Signatarams vis negana

Nors Kovo 11-osios akto signatarų rentas turėtų gauti pasiligoję, nuskurdę ir pasenę signatarai, jomis mėgaujasi ir šių požymių neatitinkantys asmenys.

Vakar Vyriausybė nusprendė skirti nemažas valstybines rentas signatarams Audriui Rudžiui ir klaipėdiečiui Petrui Giniotui.

Šių metų liepos 14 dieną buvo priimtas sprendimas skirti signataro rentą ir buvusiam valstybės kontrolieriui Jonui Liaučiui, nors jis dirba savo vardu pavadintoje advokato kontoroje.

Sprendimas šiam žmogui skirti rentą sukėlė daug diskusijų ir todėl, kad J.Liaučius yra supainiojęs viešuosius ir privačius interesus. Tai pripažino Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Dabar signataro renta, kurią sudaro 50 proc. Seimo nario algos, – 2042,5 lito. Atgaline data – nuo šių metų rugpjūčio 1 dienos – ją gaus ir P.Giniotas. 52 metų signataras 1992-1996 metais buvo Seimo narys. Vėliau dirbo bendrovėje „Klaipėdos Smeltė”, Klaipėdos jūrų krovinių kompanijoje, vadovavo bendrovei „Pajūrio viešbučiai”, buvo Klaipėdos savivaldybės turto komiteto pirmininkas.

Susisiekti su P.Giniotu ir išsiaiškinti, kokiu pagrindu jam, darbingo amžiaus žmogui, bus mokama signataro renta: dėl sveikatos problemų ar sunkios materialinės padėties, nepavyko. Vakar jis kažkodėl visą dieną nekėlė telefono ragelio.

Į šį klausimą taip pat neatsakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai, patarę kreiptis į Seimo kanceliariją.

Seimo ryšių su visuomene skyriaus Parlamentinės informacijos ir vidaus komunikavimo grupės vyriausioji specialistė Vida Genovaitė Nacickaitė sakė, kad P.Giniotas pats pateikė raštą Seimo finansų departamentui, prašydamas jam skirti išmoką.

„Gavus prašymą surenkamas dokumentų paketas apie asmens draudžiamąsias pajamas. Jis atiduodamas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Ten sprendžiama, ar žmogus gali gauti rentą”, – aiškino V.G.Nacickaitė.

Moteris teigė nemačiusi P.Ginioto prašymo skirti jam rentą, todėl negalėjo pasakyti, kokie motyvai jį paskatino prašyti išmokos.

Signataro rentą galima gauti ir atgaline data, bet ne daugiau kaip už 12 praėjusių mėnesių, skaičiuojant nuo dokumentų pateikimo dienos.

Signatarui mirus, jo sutuoktiniui ir vaikams skiriama 511 litų dydžio išmoka.

Giedrė Balčiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.