Namų kiemai pamažu virsta šiukšlynais

Daugiabučių namų teritorijose, nevalomose ilgą laiką, dabar galima rasti kalnus įvairiausių atliekų, didelės žolės. Dar pavasarį vyriausybės atstovas Panevėžio apskričiai

Leonas Alesionka privertė Panevėžio miesto savivaldybę, tam pritarė ir tarybos nariai,

pakeisti miesto tvarkymo ir švaros taisykles, kuriose nurodoma, kad savivaldybė organizuoja ir koordinuoja bendrojo naudojimo teritorijų valymą bei priežiūrą.

Tose pačiose patvirtintose švaros taisyklėse dėstoma, kad asmenys tvarko ir palaiko švarą įstatymų nustatyta tvarka jiems priskirtose teritorijose patys arba sudaro atitinkamas sutartis su kitais asmenimis tokiems darbams atlikti (įstatymų nustatyta tvarka priskirta teritorija arba žemės sklypas, suformuotas kaip daiktas, turi būti įregistruotas valstybės įmonės Registrų centro Panevėžio filiale). Šis savivaldybės Tarybos patvirtintas sprendimas įsigaliojo 2005 m. balandžio 28 dieną.

Į susirinkimą neatvyko

————————–

Praėjusios savaitės ketvirtadienį Savivaldybės salėje vykusiame daugiabučių namų savininkų bendrijų (DNSB) susirinkime, kur turėjo dalyvauti ir Savivaldybės administracijos direktorius Visvaldas Matkevičius, buvo iškeltas klausimas, kas turi valyti bendrojo naudojimo teritorijas ir kodėl jos nevalomos. V.Matkevičius susirinkime nepasirodė, todėl DNSB nariams į jų pateiktus klausimus niekas neatsakė.

Penktadienį mero Vito Matuzo kabinete turėtų vykti susirinkimas, kuriame bus svarstomas Panevėžio bendrojo naudojimo teritorijų valymo bei priežiūros klausimas.

Taisyklės yra – švaros ne

—————————-

DNSB asociacijos prezidentė Gitana Mileikaitė PB patvirtino, kad bendrojo naudojimo teritorijos nevalomos. „Nesvarbu, kad pavasarį, paraginus Vyriausybės atstovui apskričiai L.Alesionkai, buvo patvirtintos naujos Miesto tvarkymo ir švaros taisyklės, jų nesilaikoma. Savivaldybė pakeitė taisykles, Tarybos nariai patvirtino sprendimą, bet nebuvo atrasta lėšų šiems darbams atlikti”, – aiškino asociacijos prezidentė.

Pasak jos, problema labai aktuali. „Jei nebus ieškoma lėšų, itin daug problemų dėl nevalomų plotų bus žiemą. Baugoka galvoti, kaip atrodys daugiabučių namų nevalomos teritorijos, kurios bus kupinos ne tik sniego, bet ir nukritusių lapų. Kultūringesni turėtų būti ir patys panevėžiečiai. Nemanau, kad jų kiemus teršia neaišku kas. Šiukšlina tie patys gyventojai. Tie, kurie nori gyventi švariai, apsikuopia, o tie, kurie to neišmoko, – gyvena šiukšlėse”, – įtikinamai kalbėjo G.Mileikaitė.

Tačiau, jos nuomone, Savivaldybė turi atrasti išeitį. „Kodėl kituose šalies miestuose nėra tokios situacijos. Vadinasi, yra sprendimo būdas. Šį kiemų nevalymo periodą pavadinčiau pereinamuoju. Praeis laikas, bus atrastas sprendimo būdas, ir bendros teritorijos bus valomos”.

Detalieji planai neišgelbės

—————————–

Paklausta, ar Savivaldybės rengiami bendrojo naudojimo plotų detalieji planai išspręs problemą, ji atsakė: „Parengti detalieji planai neįteisins bendrojo naudojimo plotų priklausomybės. Patvirtinus detaliuosius planus, žemės sklypai taps bendrijų nuosavybėmis tik tuo atveju, jei plotai bus įregistruoti Registrų centre. Tačiau nemanau, kad bendrijos norės tapti tų sklypų savininkėmis, o priversti jų niekas negalės”.

Nevalomų teritorijų daug

—————————-

Kalbintas naujas Miesto tvarkymo ir švaros taisykles rengęs Miesto ūkio skyriaus vadovaujantis eksploatavimo inžinierius Viktoras Trofimovas PB teigė, kad bendrojo naudojimo teritorijas suskirstytų į tris kategorijas. „Pirmai kategorijai priskirčiau tas teritorijas, kurių bendrijos samdo žmones plotams valyti. Kiti sudaro sutartis su „Panevėžio specialaus autotransporto” ir „Panevėžio būsto” bendrovėmis ir jų darbuotojai valo kiemus. Trečiai kategorijai tai tie, kurie nevalo plotų šalia namų”, – skirstė valdininkas.

Susidomėti turi apskritis

—————————

Jis pripažino, kad nevalomų teritorijų Panevėžyje nemažai. „Tačiau yra ir tvarkingų. Savivaldybė turi naujas Miesto tvarkymo ir švaros taisykles, bet neturi tokių lėšų, kad galėtų tvarkyti bendrojo naudojimo plotus. Per metus tam reikėtų apie 50-60 milijonų litų. Tai sudarytų pusę miesto biudžeto. Iš kur gauti šitiek pinigų?” – sakė V.Trofimovas.

Miesto ūkio skyriaus specialistas aiškino, kam priklauso bendrojo naudojimo plotai. „Teritorijos aplink daugiabučius namus yra valstybės žemė, kadangi bendrijų savininkai nėra jos teisiškai įregistravę. Valstybės žemė Panevėžyje priklauso apskričiai. Tai, manau, apskritis ir turėtų rūpintis bendrojo naudojimo plotų valymu arba bent jau pasidomėti, valomi jie ar ne”, – kalbėjo V.Trofimovas.

Kaltina asociacijos prezidentę

———————————

Valdininkas džiaugėsi, kad atsiranda protingų bendrijų pirmininkų, kurie jau dabar sudaro sutartis su specialiomis bendrovėmis, kurių darbuotojai gali valyti bendrojo naudojimo teritorijas už mokestį. „Tai labai protingas sprendimas. Būtų gerai, kad tokių bendrijų atsirastų daugiau. Nemalonu tai sakyti, bet man teko girdėti, kad DNSB asociacijos prezidentė G.Mileikaitė ragino bendrijas tokių sutarčių nesudaryti”.

Paklaustas, ar girdėjo, kad G.Mileikaitė ragina nesudaryti sutarčių, jis atsakė: „Ne, ne pats girdėjau. Man kažkas sakė, kad ji taip elgiasi”.

Raimonda Mikučionytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.