Žiniasklaida: D. Ramsfeldas atšaukė vizitą į Tokiją dėl nesutarimų dislokuojant karinę bazę

JAV gynybos sekretorius Donaldas Ramsfeldas (Donald Rumsfeld) atšaukė šį mėnesį planuotą vizitą į Japoniją, nes Tokijas ir Vašingtonas nesugebėjo išspręsti nesutarimų dėl naujos JAV karinės bazės dislokacijos vietos Japonijoje, antradienį pranešė didžiausias Japonijos dienraštis.

„Asahi Shimbun” teigimu, D. Ramsfeldas į Tokiją planavo atvykti spalio 21 ar 22 dienomis, kur turėjo susitikti su aukštais Japonijos pareigūnais, tarp kurių ir ministru pirmininku Džuničiru Koidzumiu (Junichiro Koizumi). Jie turėjo aptarti JAV pajėgų perrikiavimą Japonijoje.

Tačiau šalys nesutarė dėl oro pajėgų bazės „Futenma” perkėlimo į pietinę Japonijos Okinavos salą, kur norima perkelti apie 50 tūkst. amerikiečių karių, dislokuotų šalyje. Per derybas šią savaitę Vašingtone šiuo klausimu į priekį pasistūmėta nebuvo.

Japonijos vyriausybės atstovas pareiškė, kad dėl D. Ramsfeldo vizito galutinai nebuvo susitarta, tačiau pridūrė, kad šalių derybininkai toliau tęs derybas ir mėgins priimti vieningą sprendimą dėl JAV karių dislokacijos.

„Dėl vizito nebuvo galutinai nuspręsta ir jis nebuvo atšauktas”, – teigė ministrų kabineto atstovas Hirojukis Hosoda (Hiroyuki Hosoda) spaudos konferencijoje.

Laikraštis, cituodamas keletą Japonijos vyriausybės šaltinių, teigė, kad D. Ramsfeldas tęs savo turą regione bei apsilankys Kinijoje, Pietų Korėjoje, Kazachstane ir Mongolijoje.

JAV pajėgų perkėlimas Japonijoje yra labai sudėtingas ir prieštaringas klausimas. Dėl daugybės nusikaltimų, nelaimingų atsitikimų bei aplinkosaugos problemų, kurias sukelia amerikiečių karinė bazė, nesiliauja nesutarimai šalies viduje. Dėl to Japonijos visuomenė labai nenori prisiimti tokios naštos ir priglausti JAV karius.

Tokijas nori, kad „Futenma” bazė būtų sujungta su kita JAV baze Okinavoje, tačiau Vašingtonas siekia pastatyti naują karinę bazę jūrų pėstininkams.

2005-10-06 08:02

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.