„Virgo” choro jubiliejui – koncertai su geriausiu Japonijos choru

Prieš 25-ius metus įkurtas Vilniaus universiteto merginų choras „Virgo” jubiliejų paminės įspūdingais koncertais šv. Jonų bažnyčioje Vilniuje. Spalio 13 dieną 18.30 val. šiai progai skirtų koncertų ciklą pradės vienas geriausių Japonijos chorų – Tokijo Vasedos universiteto vaikinų choras, publikai pristatysiantis platų lyriškų japonų dainų repertuarą. Specialiai šiam repertuarui atlikti buvo pakviestas ir dirigentas Kenji Yamamoto, kuris specializuojasi tokio pobūdžio muzikos atlikime. Skambės japonų autorių dainos, spiričiueliai – iš viso daugiau kaip dvidešimt kūrinių.

„Kai prieš porą metų pirmą kartą išgirdau Vasedos universiteto chorą, pagalvojau – štai vyrų choras, su kuriuo kartu „Virgo” galėtų padainuoti viską. Tai ir tapo pagrindine priežastimi, kodėl į šio jubiliejaus renginius pasikvietėme būtent šį kolektyvą – nepaprastai aukšto lygio, pavyzdinės disciplinos ir tobulo balsų balanso Vasedos universiteto vyrų chorą”, – sakė „Virgo” choro vadovė Rasa Gelgotienė.

Prieš porą metų užsimezgusį „Virgo” ir Vasedos universiteto chorų bendradarbiavimą įprasmins bendras koncertas spalio 14 dieną 18.00 val.. Šv. Jonų bažnyčioje „Virgo” atliks jubiliejinę programą, atrinktą iš didžiulio ir įvairaus „Virgo” repertuaro, atspindinčią skirtingas epochas ir stilius, atskleidžiančią plačias choro bei jo dainininkių solines galimybes. Pradžioje skambės bažnytinės muzikos šedevrai: R.R.Klein „Aleluja”, Gustav Holst „Ave Maria”, E.Mancini „O Jesu dulcissime”. „Virgo” choristė 2005 metų „Sidabrinių balsų” konkurso laureatė Julija Karaliūnaitė atliks A.Stradella „Pieta signore”.

Svarbią vietą „Virgo” repertuare užima lietuvių autorių kūriniai. Šiame koncerte skambės Algirdo Martinaičio „Tulpės”, „Žvirblio istorija”, Bangos Balakauskienės „Ir įšoko oželis”. Paskutinė programos dalis skirta įvairių šalių muzikai. Tai Einojuhani Rautavaaros „Riksmas”, Carlos Gardel „Tango”, Migel Matamora „Lagrimas negras” ir kitos dainos. Koncerto pabaigoje jungtinis lietuvių ir japonų choras atliks Antonino Dvorzako „Eja Mater” bei George Friedricho Hendelio „Aleluja”.

Atskirą koncertą Vilniaus klube „New York Club” spalio 14 dieną 20 val. surengs populiarias šansonų dainas atliekanti dainininkė iš Japonijos Luna Komatsubara, koncertuosianti kartu su geriausiais Lietuvos džiazo muzikantais – Dainiumi Pulausku ir jo grupe.

Šeštadienį, spalio 15 dieną, „Virgo” 25-mečio koncerte šv. Jonų bažnyčioje skambės du dideli kūriniai chorui, solistams ir orkestrui: Giovani Batista Pergolesi „Stabat Mater” ir Franz Schubert „Mišios G-dur”. Pirmuoju kūriniu „Virgo” pratęs tradiciją per kiekvieną choro gimtadienį atlikti būtent šį genialų italų kompozitoriaus šedevrą, pakviečiant jį dainuoti ir dabartines, ir buvusias „Virgo” dainininkes.

F.Schubert „Mišias G-dur” šiame koncerte atliks choras „Pro musica”, kurio branduolį sudaro buvusios „Virgo” choristės. Pažymėtina, jog visas abiejų kūrinių solines partijas atliks patys choristai. Koncerte dalyvaus ir VU kamerinės muzikos ansamblis, vadovaujamas Pauliaus Koncės.

Pažintį su Japonijos chorais „Virgo” pradėjo 2002-aisiais, kai Vilniuje svečiavosi Niizos mergaičių choras. Tąkart viešnios iš Japonijos drauge su „Virgo” atliko keletą lietuviškų ir japoniškų dainų, o vėliau japonės pasikvietė lietuvaites atvykti į Niizą. Kelionės metu, 2004-ųjų vasario mėnesį, „Virgo” susipažino su Vasedos Universiteto vyrų choru.

Vasedos universiteto vaikinų choras buvo įkurtas 1907 metais. Kolektyvas nuolat koncertuoja Japonijoje, pasirodo televizijoje ir radijuje su įvairiais orkestrais. Nuo 1963 metų užsienyje gastroliuojantis choras savo koncertinę programą jau pristatė Europos šalyse – Prancūzijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Austrijoje, Vengrijoje, Danijoje, taip pat JAV, Izraelyje, Kinijoje, 2002 metais pirmą kartą surengė turą Baltijos šalyse, taip pat ir Lietuvoje.

Nuo 1980 m. veikiančio VU merginų choru „Virgo” dainininkės jau dalyvavo apie 30 tarptautinių festivalių, koncertavo per 20-yje pasaulio šalių. 1990, 1992 ir 1994 metais choras gastroliavo JAV ir Kanadoje, 1995 m. – Kanarų salose, 2002 m. – Meksikoje, 2004 m. Japonijoje, 2005 m. – Argentinoje. Per savo istoriją choras laimėjo 10 tarptautinių konkursų (Cantonigros (Ispanija)), Athens (Graikija), Middlesbrough (Anglija), Neuchatel (Šveicarija), S.Šimkaus (Lietuva) ir kitus. Choro bendradarbiavimas su įvairiais solistais ir orkestrais leido pristatyti tokius kūrinius kaip G.F.Handelio „Mesijas”, W.A.Mozarto „Requiem”, J.Rutter „Gloria”. Choras yra išleidęs 4 kompaktinius diskus – du lietuviškos muzikos ir du klasikinės: „Ave Maria”, W.A. Mozarto „Requiem”.

„Virgo” jubiliejaus koncertai Vilniuje:

Spalio 13 dieną, ketvirtadienį,18.30 val. Vasedos universiteto choro koncertas, Šv. Jonų bažnyčia;
Spalio 14 dieną, penktadienį, 18.00 val. „Virgo” ir Vasedos universiteto chorų jungtinis koncertas, Šv. Jonų bažnyčia;
Spalio 14 dieną, penktadienį, 20.00 val. Lietuvos – Japonijos muzikinis projektas. Dainininkė Luna Komatsubara (Japonija) ir Lietuvos džiazo meistrai – Dainius Pulauskas (klavišiniai), Leonidas Šinkarenka (bosinė gitara), Eugenijus Janavičius (gitara), Linas Būda (perkusija), Valerijus Ramoška (trimitas). Vilniaus klubas „New York Club” (Kalvarijų g. 85);
Spalio 15 dieną, šeštadienį, 18.00 val. „Virgo” 25-mečio koncertas. Chorai „Virgo”, „Pro musica”, Šv. Jonų bažnyčia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.