” ir Atlanto tropiniams uraganams.

Dabar – išankstiniai sąrašai

Dabar tropiniams uraganams vardų sąrašai paruošiami iš anksto tarptautinių nacionalinių orų tarnybų atstovų susitikimuose Pasaulinėje Meteorologijos Organizacijoje. Dažniausiai vardai yra prancūzų, ispanų, olandų ir anglų kilmės.

Iš paruošto sąrašo vardus suteikia Majamio tropinių prognozių centras (JAV) kiekvienai tropinei audrai, kai vėjas sustiprėja iki 18 m per sekundę ir daugiau.

Prieš metus Pasaulinės Meteorologijos Organizacijos ketvirtojo subregiono pakomitetis sudarė tropinių uraganų vardų sąrašą iki 2010 metų:

Nuo 1954 metų Laisvasis Berlyno meteorologijos universitetas vyriškus ir moteriškus vardus suteikia vidutinių platumų ciklonams ir anticiklonams, kurie nulemia vidurio Europos orus. Šie pavadinimai pasiekia ir mus per radiją, televiziją ar spaudą. Kai kurie vidutinių platumų ciklonai gali išsivystyti iki tokio lygio, kada vėjas sustiprėja iki 33 m per sekundę ir daugiau, tai yra iki uraganinio pagal tarptautinę Boforto skalę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.