Rusų pilotas išvyko namo – į nežinią

Sudužusio Rusijos naikintuvo Su-27 pilotas Valerijus Trojanovas vakar, regis, turėjo džiaugtis: prokurorai majorui panaikino įtarimus, jis su žmona Olga, prižiūrimi Lietuvos policininkų, išlydėti į Kaliningradą.

Bet 36 metų kariškis atrodė sutrikęs. Buvo matyti, kad jam sunku net alsuoti ir kalbėti.

Kaip „Lietuvos rytui” aiškino vienas patyręs kariškis, V.Trojanovo tėvynėje tikrai niekas su pyragais nepasitiks.

Geriausiu atveju majorui teks išeiti į užtarnautą poilsį ir tenkintis maždaug 2500 rublių ( 250 litų) pensija.

Teigiama, kad lakūnas nelaimingo skrydžio metu padarė nemažai klaidų. Be to, katapultavimasis Lietuvoje – jau antras jo karinėje biografijoje.

Pirmą kartą jis katapultavosi mokydamasis karo mokykloje, mokomojo skrydžio metu.

Klausimai – tik apie savijautą

Vakar pavakare Rusijos ambasadoje Vilniuje su pilotu ir Rusijos gynybos ministerijos Skrydžių saugumo tarnybos viršininku generolu majoru Sergejumi Bainetovu susitiko žurnalistai.

„Visi su manimi Lietuvoje elgėsi korektiškai. Apklausos ir tyrimo komisijos darbas buvo pakankamai aukšto lygio.

Nuoskaudų neturiu”, – atsakė rusų lakūnas, paklaustas, kaip jis vertina lietuvių kariškių, prokurorų darbą ir bendravimą.

– Ar prieš katapultuodamasis jūs suspėjote paspausti įrenginio „savas-svetimas” mygtuką, kad susinaikintų visi slapti jo sistemos kodai? – „Lietuvos rytas” paklausė V.Trojanovo.

Bet vietoj jo atsakė Rusijos ambasados atstovas Michailas Kaluginas: „Pageidautume, kad ponui Trojanovui būtų pateikiami klausimai tik apie jo savijautą”.

Paaiškino dėl medikų

– Ar teisus krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas, teigdamas, kad po katapultavimosi Lietuvos medikai jums suteikė tinkamą pagalbą?

– Jaučiuosi normaliai, tačiau Rusijoje po tokių įvykių, kokį patyriau aš, visus lakūnus išsamiai ištiria medikai.

– Tai kodėl jūs atsisakėte tyrimų bei Lietuvos medikų konsiliumo?

– Taip aš pasielgiau todėl, kad man medikų pagalba buvo siūloma nedalyvaujant Rusijos ambasados darbuotojams.

– Kaip nusiteikęs grįžtate į Rusiją, kur dėl jūsų pilotuojamo lėktuvo katastrofos Lietuvoje irgi vyksta tyrimas?

– Manau, kad Rusijoje yra pakankamai aukšto lygio specialistų ir jie tinkamai išsiaiškins tikrąsias mano lėktuvo avarijos priežastis.

– Kur vyksite po to, kai iš Lietuvos būsite nuvežtas į Kaliningrado sritį – namo ar kur kitur?

– Kol kas nežinau.

– Kaip įsivaizduojate savo tolesnį darbą Rusijos karinėse oro pajėgose. Ar jis dar bus įmanomas?

– Pirmiausia norėčiau, kad mane patikrintų medikai.

Tik po to spręsime, kokia galima mano tolesnė karjera. Pats dar norėčiau dirbti armijoje.

Generolas klaidų neįvardijo

– Kaip Rusijos kariuomenėje elgiamasi su lakūnais, kurie patiria tokias avarijas, kokia ištiko V.Trojanovą?” – buvo paklausta generolo majoro S.Bainetovo.

– Tokiais atvejais lakūnas pats privalo nuspręsti, koks jo tolesnis likimas.

Avarijos Rusijoje tyrimo tikslas bus vienintelis – išsiaiškinti įvykio priežastis, o ne kaltininką.

– Kokias klaidas skrydžio metu padarė lakūnas V.Trojanovas?

– Kad galėčiau įvertinti lakūno veiksmus, turėčiau susipažinti su jo skrydžio oro kontrolės medžiaga, kurios dar nesu matęs.

Lietuvos tyrimo grupės atstovai man jos nepateikė.

– Ar tiesa, jog Rusijos naikintuvų grupė, skrisdama iš bazės prie Sankt Peterburgo, buvo priartėjusi prie Bornholmo salos?

– Tokios informacijos neturiu.

– Ar atlygins Rusija nuostolius, kuriuos Lietuva patyrė sudužus naikintuvui?

– Mano nuomone, dėl to Rusijos užsienio reikalų ministerija arba ambasada Lietuvoje turi gauti oficialų pareiškimą.

Neįžvelgta nusikaltimo požymių

Vakar rytą Generalinė prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo ir panaikino V.Trojanovui taikytą kardomąją priemonę – namų areštą. Tai buvo padaryta po maždaug pusantros valandos trukusios piloto apklausos prokuratūroje.

„Pagrindinis ikiteisminio tyrimo nutraukimo motyvas – nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių”, – BNS paaiškino ikiteisminį tyrimą nutraukęs prokuroras Mindaugas Dūda.

Šis sprendimas reiškia, kad nebuvo padaryta nusikalstamos veikos, kurios padarymu V.Trojanovas buvo įtariamas.

M.Dūdos teigimu, įtarimas pilotui buvo pareikštas pagrįstai ir pagrįstai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas: „Neginčijamai akivaizdu, kad lėktuvas pateko į Lietuvos oro erdvę ir taip buvo pažeista oro erdvė ir automatiškai – skrydžių taisyklė”.

Anot prokuroro, padarant tokią veiką dėl neatsargumo, pagal Lietuvos įstatymus nėra baudžiama.

Pareigūnas atmetė Rusijos žiniasklaidos priekaištus dėl neva ilgai trukusio tyrimo, jo manymu, tyrimas buvo atliktas gana greitai.

Jautėsi kaip kareivis

Vakar paskutinįkart apklausęs V.Trojanovą, prokuroras M.Dūda sakė „Lietuvos rytui”, kad šis į visus klausimus atsakinėjo aiškiai, be jaudulio: „Juk jis – kareivis, todėl ir jokių emocijų rodyti neturi teisės”.

Paklaustas, kaip pats jaučiasi po tokios garsios bylos baigties ir ar nelaiko dabar savęs itin plačios kvalifikacijos prokuroru (jis yra apklausęs ir pašalintą prezidentą Rolandą Paksą. – Red.), M.Dūda pajuokavo: „Atvirkščiai, laikau save labai siauros specializacijos prokuroru, nes mano buvę garsūs klientai – lakūnai”.

Žmona pyksta ant valstybės

Po apklausos Rusijos pilotas iš M.Dūdos kabineto išėjo skubiai, jis atrodė labai susijaudinęs.

V.Trojanovas nesikalbėjo su jo laukusiais žurnalistais. Lydimas civiliškai vilkinčių asmenų, pilotas išėjo į vidinį prokuratūros kiemą.

Su Lietuvos žurnalistais nepanoro kalbėti ir prokuratūros kieme piloto laukusi žmona: „Aš esu įsižeidusi, pykstu ant jūsų valstybės”.

Dėl nuolaužų spręs kita grupė

Įvykio vietoje Šakių rajone rastos naikintuvo nuolaužos perduotos Krašto apsaugos ministerijos žinion, kadangi tai yra daiktas, uždraustas civilinėje apyvartoje.

Pagal Baudžiamojo proceso kodeksą, daiktiniai įrodymai, tai yra Su-27 nuolaužos, gali būti sunaikinti Lietuvoje arba perduoti Rusijai, jai paprašius.

„Spręsime, ką daryti su nuolaužomis. Rusija kol kas oficialiai nepareiškė noro jas atgauti.

Jei neprašys grąžinti, perduosime į Karo muziejų. Bus atrakcija žmonėms – kaip Grūto parkas”, – Eltai sakė krašto apsaugos ministras G.Kirkilas.

Pasak ministro, nuolaužų likimas – sudėtingas reikalas, reikalaujantis atsižvelgti į daugelį, taip pat – ir tarptautinių aspektų: „Šis klausimas bus sprendžiamas naujoje tarpžinybinėje komisijoje arba darbo grupėje, kurią planuojame sudaryti”.

Šiai tarpžinybinei darbo grupei teks spręsti ir klausimą dėl rasto itin slapto lėktuvo prietaiso – atpažinimo sistemos „savas-svetimas”.

Rusijos atstovai teigia, kad katastrofos metu ji susinaikino.

Materialinė žala bus atlyginta

Lietuvos piliečių pareiškimai dėl materialinės žalos, patirtos sudužus Rusijos karo lėktuvui, kurį pilotavo V.Trojanovas, bus nagrinėjami civilinio proceso tvarka.

Naikintuvas rugsėjo 15-ąją nukrito ant Šakių rajono žemės ūkio bendrovės pasėlių. Aukų išvengta, nes lėktuvas sudužo laukuose atokiau nuo gyvenviečių.

Ūkininkai teigia dėl šios avarijos patyrę maždaug 45 tūkstančių litų žalos.

Pilotas katapultavosi ir nusileido parašiutu gretimame Jurbarko rajone.

Pagalbos atsisakė pats

Vakar G.Kirkilas kategoriškai atmetė šiomis dienomis pasigirdusius Rusijos atstovų priekaištus, kad katastrofą patyrusio naikintuvo pilotui V.Trojanovui esą nebuvo suteikta pakankama medicininė pagalba.

Praėjus vos kelioms valandoms po katapultavimosi, Rusijos lakūną apžiūrėjo teisės medicinos ekspertai. Vėliau jis buvo nuvežtas į Kauno medicinos universiteto klinikas, tačiau čia pats V.Trojanovas kategoriškai atsisakė bet kokios pagalbos.

Tokį atsakymą išgirdo ir Lietuvos tarpžinybinė komisija per pirmąją V.Trojanovo apklausą.

Į klausimą, ar jis turi pageidavimų, susijusių su sveikatos būkle, Rusijos lakūnas atsakė neturįs.

Tarpžinybinės apklausos protokolo rusų kalba fragmente rašoma:

„Klausimas. Ar turite kokių nors prašymų dėl jūsų sveikatos būklės? Ar jums reikalinga medicininė pagalba?

Atsakymas. Ne, nereikalinga”.

Protokolą V.Trojanovas patvirtino raštiškai: „Protokolą perskaičiau. Mano žodžiai užrašyti teisingai. Pastabų ir papildymų neturiu. (parašas), 2005 09 19”.

Buvo palydėtas iki sienos

Nukritus naikintuvui, V.Trojanovas į Lietuvą pateko neteisėtai – neturėdamas vizos, asmens dokumentų. Migracijos departamento pareigūnų teigimu, nors pilotas į Lietuvą pateko ir nestandartinėmis aplinkybėmis, jo buvimas mūsų šalyje buvo nelegalus.

Tokio užsieniečio išsiuntimo ar grąžinimo funkciją atlieka Lietuvos policija. Vakar policijos pareigūnai palydėjo V.Trojanovą iki valstybės sienos.

Anot Migracijos departamento vadovo Almanto Gavėno, tokios užsieniečių išsiuntimo procedūros atliekamos dažnai.

Surengs patriotines pamokas

Tuo tarpu agnetūra „Interfax” vakar pranešė, kad Leningrado srities Lodeinoje Polės mieste rengiamasi sutikti V.Trojanovą ir jo žmoną.

Regiono gubernatorius Valerijus Serdiukovas žadėjo maksimaliai prisidėti sprendžiant lakūno reabilitacijos ir socialinius buitinius reikalus.

Ketvirtadienį mokytojai ir klasės draugai, sužinoję apie V.Trojanovo išlaisvinimą, pasveikino du jo vaikus, besimokančius vienoje miesto mokyklų.

Jau suplanuota, kad katapultavęsis karo lakūnas surengs Lodeinoje Polės mokyklose patriotines pamokas.

Anksčiau Rusijos gynybos ministras Sergejus Ivanovas yra sakęs, jog V.Trojanovas gali būti pristatytas apdovanojimui.

Birutė Vyšniauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.