Niujorko meras teisinosi dėl atsargumo priemonių

Niujorko meras Maiklas Blumbergas (Michael Bloomberg) apgynė savo sprendimą perspėti miestą dėl metro sistemai kylančios grėsmės remiantis žvalgybos informacija, kurios patikimumas Vašingtonui sukėlė abejonių.

Miesto metro sotyse policija sustiprino keleivių nešulių patikrinimą, tačiau apie suėmimus nepranešama.

Ketvirtadienį M. Blumbergas perspėjo miesto gyventojus dėl grėsmės, apie kurią jį informavo Federalinis tyrimų biuras (FBI). Meras ragino gyventojus nesinešioti krepšių, kuprinių bei vaikiškų sulankstomų vežimėlių ir taip išvengti policininkų patikrinimo.

Trumpam buvo sustabdytas Pensilvanijos stoties darbas, kai pastebėjus įtartiną daiktą buvo uždaryta viena laukiamųjų salių. Laikinai buvo uždarytos ir dvi Manheteno metro linijos, nes policija turėjo patikrinti įtartiną paketą, pastebėtą 50-ojoje stotelėje. Vėliau policija pranešė, kad įtartiname krepšyje buvo rastos mokyklinės knygos.

Paklaustas, ar viešas perspėjimas nebuvo padarytas per daug skubotai, M. Blumbergas teigė tokį patį sprendimą priimtų ir ateityje, ypač po kruvinų sprogdinimų Londono ir Madrido metro.

„Tai buvo teisingas sprendimas, – sakė meras spaudos konferencijoje. – Aš esu atsakingas už žmonių gyvybių apsaugą ir jei aš suklydau, galite būti ramūs, kad taip nutiko tik dėl atsargumo”.

Vašingtone Baltųjų rūmų atstovas spaudai Skotas Maklelanas (Scott McClellan) teigė, kad grėsmė buvo abejotina. Tą patį pareiškė ir Tėvynės saugumo departamentas.

Tačiau M. Blumbergas atsikirto: „Analitikas, Vašingtone analizuodamas duomenis, yra kitokioje situacijoje nei būdamas čia, Niujorke, kur reikia imtis atsakomybės apsaugoti žmonių gyvybes”.

Prezidentas Dž. V. Bušas (George W. Bush) apgynė M. Blumbergo poelgį teigdamas, kad jis nekvestionuos mero sprendimo. „Manau, jie gavo mūsų informaciją ir priėmė sprendimus, kurie, jų manymu, buvo reikalingi”, – sakė Dž. V. Bušas.

Informacija apie galimą išpuolį buvo gauta iš neseniai Irake JAV karių suimtų žmonių, teigė žvalgybos atstovas.

„Po pastarosiomis dienomis Irake atliktų reidų buvo gauta informacijos, dėl kurios Niujorko mieste buvo perspėta dėl galimo teroristų išpuolio”, – teigė savo vardo atskleisti nepanoręs žvalgybos pareigūnas.
2005-10-08 08:19

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.