ES Ministrų Taryboje buvo svarstomi Lietuvai aktualūs transporto klausimai

2005 m. spalio 6 d. Liuksemburge vykusiame Europos Sąjungos Transporto, telekomunikacijų ir energetikos tarybos posėdyje susisiekimo ministras Petras Čėsna išdėstė Lietuvos poziciją dėl Bendrijos geležinkelių plėtros ir rinkos liberalizavimo bei išsakė nuomonę dėl krovinių srautų pasiskirstymo tarp skirtingų transporto šakų.

Pasisakydamas dėl Bendrijos geležinkelių plėtros (keleivių vežimo tarptautiniais maršrutais liberalizavimo), Lietuvos susisiekimo ministras P. Čėsna pabrėžė, kad Lietuva sveikina ES siekį liberalizuoti šią rinką iki 2010 metų. „Tačiau, mūsų nuomone, ši rinka turėtų būti atveriama ne iš karto, o palaipsniui – iš pradžių tik tarptautiniams, vėliau vidaus bei kabotažiniams vežimams,” – teigė jis. Tai užtikrintų visuomeninius įsipareigojimus vežti keleivius ir neiškreiptų konkurencijos sąlygų. Bendraudamas neformalioje aplinkoje su Europos Komisijos viceprezidentu, Transporto komisaru Jacques Barrot bei kitais komisijos pareigūnais ministras išsamiau pristatė Lietuvos poziciją ir buvo patikintas, kad ateityje ji bus nagrinėjama.

Kitose neformaliose ministrų diskusijose, pasisakydamas dėl ES tikslų subalansuoti Europos transporto sistemą, P. Čėsna teigė, kad Lietuva pritaria idėjai kuo daugiau keleivių ir krovinių vežimų perkelti į geležinkelių ir vidaus vandenų transportą. Taip bus mažinamos transporto grūstys keliuose bei tarša aplinkai. Tačiau, ministro nuomone, kartu reikėtų užtikrinti vienodas konkurencines sąlygas bei konkurencinę aplinką visų transporto rūšių plėtrai, nustatant vienodus reikalavimus, mokesčių principus, patekimo į rinką sąlygas.

Kuriant vieningą ES transporto rinką, reikėtų naujųjų ES valstybių transporto tinklą sujungti su senbuvių narių tinklu, sakė P. Čėsna. Jis akcentavo, kad, panaikinus infrastruktūrinę periferinių regionų izoliaciją, jų transporto sistema būtų lengviau integruota į ES bendrąją transporto rinką.

Europos Sąjungos Transporto, telekomunikacijų ir energetikos taryboje aptariant oro susisiekimo su JAV klausimus buvo akcentuota, kad ES ir JAV teisinių reikalavimų suderinimas bei oro sutarties sudarymas būtų naudingas visiems, garantuotų skrydžių saugą, aukštą teikiamų paslaugų kokybę bei užtikrintų pasaulio oro susisiekimo raidą.

Susisiekimo ministerija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.