Lietuvos vaikai pasigenda politikų dėmesio

Nevyriausybinės organizacijos „Gelbėkit vaikus” iniciatyva atliktos apklausos rezultatai rodo, jog daugiau nei du trečdaliai Lietuvos moksleivių jaučiasi ignoruojami politikų ir mano, kad dabartiniai politikai neatsižvelgia į vaikų ir jaunimo nuomonę. Tačiau daugiau nei pusė apklaustųjų Lietuvos moksleivių (52 proc.) nežino, kad šalyje įstatymus leidžia Seimas. Siekdama, kad jaunimo balsas būtų išgirstas, o jaunuomenė aktyviau domėtųsi šalies politiniu gyvenimu ir jame dalyvautų, organizacija „Gelbėkit vaikus” pradeda įgyvendinti projektą „Nebijok politikos”.
Atlikus apklausą paaiškėjo, kad valstybės institucijų veiklą geriau išmano vyresni vaikai, kurių tėvai turi didesnes pajamas ir vidurinį arba aukštesnįjį išsimokslinimą. Lietuvos Prezidento pavardę žino dauguma šalies moksleivių (94 proc.). Tik 5 proc. nurodė Algirdą Brazauską ir 1 proc. – Artūrą Paulauską. Teisingai Prezidento pavardę dažniau įvardino vyresni (16-18 m.) moksleiviai.

Tačiau daugiau nei pusė apklaustųjų Lietuvos moksleivių (52 proc.) nežinojo, kad Lietuvoje įstatymus leidžia Seimas. 29 proc. moksleivių manė, jog įstatymus leidžia Vyriausybė, 8 ir 6 proc. respondentų įvardino, jog įstatymus Lietuvoje leidžia Prezidentūra ir Konstitucinis teismas, o 9 proc. vaikų iš vis neturėjo nuomonės šiuo klausimu. Seimą, kaip įstatymų leidžiamąjį organą dažniau nurodė vyresniųjų moksleivių grupė, vidutines pajamas (501-800 Lt. vienam šeimos nariui) turinčių tėvų atžalos, vaikai, kurių tėvai turi vidurinį ir aukštesnį išsimokslinimą, didžiųjų miestų ir rajonų centrų gyventojai.

Beveik pusė (46 proc.) tyrime dalyvavusių moksleivių žinojo, kiek valstybių yra Europos Sąjungoje. Tik po 18 proc. respondentų įvardino 18 ir 32 ES nares. Dar 13 proc. mano, jog Europos Sąjungą sudaro 15 valstybių, o 6 proc. nurodė nežinantys ar visai neatsakė į šį klausimą.

40 proc. apklausoje dalyvavusių moksleivių sutinka, kad jų balsas ir išsakyta nuomonė gali lemti šalies ateitį, tačiau tik 26 proc. apklaustųjų tvirtino esą aktyvūs pilietinio gyvenimo dalyviai. Taip mano dažniau vyresnio amžiaus, didmiesčių ir rajonų centrų moksleiviai, kurių tėvai turi aukštąjį išsimokslinimą. Kiek mažiau, 20 procentų, apklaustų vaikų svajoja apie politiko karjerą. Dauguma jų – iš nedideles pajamas turinčių šeimų. Vis dėlto 84 proc. apklaustųjų mano, jog dabartiniai politikai visiškai neatsižvelgia į vaikų ir jaunimo nuomonę.

„Šie duomenys akivaizdžiai parodo, jog projektas „Nebijok politikos”, kurio tikslas – paskatinti vaikus ir paauglius aktyviau reikšti nuomonę įvairiais visuomenės gyvenimo klausimais, domėtis politika ir pilietiniu gyvenimu, sužinoti, kaip veikia įvairios šalies ir ES politinės institucijos, yra labai reikalingas. Akivaizdu, jog daugelio Lietuvos moksleivių žinios apie politiką yra gan skurdžios, jie jaučia, kad jų nuomonė niekam nerūpi, todėl aktyviai nesidomi politika ir nedalyvauja pilietiniame gyvenime. Vaikų ir jaunimo pilietinio dalyvavimo skatinimo projektu „Nebijok politikos” bus stengiamasi užtikrinti, kad Vaiko teisių konvencijoje numatyta vaiko teisė laisvai suformuluoti savo pažiūras ir jas reikšti įvairiais klausimais būtų realiai įgyvendinamos”, – sakė Aušra Mikulskienė, „Nebijok politikos” projekto vadovė.

Sociologinė apklausa tapo pirmuoju žingsniu, kuriuo pradedamas pusę metų truksiantis vaikų ir jaunimo pilietinio dalyvavimo skatinimo projektas „Nebijok politikos”. Šios sociologinės apklausos metu siekta išsiaiškinti moksleivių žinių lygį apie šalies valdymo institucijas, jų pilietiškumą ir nuostatas dėl politikos, sužinoti, ar jaunuomenė jaučiasi pakankamai įvertinta politikų. Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai” rugsėjo mėnesį apklausė daugiau kaip tūkstantį 12-18 metų Lietuvos moksleivių. Apklausoje dalyvavo 1003 moksleiviai (511 berniukai ir 492 mergaitės) iš įvairių Lietuvos regionų.

Europos Komisijos finansuojamas vaikų ir jaunimo pilietinio dalyvavimo skatinimo projektas „Nebijok politikos” startuoja spalio mėnesį. Jo simboliu tapo žaismingai nupiešta vaiko, pasistiebusio ant kėdutės ir taip pasiekiančio tribūnoje esančius mikrofonus, figūra. Šiuo simboliu norima aiškiai parodyti , jog vaikai taip pat turi teisę reikšti savo nuomonę, tačiau tik po ypatingų pastangų jų balsą išgirsta ir suaugusiųjų pasaulis, taip pat ir politikai.

Spalio pradžioje pradeda veikti jaunimui skirta projekto internetinė svetainė www.nebijokpolitikos.lt. Joje vaikai ir paaugliai ras naudingos medžiagos apie ES ir Lietuvos institucijas, galės skaityti naujienas, forume išreikšti savo nuomonę įvairiais politiniais ir pilietiniais Lietuvos gyvenimo klausimais, užduoti klausimus jų pačių pasirinktiems politikams, sužinoti, ką apie politiką mano jaunimo dievaičiai – pop muzikos žvaigždės, žymūs sportininkai ir t.t.. Projekto iniciatoriai tikisi, jog svetainė www.nebijokpolitikos.lt taps vieta, kur vaikai ir jaunimas galės reikšti savo nuomonę ir diskutuoti apie politiką. Tai turėtų juos paskatinti aktyviau domėtis šalies politiniu gyvenimu ir jame dalyvauti. „Antra vertus, mums svarbu, kad jaunimo balsą išgirstų visuomenė ir politikai,” – tvirtina A. Mikulskienė.

Tuo pačiu metu bus vykdoma ir aktyvi projekto „Nebijok politikos” reklaminė kampanija visuomenės informavimo priemonėse. Radijo klipuose skambės pačių vaikų ir jaunuolių išreikštos mintys apie politiką ir politikus, Europos Sąjungą ir kitas pilietinio gyvenimo aktualijas. Kai kurios žaismingos ir netikėtos jaunų žmonių mintys turėtų prajuokinti ir pačius politikus, ir didžiąją visuomenės dalį.

Šio projekto pabaigoje bus atliktas dar vienas sociologinis tyrimas, kuriuo tikimasi išsiaiškinti, kaip pakito jaunuomenės susidomėjimas politika.

Organizacija „Gelbėkit vaikus” – tai 1991 m. įkurta nepolitinė, nevyriausybinė ir nereliginė, už vaiko teises kovojanti organizacija. „Gelbėkit vaikus” – vienintelė Rytų Europoje organizacija, tapusi didžiausio pasaulyje globalaus judėjimo už vaiko teises – tarptautinio aljanso „Save the Children” – tikrąja nare.

LVTGO „Gelbėkit vaikus”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.