Pareigūnai geba matyti tik įstatymą

Panevėžietė Rimutė Žvirblienė užvakar po susitikimo su policijos pareigūnais pateko į aklavietę, iš kurios išeiti kelio kol kas nėra.

R.Žvirblienei dabar lieka rinktis vieną iš dviejų blogybių – arba nepaklusti įstatymo raidei, arba imti nuolat rizikuoti gyvybe.

Kaip elgtis moteriai šioje sudėtingoje situacijoje, nedrįsta tiesiai atsakyti netgi aukšti policijos pareigūnai. Jie privalo bausti įstatymo pažeidėjus, tačiau drauge jų pareiga ir saugoti žmogų nuo nusikaltėlių.

Manė, kad kažkam reikia pagalbos

Ši istorija iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasta.

Su pareigūnais panevėžietė susitiko ankstų rytą Skaistakalnio parke.

R.Žvirblienė, kaip visada, nuo 6 valandų ryto bėgiojo po parką, vėliau maudėsi upėje, o apie 7 valandą jau suko namo. Tada ją ir pasišaukė toliau ant kelio iš automobilio išlipę du policininkai.

Moteris sakė pamaniusi, kad kažkam atsitiko bėda, jei draudžiamoje važiuoti parko teritorijoje stovi mašina, todėl per šlapią pievą ir nubridusi prie žmonių.

Po gražaus įvado – bauda

Policijos pareigūnai – jaunas vyrukas ir mergina pirmiausia paklausę, ar moteris jaučiasi saugiai tokį tamsų rytą tuščiame parke. Į tai panevėžietė atsakė, kad gal ir būtų baisu, bet įsigijus šunį – kur kas drąsiau.

Tuomet policininkas jau tiesiai pareiškęs, kad moterį baus už šunį – už tai, kad keturkojui neuždėtas antsnukis.

Jaunas vienerių metų šuo Lotas ėmęs žaisti, tarnauti.

R.Žvirblienė iš nuostabos net aiktelėjusi. Jai pasirodė, kad pareigūnai iš jos tiesiog tyčiojasi.

Esą „tu pasakei, kad tau saugu, tai mes padarysime taip, kad tau jau nebebūtų saugu”. Bet taip juk daro ne tvarkos saugotojai, o, atvirkščiai, banditai.

Tuomet moteris puolusi aiškinti, kad šis šuo yra pasaulyje pripažintos neagresyvios labradorų veislės, žmogui nepavojingas, atvirkščiai – žinomas kaip puikiausias vaikų draugas. Taip pat ji tvirtino galinti pateikti visus reikalingus dokumentus – kilmės, skiepų, dresūros.

Tačiau pareigūnai buvę kurti. Tuomet jaunas vienerių metų šuo, padėjęs snukutį prie pat policininkų pildomo popieriaus lapo, kartu su šeimininke laukė, kol jiems bus surašytas protokolas.

Po to pareigūnai liepę moteriai pasirašyti po nutarimu.

„Kaip po nutarimu? – nustebusi šuns savininkė. – Čia nėra jokio nutarimo”.

Tada tvarkos saugotojai paaiškinę, kad ji vis tiek neateisianti į svarstymą, vyksiantį po pusantros valandos 2-ajame policijos komisariate, todėl ir reikia pasirašyti iš anksto.

Panevėžietė, aišku, nustėrusi, kad svarstymas vyks taip greitai, tačiau ryžtingai pareiškusi, jog atvyks.

Vakarų Europa – ne pas mus

Nulėkusi taksi automobiliu į komisariatą, moteris nieko naujo nebeišgirdusi. Viena, kuo jai tarsi reikėjo džiaugtis, – tai, kad pirmą kartą apsiribota įspėjimu. Tačiau jei pasikartotų toks atvejis, panevėžietė būtų baudžiama jau 200 litų.

Policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vytautas Vinslovas, kaip teigė moteris, į jos bandymą priminti, jog Vakarų Europoje labradorų veislės šunims yra draudžiama dėti antsnukius, ten baudos skiriamos už antsnukių uždėjimą, atsakęs, jog čia – ne Vakarų Europa, todėl yra ir savi įstatymai.

Vis dėlto R.Žvirblienė nusiteikusi susirasti „Lietuvos ryte” spausdintus tekstus apie tai, kaip labradorų retriverių veislės šunys Vilniaus įkalinimo įs-taigose savo švelnumu „auklėja” nusikaltėlius. Ji nusiųs straipsnius į Panevėžio 2-ąjį policijos komisariatą.

„Gal tai perskaitę pareigūnai kiek kitaip mąstys apie tai, prie ko gali privesti aklas įstatymo vykdymas”, – vylėsi moteris.

Taip pat R.Žvirblienė priminė, kad panevėžiečiams geriausias pavyzdys – tai muitininkų šunys. Šalia muitinės dirbanti moteris sakė, kad tarnybinis labradoras ten – visų numylėtinis. Jis be antsnukio vaikščiojo ir miesto parodoje – buvo gyvas muitininkų eksponatas.

Labradorus laiko ir prezidentai Vladimiras Putinas bei Bilas Klintonas. V.Putino du šunys dalyvauja netgi svarbiuose priėmimuose, ir – be antsnukių.

Apie labradorus specialistai rašo, kad šios veislės šuo netinkamas būti sargu, na nebent jis plėšiką mirtinai užlaižytų.

Įdomus siūlymas buhalterei

Panevėžietę labai nustebinęs ir ją „pagavusio” jaunojo policininko išprusimas. Pareigūnas, išgirdęs, kad pažeidėja dirba buhaltere, pataręs geriau mokėti didesnius atlyginimus savos bendrovės darbuotojams, tuomet gerėsiąs gyvenimo lygis, ir policininkai pagaliau sulauksią didesnių algų.

„Na ką, man teko paaiškinti tam pareigūnui, kad buhalterės atlyginimų negali didinti, jos tik juos apskaičiuoja pagal valdžios nurodymą”, – juokėsi moteris.

Panevėžietė įtarė, kad policininkai vargu ar išdrįstų parke sustabdyti kokį žaliūką skustagalvį su šunimi, kurį dėl ypatingo agresyvumo netgi draudžiama laikyti.

Parke policijos nėra mačiusi

Su policija R.Žvirblienei iki šiol susitikti neteko. Per 4 metus, kai bėgioja Skaistakalnio parke, ji nė karto ten nematė nė vieno pareigūno, nors parkas žinomas kaip visokių perėjūnų orgijų vieta.

„Kad jūs pamatytumėte, kas ten rytais dedasi – sulaužyti suolai, primėtyta butelių, ant tako – perplėšti liemenėliai ir kelnaitės, o krūmuose – pusnuogiai vyrukai, medžiojantys moterų žvilgsnius”, – pasakojo panevėžietė.

„Parke nedega nė vienas žibintas, bėgu tamsoje – nors į akį durk, tik prilaikomo šuns pavadėlis skambčioja. Užpulti gali kas nors bet kada, tad kaip be šuns būti? Vien dėl to aš jį ir nusipirkau. Beje, apie metus buvau nutraukusi bėgiojimą po parką vien dėl to, kad jaučiausi nesaugi”, – pasakojo R.Žvirblienė.

Kartą moteriai teko skambinti policijai dėl itin neįprasto reginio – ant medžių prikarstytų apatinių drabužių. Moteris išsigandusi – o gal tai kokios išprievartautos ir nužudytos merginos rūbai. Pareigūnai telefonu skambintojai liepę nesijaudinti – tas vaizdelis jiems jau žinomas, bet jie nuvažiuosią.

Tačiau apatiniai drabužiai ant medžių Skaistakalnyje kabėję dar beveik mėnesį. Jie dingę tik po gamtosaugininkų reido.

Pitbulterjerų gatvėse – apstu

Žinoma Panevėžyje kinologijos teisėja, klubo „Bagira” prezidentė Rūta Liberienė sutiko, kad pareigūnai šiuo atveju pasielgė taip, kaip reikalavo įstatymas.

Tačiau įstatymas mūsų šalyje reikalauja dėti antsnukius net ir mažyliams šuneliams – pudeliams ir pekinams, o realybėje, bent jau Panevėžyje, niekas ant šių šunų snukučių nėra matęs tokio daikto.

Tad ir šiuo atveju galbūt buvo galima atsižvelgti į tai, kad moteriai tamsiame parke be šuns yra nesaugu, kad parkas ankstų rytą – tai dar ne žmonių susibūrimo vieta, ir incidentą baigti kur kas taikiau.

„Beje, labradoras toks neagresyvus, kad jis savo šeimininkės neapgintų ir bėdos atveju. Tačiau, žinoma, be antsnukio jis psichologiškai veiktų nusikaltėlius, ir jie bijotų artintis”, – svarstė kinologijos žinovė.

R.Liberienė apgailestavo, kad Lietuvai kinologijos srityje kol kas toli iki Vakarų Europos šalių lygio. Ten gyventojai laiko tik gerai patikrintų ir atrinktų veislių šunis, todėl ir keturkojų pavojingumas – minimalus.

Pas mus dar laisvai, pagal viešus skelbimus pardavinėjami uždraustų kovinių veislių šunys. Itin baisūs, anot R.Liberienės, Saniborso ir rotveilerio mišrūnai, tačiau apie jų pardavimą spaudoje – apstu skelbimų. O gatvėse, žmonių susibūrimo vietose – apstu jokių antsnukių neturinčių pitbulterjerų.

„Štai kur dar nešienautos lankos policijos pareigūnams, tačiau jie, žinoma, pasirenka lengvesnį variantą – bausti pirmą jų kelyje pasitaikiusį pilietį”, – sakė R.Liberienė.

Ar leistų savo žmoną, neatsakė

2-ojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas V.Vinslovas nepriėmė panevėžietės kaltinimų policijai.

Tą rytą, pasak V.Vinslovo, policijos tyrėjai Ričardas Bacevičius ir Rita Valickaitė buvo gavę užduotį patikrinti Skaistakalnio parke vedžiojamus šunis. Kadangi vienos gyventojos šuo buvęs be antsnukio, ją ir nubaudę.

„Daugiausia šios srities pažeidimų ir būna, kai žmonės prieš darbą vedžioja šunis”, – aiškino viršininko pavaduotojas.

Pareigūnas sakė esąs įsitikinęs, kad jo pavaldiniai tą rytą būtų nubaudę ir agresyvų skustagalvį su be antsnukio vedžiojamu pitbulterjeru, kaip esą daro tą nuolatos.

V.Vinslovas, dalyvavęs R.Žvirblienės pažeidimo nagrinėjime, teigė, kad moteris policijoje elgėsi nelabai gražiai – ji apkaltino pareigūnus, esą šie ją nubaudę iš neturėjimo ką veikti.

Tačiau žurnalistės paklaustas, ar savo žmoną tamsų rytą išleistų į parką sportuoti vieną, be šuns, pareigūnas teatsakė, jog šis klausimas ne į temą. Taip pat viršininko pavaduotojui ne į temą pasirodė ir klausimas, kiek jo pavaldiniai nubaudė močiučių, besivedžiojančių gatvėmis pelės dydžio šunelius be antsnukių.

Pareigūnas teigė, kad Skaistakalnyje policija budi nuolat ir ne tik dėl šunų. Jis siūlė moteriai nevaikščioti vienai arba įsigyti dujų balionėlį.

Šiais metais 2-ajame policijos komisariate jau nubausta 20 gyventojų už šunų laikymo taisyklių pažeidimus. Kiek iš tų nubaustųjų – draudžiamų veislų šunų savininkų – nenurodoma.

Klausimus peradresavo miesto valdžiai

Komisariato viršininkas Virgilijus Petraitis, susipažinęs su incidento medžiaga, sakė, jog pareigūnai atliko tai, ko iš jų reikalaujama – baudė už įstatymo nesilaikymą.

„Ten buvo didelis šuo”, – dar pabrėžė viršininkas.

Viena, ką jis pripažino policininkus pasielgus neteisingai – tai, kad jie nekvietę moters į įvykio svarstymą ir siūlę pasirašyti iš anksto.

Į klausimą, ar tokiu atveju pareigūnams nereikėjo atsižvelgti į situaciją ir pamąstyti, jog tokiais savo sprendimais jie stumia bejėgius gyventojus į dar didesnį pavojų, viršininkas atsakė, kad to reikia teirautis savivaldybėje – tų, kurie leidžia tokius įstatymus.

Tuomet žurnalistė pasidomėjo, kodėl įstatymo sergėtojai nepradeda savo darbo nuo kur kas svarbesnių dalykų – uždraustų veislių šunų savininkų ir prekiautojų baudimo.

Tačiau ir šį klausimą V.Petraitis kažkodėl peradresavo miesto valdžiai.

Išdavė tik vieną leidimą

Panevėžio savivaldybė jau metai, kai išdavinėja leidimus gyventojams laikyti draudžiamų veislių šunis.

Kaip sakė vyresnioji sanitarijos inspektorė Virginija Jankauskienė, tam, kad būtų išduotas toks leidimas, reikia pristatyti gausybę dokumentų. Dokumentai apie šuns kilmę, dresūrą turi liudyti, jog keturkojis nekels pavojaus miestiečiams.

Tačiau per visus metus išduotas tik vienas toks leidimas. O miestiečiai gatvėse draudžiamų veislių šunis mato bemaž kasdien.

Savivaldybės administracinės komisijos atsakingoji sekretorė Genutė Mekienė sakė, kad per metus už neprižiūrimus šunis nubausti 43 jų šeimininkai, iš jų 21-as – už pavojingus sveikatai šunų įkandimus. Tarp tokių šunų, kiek atsiminė G.Mekienė, nebuvo nė vieno labradoro retriverio, bet ir nė vieno draudžiamų veislių šuns.

„Beveik visi „lenciūginiai”, – nusijuokė darbuotoja.

Limina Kepalaitė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Pareigūnai geba matyti tik įstatymą"

  1. audra

    Buki tie musu pareigunai jei nesupranta koks yra suo labradoras 😕

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.