Vilniaus ligoninėse policininkai ieško signataro

Kovo 11-osios Akto signataras Eimantas Grakauskas, šiuo metu dirbantis lektoriumi Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Konstitucinės ir administracinės teisės katedroje, gali atsidurti už grotų. Jo ieško policija.

Vilniaus antrasis apylinkės teismas nutarė suimti E.Grakauską, kuris yra kaltinamasis „Tauro” banko byloje.

Tokią nutartį teismas priėmė, kai kaltinamasis nepasirodė teisme, kuriame jau kelerius metus yra nagrinėjama byla dėl „Tauro” banko turto iššvaistymo ir pasisavinimo.

Iki tol E.Grakauskui buvo paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Artėja senaties terminas

Kaltinamajam neatvykus į posėdį, prokuroras paprašė teismo pakeisti E.Grakauskui kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti – suėmimu. Teismas šį kaltintojo prašymą patenkino.

Kol kas policijos konvojui suimti E.Grakausko nepavyko.

Ši byla teisme nagrinėjama jau treji metai – prokurorai ją teismui perdavė 2002-ųjų birželio 7 dieną. Šiemet gruodį sueis baudžiamosios atsakomybės senaties terminas.

Gali būti, kad ši byla šio termino sulauks – tuomet nebus nustatyta, kas kaltas dėl 4 milijonų litų iššvaistymo ir beveik 1 milijono litų banko lėšų pasisavinimo.

Vienintelė priežastis, kodėl nevyksta teismo posėdžiai, – pranešimai apie kaltinamiesiems ir jų advokatams nustatomas ligas, dėl kurių jie neatvyksta į teismo posėdžius.

Pateikė nedarbingumo lapelį

Į pabaigą artėjantis procesas pasiekė tokį lygį, kad prokurorams tenka patiems aiškintis, ką iš tikrųjų veikia medikų pažymas apie negalavimus pateikiantys kaltinamieji.

Praėjusį trečiadienį kaltinamasis E.Grakauskas prokurorams pateikė nedarbingumo pažymėjimą, kad labai blogai jaučiasi ir negali dalyvauti procese.

Valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras Egidijus Motiejūnas nusprendė pats ir pasidomėti, ar kaltinamasis iš tikrųjų blogai jaučiasi ir ar jo nėra darbovietėje.

E.Grakauskas dirba lektoriumi Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Konstitucinės ir administracinės teisės katedroje.

Buvo užkluptas darbo vietoje

Per savo darbo pietų pertrauką prokuroras E.Motiejūnas nuvyko į Saulėtekio alėjoje esantį Teisės fakultetą.

Atidaręs katedros duris prokuroras išvydo einantį E.Grakauską. „Aš jus mačiau”, – įspėjo pareigūnas ir paprašė „sergančio” kaltinamojo atvykti į teismo posėdį.

E.Grakauskas vėliau ėmė teisintis, kad tuo metu jis buvo atėjęs tik atnešti nedarbingumo pažymos į savo darbovietę.

Prokuratūros žiniomis, E.Grakauskas nuo 11 val. iki 13 val. budi katedroje. Prokuroras jį sutiko einantį 12 val. 20 min.

Policija tikrina ligonines

Kaltinamasis teismui taip pat pranešė, kad jis yra gydomas ligoninėje.

Pagal galiojančius įstatymus, medikai telefonu negali pasakyti, ar pas juos yra gydomas konkretus asmuo.

Turėdami teismo nutartį suimti E.Grakauską, policijos pareigūnai turi apvažiuoti visas gydymo įstaigas ir taip sužinoti, ar čia gydomas kaltinamasis.

Policija vakar buvo patikrinusi 4-5 gydymo įstaigas. Namuose E.Grakausko rasti nepavyko, giminaičiai policijai taip pat nieko negalėjo pasakyti.

Posėdžiai vis atidedami

„Tauro” banko turto iššvaistymo ir pasisavinimo byloje kaltinimai yra pareikšti devyniems asmenims – banko valdybos pirmininkui Gintarui Terleckui, valdybos nariams Viliui Baldišiui, Edmundui Žukauskui, tarybos nariui E.Grakauskui, mirusio bankininko Genadijaus Konopliovo žmonai Aldonai Konopliovienei ir dar keturiems su banku susijusiems asmenims.

Teismo procesas vyksta iki šiol, nors įrodymai jau baigti tirti ir dabar proceso dalyviams – prokurorui, advokatams, kaltinamiesiems – yra likę pasakyti tik baigiamąsias kalbas.

Posėdžių datos paprastai derinamos vienam dviem mėnesiams į priekį. Kaltinamieji paprastai suserga likus dienai dviem iki numatytų teismo posėdžių datų.

Teismas rengti posėdžius kitu metu nei iš anksto suderintą dieną negali, nes kaltinamųjų gynėjai motyvuoja, kad jie yra užsiėmę kitose bylose.

Niekas nepripažįsta kaltės

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje atliekamas ikiteisminis tyrimas byloje, kuri 1997 birželio 23 dieną buvo iškelta Generalinėje prokuratūroje dėl „Tauro” banko turto pasisavinimo ir iššvaistymo stambiu mastu.

2001-2004 metų laikotarpiu iš bylos buvo išskirtos ir perduotos į teismą penkios atskiros baudžiamosios bylos. Jose nusikalstamų veikų padarymu kaltinama penkiolika asmenų, kurie buvo „Tauro” banko valdybos, tarybos nariai arba su „Tauro” banku susijusių bendrovių vadovai.

Teismui perduotose bylose kaltinamieji kaltinami kartu „Tauro” bankui padarę per 48 milijonus litų žalos.

Nė vienas kaltinamųjų neprisipažįsta padaręs inkriminuojamas nusikalstamas veikas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.