Kuro pabrangimas įveikė vežėjų sąžinę

Pabrangus kurui, gerokai daugiau nei vasarą užfiksuota mikroautobusų vairuotojų piktnaudžiavimo atvejų.

Rudenį padaugėjo besiskundžiančių mikroautobusų klientų. Jų netenkina, kad vėlyvu metu vairuotojai neduoda bilietėlių, dažnai net neįjungia kasos aparato. Tokių signalų padaugėjo po rugsėjo 15-osios, šoktelėjus kuro kainoms.

Pasak VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” direktoriaus Gintaro Neniškio, nors dar ne visiems rugsėjį tikrintiems mikroautobusų vairuotojams surašyti pažeidimų protokolai, jau iškelta 12 bylų. Jas išnagrinėjus ir turėtų būti skiriamos administracinės nuobaudos. Populiariausias nusižengimas – keleivių vežimas be bilietų.

Piktnaudžiavimo atvejų ypač padaugėjo po 22 val., todėl G. Neniškis sako, kad šiuo paros metu imta rengti ir daugiau kontrolierių reidų. Tačiau vairuotojai įsigudrina vienas kitą perspėti, o jų informavimo sistema vis tobulinama.

Anot direktoriaus, kai kurių prasižengusių vairuotojų pasiteisinimai kelią šypsnį. Vairuotojai aiškina nepastebėję stovinčių kontrolierių, nes tuomet kalbėjęsi ar vežę žmoną.

Pasitaikė atvejis, kad vairuotojas iki maršruto pabaigos nuvažiavo su keleiviais, o grįžti, anot G. Neniškio, turėjo oru. Mat pagal kasos aparato parodymus grįžtant nevažiavo nė vienas keleivis.

G. Neniškis spėjo, kad vairuotojų rizika pasiteisina. Už mokesčių slėpimą baudos siekia nuo 250 iki 500 litų, o kartais nuo bausmės pavyksta ir išsisukti.

Vairuotojai linkę sudaryti sandėrius ir su keleiviais. Pavyzdžiui, klientui pasiūlo neimti bilieto ir kontrolierių patikrinimo atveju pažada sumokėti 50 litų. Be bilieto važiuojančiam keleiviui gresia 20 litų bauda.

Pabrangus kurui, mikroautobusų vairuotojai ieško ir kitokių taupymo būdų. Kai kurie susigundo žymėtu ūkininkams skirtu dyzelinu arba pigesniu kuru iš Rusijos. Anot direktoriaus, dėl pastarojo kyla tik įtarimų, o štai žymėto kuro naudojimo atvejai yra tikri – iš 12 tikrintų transporto priemonių penkiose aptiktas būtent toks dyzelinas.

G. Neniškis teigia, kad apie vairuotojų piktnaudžiavimą kalbėta ir su transporto įmonių vadovais. Šie skundžiasi tinkamų darbuotojų trūkumu.

Direktoriaus nuomone, dabartinę tvarką reikėtų keisti. Anot jo, mikroautobusų bilietus būtų galima platinti spaudos kioskuose. Taip būtų patogiau klientams, o ir vairuotojai nesitrukdytų. Tačiau kol kas tokie svarstymai – tik idėjų lygmenyje.

Sandra Lukošiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.