Ambicingasis

Apmirusį uostamiesčio mados gyvenimą mėginantis išjudinti vaikinas nesididžiuoja savo sėkme. Vakar viešbutyje „Europa Royale” jis pristatė naujausią savo drabužių kolekciją „Pasimatymas”.

Dviejų šimtų žmonių rinktinė publika, krokodilienos vaišės ir žymiausių klaipėdiečių dėmesys Denisui Objavinui atrodo, kad taip ir turi būti.

Jaunas laužyta lietuvių kalba kalbantis drabužių dizaineris tiki, kad Klaipėdoje jam nusišypsojusi sėkmė dar įsibėgės. Nenuostabu. Jis turi pagrindo tokiam optimizmui. Per tris mėnesius vaikinas sukūrė ir vakar kviestinei publikai pristatė keturiasdešimt naujų kostiumų, o jo užrašuose šiandien puikuojasi užsakymų sąrašas dviem mėnesiams į priekį.

Klaipėdietis mados pradžiamokslį išėjo Sankt Peterburge ir tikina, kad dirbti provincialioje Klaipėdoje yra daug įdomiau nei didžiuliame Rusijos mieste. Čia daugiau dėmesio, šilumos ir nuoširdumo.

Pradėjo Rusijoje

Rinktinei publikai D.Objavinas pristatė pirmąją savo kolekciją, sukurtą uostamiestyje. Trisdešimties moteriškų ir dešimties vyriškų kostiumų kolekcija – ne pirmoji jo biografijoje.

Klaipėdietis trejus metus studijavo aukštojoje Sankt Peterburgo mados mokykloje, sukūrė keletą kolekcijų ir dalyvavo ne viename mados konkurse. Ant jo madų salono sienų kabo keletas diplomų, liudijančių jo pergales Rusijos mados pasaulyje.

Peterburge jam dėstė 14 pedagogų. Netgi Rusijos prezidento giminaitė Valentina Putina, dėsčiusi drabužių siuvimo technologiją, žavėjosi lietuvio talentu. Pristatyti savo drabužių kolekcijų D.Objaviną kvietė ir buvusi manekenė Tatjana Michalkova, kino režisieriaus Nikitos Michalkovo žmona, įsteigusi savo labdaros fondą.

Pasiuvo sėdynę

D.Objavino susidomėjimas mada prasidėjo nuo keistokų aplinkybių. Paauglystėje jis buvo pamišęs dėl motociklų. Perkonstravęs vieną seną rusišką motociklą, sugalvojo pasisiūti naują jo sėdynės apmušalą. Nusipirkęs gabalą odos, vaikinas vartė skelbimus ieškodamas žmogaus, kuris galėtų įgyvendinti jo idėją. Nerado. Tuomet paskambino tetai, kuri turėjo puikią siuvimo mašiną, ir užsuko pas ją į svečius. Ne tik teta, bet ir pats Denisas stebėjosi, kad dirbti su siuvimo mašina taip paprasta ir smagu.

Nuo sėdynės viskas ir prasidėjo. Deniso draugai pirmiausia prašė, kad jis pasiūtų tokius pat apmušalus, paskui tokius pat motociklo krepšius. Vėliau paauglys siuvo visus tikro baikerio atributus – kelnes, striukes, marškinius, skareles. Pirmiausia sau, paskui – draugams. Siuvimas taip įtraukė, kad vaikinas nusprendė išmokti siūti profesionaliai. Jis užsirašė į siuvimo kursus ir pas dėstytoją Nijolę Dubickienę per metus išmoko visko, ko reikia profesionaliam siuvėjui.

Baigdamas Klaipėdos „Pajūrio” vidurinę mokyklą, jis neabejojo, ką nori studijuoti. Į abiturientų išleistuves vaikinas atėjo vilkėdamas efektingą, paties pasiūtą kostiumą. Denisas jau žinojo, kad nori gyvenimą sieti su mada.

Nuvažiavęs į Sankt Peterburgą, jis lengvai įstojo į aukštąją mados mokyklą. Kadangi klaipėdietis jau buvo ištobulinęs siuvimo įgūdžius, jį iš karto priėmė į antrą kursą. Jo kurso draugėmis tapo 30-40 metų moterys, o Denisas buvo visų numylėtinis – vienintelis vaikinas kurse.

„Objavin objavil otkutiur”

Su „Klaipėdos” žurnalistais D.Objavinas kalbėjosi į kompaniją pasikvietęs savo madų salono padėjėją, mamą ir ką tik į svečius atvykusį draugą iš Sankt Peterburgo.

Denisui tik dvidešimt dveji. Bendraujant su juo, sunku patikėti, kad jis toks jaunas.

Prie pastato, kuriame dirba dizaineris, puikuojasi veidrodinė iškaba, skelbianti, kad čia įsikūręs madų salonas „Objavin”. Neįprastą rusišką pavardę vaikinas paveldėjo iš senelio, kilusio nuo Vologdos. Pasak dizainerio, Sankt Peterburge jis specialiai buvo atsivertęs telefonų knygą, tačiau tokiame dideliame mieste nebuvo nė vieno žmogaus su panašia pavarde. Kai kurie klaipėdiečiai jau juokauja drabužių dizainerio pavardės tema. Mada besidomintys žmonės frazę „Objavin objavil otkutiur” jau pavertė sparnuotu posakiu.

Iš lūpų į lūpas

Savo mados salone Klaipėdos centre šiandien D.Objavinas turi keturias siuvėjas ir padėjėją. Artimiausiu laiku ketina plėsti patalpas ir samdyti naujus darbuotojus.

Vos prieš tris mėnesius, išsinuomojęs patalpas, dirbti jis pradėjo vienas. Jaukiai įsikūręs pusrūsyje, D.Objavinas pasistatė vienintelę siuvimo mašiną ir pradėjo siūti.

Jis nė karto nereklamavo savo paslaugų. Klientus vieną po kito atvedė jo darbą jau įvertinę klientai.

Jaunas dizaineris nesistebi tuo. Mados pasaulyje geriausia reklama – iš lūpų į lūpas.

„Sankt Peterburge buvo taip pat. Pasiuvau vienam, šis atsivedė porą draugų, tie draugai pasiūlė mano paslaugas draugėms ir prasidėjo”, – šypteli vaikinas.

Grįžo netyčia

Grįžti į Klaipėdą ir pradėti kurti čia jį pastūmėjo atsitiktinumas.

Kadangi D.Objavinas yra lietuvis, pagal galiojančius įstatymus, baigęs studijas jis privalėdavo kas tris mėnesius bent trims savaitėms sugrįžti į Lietuvą.

„Iš pradžių dar kentėjau, bet kai metęs visus darbus grįžau ketvirtą kartą, supratau, kad pavargau taip lakstyti. Buvau išsinuomojęs butą Sankt Peterburgo centre, jį paverčiau savo dirbtuvėmis. Grįžęs į Piterį paskutinį kartą, gavau porą pasiūlymų – važiuoti kurti Prahoje arba Kanadoje.”

Prieš apsispręsdamas vaikinas ketino pailsėti Klaipėdoje. Pas mamą. Ir liko gimtajame mieste.

Jis juokauja, kad Klaipėdoje jaučiasi esąs rusas, bet Sankt Peterburge buvo vadinamas ir jautėsi lietuviu. Prieš nuspręsdamas, ką veikti, jis pasiuvo keletą suknelių mamai, keletą kostiumėlių pažįstamoms. Netrukus visi jį ėmė įkalbinėti pasilikti uostamiestyje ir savo jėgas išmėginti čia.

„Išvažiuoti visada suspėsiu. O Klaipėdoje man įdomu. Kiek girdėjau, čia nėra stiprių drabužių dizainerių, todėl veiklos man čia – sočiai. Smagu, kai jautiesi reikalingas”, – patikino dizaineris.

Drabužius nupirko

Keturiasdešimt kostiumų savo naujajai kolekcijai „Pasimatymas” drabužių dizaineris sukūrė per tris mėnesius. Pristatyti kolekciją viešbutyje „Europa Royale” jam padėjo „Aidos studijos” meistrai. Kartu su D.Objąvino kostiumais buvo demonstruojamos ir firmos „Heros” rankinės bei netrukus Klaipėdoje atsidarysiančios parduotuvės „Botti” batai.

„Pastarosios dienos lekia išprotėjusiu greičiu,- prisipažino „Klaipėdai” D.Objavinas prieš kolekcijos pristatymą. – Kol kas man patinka, ką padariau, bet žinau, kad netrukus užmiršiu šiuos drabužius ir norėsiu ko nors naujo”.

D.Objavinas teigė, kad jau pusė kolekcijos modelių atrado savo šeimininkes. Dar prieš kolekcijos pristatymą juos užsisakė jo klientės. Vienas dizainerio kostiumas kainuoja nuo tūkstančio iki 3 tūkstančių litų.

„Negi brangu? – klausė dizaineris ir tuoj pat patikino: – Baikit, juokingos kainos. Kai kuriuos modelius vešiu į mados butikus Piteryje, ten jie kainuos bent dvigubai, o klientai jau laukia mano kūrinių”, – nesikuklino jis.

Kurs naują

Dvidešimt dvejų metų vaikinas neslėpė džiaugsmo, kad Klaipėdoje sutiko labai daug įdomių žmonių, kurie jam patarė, padėjo ir nuoširdžiai žavisi jo darbais.

Artimiausiu metu D.Objavinas kolekciją „Pasimatymas” žada pristatyti Kaliningrade. Netrukus jis imsis ir naujo kūrybinio projekto. Jis jau apsisprendė, kad kita drabužių kolekcija bus susijusi su juvelyrika. Uostamiestyje jis susipažino su puikiu juvelyru. Pabandys dirbti ir kurti kartu. Tuomet vėl lauks publikos ovacijų.

Reda Baltinaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Ambicingasis"

  1. M. Igor

    Denis privet, ot Igoriam (Mal..) 😉
    Molodec! 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.