Parlamentarai taiko į vidutinį sluoksnį

Pajūrio rinkėjams atstovaujantys parlamentarai į turtuolio titulą reaguoja skirtingai: vieniems jis sukelia juoką, kitiems – susierzinimą.

Kelis šimtus tūkstančių litų užgyvenusieji džiaugiasi galį atstovauti vidutiniam visuomenės sluoksniui, tuo metu milijono litų ribą perkopusieji purtosi pavadinti turtingais politikais.

Tiesa, yra ir išimčių: turtingiausiam Seimo nariui Antanui Bosui deklaruotas 22 milijonus litų vertės turtas ir santaupos nesukelia nei diskomforto, nei euforijos. A. Boso teigimu, jis – ne turtuolis, mat Lietuvoje yra dar turtingesnių, tačiau daugiau turėti pinigų jis esą netrokšta.

Praturtės kitąmet

Bene mažiausiai deklaruoto turto ir santaupų tarp pajūryje išrinktų Seimo narių praėjusiais metais turėjusi Ramunė Visockytė kitąmet tikisi tapti turtingesne.

Parlamentarė mūsų dienraščiui sakė, kad jos deklaruotieji 142 tūkstančiai litų – tai trijų kambarių butas Gargžduose bei 47 tūkstančiai santaupų.

Politikė laiko save vidutinės klasės atstove ir pinigų stygiaus sako nejaučianti: „Man pakanka lėšų ir maistui, ir drabužiams, ir mokesčiams susimokėti. Be to, kartą ar du per metus galiu sau leisti keliauti.”

R. Visockytės teigimu, ji pasijustų turtinga tik tada, kai galėtų bet kurią akimirką sėsti į lėktuvą ir ištisus metus keliauti aplink pasaulį.

„Kitais metais turėčiau tapti turtingesnė, – juokiasi parlamentarė. – Kadangi nuolat negyvenu nei Gargžduose, nei Vilniuje, tad kol kas nėra poreikio išleisti buitinei technikai.”

Turi daugiau nei atrodo

Parlamentaro Eligijaus Masiulio deklaruotas turtas – 140 tūkst. litų, negrąžinta paskola – 156 tūkst. litų, tačiau Seimo narys teigia, jog šie skaičiai neatspindi realios jo turtinės padėties.

„Be tų 140-ies tūkstančių, deklaravau dar ir pajamas – 60 tūkstančių litų, – sakė parlamentaras, paklaustas, kodėl skiltyje „piniginės lėšos” prie jo pavardės puikuojasi apvalus nulis. – Be to, esu gerokai turtingesnis nei atrodo deklaracijoje: mano šeimos trijų kambarių butas uostamiesčio centre dabar kainuoja jau nebe 140 tūkstančių, o kokius 300 tūkstančių litų. Vadinasi, atėmus šiuo metu 95 tūkstančių litų likusią paskolos bankui dalį, turiu dar papildomus šimtą tūkstantėlių. Ir dar juk 2003 metų laidos mašiną „Honda CRV” turiu. Tiesa, ją nuomoju iš lizingo bendrovės.”

E. Masiulis nelaiko savęs nei turtuoliu, nei skurdžiumi. Paklaustas, kiek jam reikėtų pinigų, kad pasijustų nebe vidutinės klasės atstovu, Seimo narys nuoširdžiai prisipažino nežinąs. Tačiau pernelyg ilgai nemąstydamas įvardijo turtingo gyvenimo atributus.

„Kas būdinga turtingiems žmonėms? Nuo laisvės iki išmušamo prakaito naktinio miego metu. Aišku, yra piliečių, kurie praturtėja savo talento dėka. Tačiau puikiai žinom, kad yra ir tokių, kurie turtingais tampa, švelniai tariant, ne visai teisėtais būdais”, – „Vakarų ekspresui” sakė E. Masiulis.

Džiaugiasi žmonos kraičiu

Vytauto Grubliausko turto deklaracija byloja apie tai, kad parlamentaras ir džiazmenas skolingas daugiau nei turi.

Pusantro šimto tūkstančių litų V. Grubliauskas pasiskolino gyvenamajam namui įsigyti ir paskolos naštą jo pečius slėgs aštuoniolika metų.

„Ne tik namą dalinuosi su banku, bet ir lizingo būdu įsigytą automobilį”, – atviravo Seimo narys.

Paklaustas, kaip gi čia atsitiko, kad pagal deklaraciją ir jis, ir žmona turi lygiai po 70 tūkstančių litų piniginių lėšų, V. Grubliauskas juokavo, jog Ingą Grubliauskienę vedė ne tik dėl to, kad ji graži moteris.

„Inga turėjo kraitį, kurį mes gražiai po lygiai pasidalinome. Nebūčiau ėmęs į žmonas, jei Inga būtų tik graži”,- šmaikštavo pašnekovas.

Dvasiškai turtingu save vadinantis politikas neslepia, kad gyvena ne tik iš Seimo nario algos, bet ir užsidirba laisvalaikiu pagal autorines sutartis koncertuodamas.

Galėtų turėti daugiau

Vytauto Čepo turtinė padėtis artėja prie milijono: deklaruotą beveik 800 tūkstančių litų sumą esą sudaro apie 100 kvadratinių metrų ploto butas senamiestyje ir sklypas bei sodyba viename iš Klaipėdos rajone esančių kaimų.

„Nūdien rinkos kainos pakilo, tai tikrai jau galiu vadintis ir milijonieriumi, – juokėsi V. Čepas, pridūręs, kad turi ir dar daugiau turtų. – Turiu baldų, lovą, patalynę, pagalvių, žmoną, du vaikus ir porą anūkų. Pagaliau, dvi mašinas.”

Be to, V. Čepas pasiskolino šimtą tūkstančių sodybos remontui.

Paklaustas, per kiek laiko ir kaip pavyko sukaupti pustrečio šimto tūkstančių litų santaupų, parlamentaras priminė savo amžių.

„Man jau 56-eri metai. Realiai turėčiau daugiau turėti. Juk trejus metus dirbau šešiose darbovietėse, intelektine veikla užsiiminėjau visą gyvenimą, kadaise Klaipėdoje ir pirmąjį kooperatyvą įkūriau,- aiškinosi V. Čepas. – Deja, bet tie tūkstančiai – tik teorija. Štai dabar turiu kišenėje tik tris šimtus litų, nes už 800 litų anglių nusipirkau…”

Valdo 714 kv. m plotą

Buvusio Neringos mero parlamentaro Stasio Mikelio ir jo žmonos Violetos turtas bei pajamos – 1,2 mln. litų.

Paprašytas trumpai apibūdinti, kaip jaučiasi tapęs milijonieriumi, politikas tik stebėjosi: „Keisti dalykai dedasi: tai aš ne milijonierius, tai milijonierius…”

Jo teigimu, milijono grynaisiais jis tikrai neturi, mat ši suma – turimo nekilnojamojo turto vertė: „Visi gi žino, ką turiu: apie 300 kvadratinių metrų ploto butą Nidoje, Juodkrantėje – panašaus dydžio namelį, 114 kvadratinių metrų ploto butą Vilniuje. Ką dar? Poilsio namų „Ąžuolynas” akcijų.

Pasak S. Mikelio, jis esąs paprastas vidutinio visuomenės sluoksnio atstovas: „Kad taptum milijonieriumi, reikia banko sąskaitoje bent kelis milijonus turėti. O jų turėti neplanuoju.”

Per 60 tūkst. litų piniginių lėšų deklaravęs Seimo narys sako, kad šie pinigai susikaupė per laiką. Mat ir atlyginimą politikas gauna, ir vasarą, pagal patentą, į turimas gyvenamąsias patalpas poilsiautojus įsileidžia.

Pinigai – jautri tema

Parlamentaras Vaclavas Stankevičius į žurnalistų prašymą papasakoti, kokiais būdais pavyko sukaupti beveik du milijonus litų, reagavo gana audringai.

„Visi tik skaičiuoja tuos milijonus ir skaičiuoja. Kiek gi galima? Aš nesu turtuolis ir visuomenė turi suprasti, kad ne parlamente pralobau. Juk į Seimą atėjau ne iš kokio nors sąvartyno, o septyniolika metų intensyviai dirbau – plaukiau į jūrą, dirbau vadovo darbą. Ir man ne septyniolika, o jau 51-eri metai. Galiu sulaukęs tokio amžiaus turėti bent kiek pinigų”, – neslėpė susierzinimo politikas.

Nuramintas, jog „gali” ir pagirtas už tai, kad pagal savo amžių tikrai puikiai atrodo, V. Stankevičius šiek tiek atlyžo. Seimo narys jau ramiau paaiškino, kad deklaruotas 1,9 mln. litų vertės jo ir žmonos Rimos turtas – tai kotedžas, kuriame gyvena.

Jis tvirtino neturįs nei antikvariato, nei vertybinių popierių: „Anksčiau turėjau Transporto laivyno, kuriame dirbau, akcijų. Tačiau kai tapau Seimo nariu, jas pardaviau.”

Be to, V. Stankevičiui priklauso ir naujai pastatytas pastatas Palangoje, J. Simpsono gatvėje, kuriame po perprojektavimo veikia viešbutis „Rivastar”.

„Koks gi aš milijonierius, jeigu deklaravau turto ir santaupų už 1,9 milijono, o kreditas žmonos vardu – 1,7 milijono?” – svarstė politikas.

Valdžia ir pinigai

Seime nebelikus Viktoro Uspaskicho, turtingiausio parlamentaro titulas atiteko Antanui Bosui (22 mln. litų, dar 6 mln. – paskolinti). Tačiau jis tvirtina nesąs turtuolis, nes Lietuvoje yra turtingesnių.

Brangiausiu savo įsigytu daiktu politikas vadina namą Palangoje, o paprašytas pasigirti įstabiausiais meno kūriniais bei juvelyriniais dirbiniais, kukliai atsako tokių neturįs.

Paklaustas, ar iš tiesų nėra godus ir aukoja pinigus tiems, kuriems labiausiai reikia, milijonierius atsakė teigiamai: „Kiek metu užsiimu labdaringa veikla? Kai tik pradėjau suktis privačiame versle”.

Į klausimą, ar tarp žodžių „valdžia” ir „pinigai” galima dėti lygybės ženklą, A. Bosas atsakė lakoniškai: „Be abejo, kad ne. Ne pinigai valdo valdžią, o valdžia – pinigus.”

Antanas Bosas – ne tik turtingiausias Seimo narys, bet ir atstovauja bene daugiausiai milijonierių vienijančiai Darbo partijai.

Antroje vietoje po A. Boso – Jonas Jagminas, (12,7 mln. litų), trečioje – Kęstutis Glaveckas (paties politiko lėšos ir turtas – 1 mln. litų, žmonos Rūtos Rutkelytės – beveik 4 mln. litų), ketvirtoje – Kazys Bobelis su žmona Dalia (3,8 mln. litų). Šiek tiek mažiau turi Algimantas Matulevičius. Darbietis Vladimiras Orechovas deklaravo turįs per 3 mln. litų.

Mokesčių inspekcijos 2004-ųjų metų duomenimis, mūsų šalies Seime Lietuvos rinkėjams atstovauja iš viso 28 milijonieriai.

Palyginti su turtingiausiais pasaulio žmonėmis, mūsų milijonieriai neatrodo tokie turtingi. JAV ekonomikos žurnalo „Forbes” duomenimis, šių metų pavasarį turtingiausiu pasaulio žmogus buvo „Microsoft” įkūrėjas Bilas Geitsas (46,5 mlrd. JAV dolerių). Ant kulnų jam lipa investicijų magnatas ir kompanijos „Berkshire Hathaway” savininkas Vorenas Bafetas (44 mlrd.). Trečioje vietoje – Indijos plieno baronas Lakšmi Mitalas (25 mlrd.). Turtuolių dešimtuke yra ir Švedijos baldų kompanijos „Ikea” vadovas Ingvaras Kampradas (23 mlrd.), o Italijos politikas Silvio Berluskonis su 12 mlrd. užima 20-ąją vieta.

Daugiausia turtingiausių planetos žmonių gyvena Niujorke (JAV), Maskvoje (Rusija) ir San Franciske (JAV). Per kelis šimtus milijardierių yra vyresni nei 70 metų ir tik 29 – jaunesni nei 40-ies.

A. Bosas – 22 mln. Lt
V. Stankevičus – 1,9 mln. Lt
S. Mikelis – 1,2 mln. Lt
R. Palaitis – 1 mln. Lt
A. Staponkienė – 971 tūkst. Lt
V. Čepas – 766 tūkst. Lt
I. Šiaulienė – 228 tūkst. Lt
V. Grubliauskas -152 tūkst. Lt
R. Visockytė – 142 tūkst. Lt
E. Masiulis – 140 tūkst. Lt

Natalija Mogučaja

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.