Dantims būtinas kietas maistas

Dantimis gliaudyti riešutus odontologai nepataria, tačiau kietų produktų išbraukti iš savo valgiaraščio nereikėtų. Specialistai pastebi, kad įpratę prie skysto ir trinto maisto mūsų dantys mažėja. „Jei tai tęsis ir toliau, dantų greitai mums gali nebereikėti, blizginti juos galėsime vien tik dėl grožio”,- sako Vilniaus universiteto Odontologijos instituto direktorė profesorė Irena Balčiūnienė.

Daugelis vaikų, jos teigimu, ir turėdami pilną burną dantų, kaip kūdikystėje maitinami trintu, skystu maistu. Morkos tarkuojamos, iš bulvių sugrūdama košė. Ką ir kalbėti apie mėsą, kuri smulkinama ir malama. „Neužmirškime, kam mums duoti dantys. Tikrai ne tam, kad padėtų nuryti maistą, o kramtymui”, – primena I.Balčiūnienė.

Jos nuomone, skysti ir trinti patiekalai tokie populiarūs ne tik dėl paplitusios nuomonės, kad skystas maistas sveikesnis, lengviau virškinamas, bet ir dėl mūsų tingumo. Be to, pavalgyti nebeturime kada, skubame, tai griebiame greit sukramtomą maistą, ryjame ir bėgame.

Bet vaikai turi pakankamai laiko kramtymui, juk jiems negresia pavėluoti į darbą? „Deja, jie noriau valgo skystą, smulkintą maistą, o tėvai pataikauja jų skoniui. Bandėme keliuose darželiuose įvesti tvarką, kad darželinukams būtų duodama daugiau kieto maisto – nieko neišėjo. Gal vaikai ir būtų įpratę, bet auklėtojos nenorėjo vargti. Kietą maistą vaikai ne taip mėgsta, ilgiau trunka, o dar ir užspringti gali”, – pasakoja profesorė.

Ji pataria tėvams, kuriems rūpi, kad jų atžalų dantys būtų sveiki, duoti daugiau kieto maisto. Tai ypač svarbu tuo periodu, kai pieninius dantis keičia nuolatiniai. Pasak I.Balčiūnienės, odontologai vis dažniau susiduria su problema, kai vaikams ilgai nekrenta pieniniai dantys. „Tada jau neužteks duoti pagraužti morką ar obuolį. Teks kramtyti trintuką”, – visai rimtai sako specialistė. Ji siūlo mėsos nemalti, o patiekti ją supjaustytą gabaliukais.

Atpratę nuo kramtymo dantys ne tik mažėja. Jie tampa ne tokie atsparūs dantų ir burnos ligoms. Susidaro palankesnės sąlygos kariesui, periodonto ligoms. Taip nutinka dėl to, kad nekramtant netreniruojamos burnos kraujagyslės, savaime neapsivalo dantys ir burnos gleivinė.

„Kietas maistas gana gerai nuvalo liežuvį, kitas burnos gleivinės dalis. Jau yra specialių tam skirtų dantų šepetėlių, tačiau jie nepopuliarūs, nes daugelį žmonių valant juo liežuvį ima pykinti. Todėl tiesiog būtina kuo daugiau kramtyti, valgyti kieto maisto, jei norime išvengti sunkiai įveikiamų ligų, kurių gydymas brangiai kainuoja. Vien tik dažnai ir kruopščiai valyti dantis nepakaks”, – sako I.Balčiūnienė.

Giedrė Budvytienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.