Lietuvos darbuotojų lojalumas – mažiausias Baltijos šalyse

Didžiausios Lietuvoje viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „TNS Gallup” duomenimis, vos vienas iš devynių darbuotojų Lietuvoje yra patenkintas savo darbu ir lojalus įmonei, kurioje dirba. Tai paaiškėjo, šiais metais „TNS Gallup” atlikus darbuotojų nuostatų tyrimą, kurio metu buvo apklausta 1130 Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendrovių darbuotojų.
Pasak „TNS Gallup” žmogiškųjų išteklių tyrimų skyriaus vadovės Almos Tamošaitytės, darbuotojų lojalumo ir motyvacijos kokybiškai dirbti stoka yra didžiausia problema, su kuria susiduria darbdaviai. „Lojalių, motyvuotų ir savo įmone patenkintų darbuotojų Lietuvoje – vos 11 proc., tuo tarpu pasaulio vidurkis – 19 procentų”, – teigia ji.
Daugiau nei pusė – net 52 proc. – dirbančiųjų nesijaučia motyvuoti, yra pasyvūs ir netiki savo įmonės sėkme, nors savo darbu yra patenkinti.
Latvijoje ir Estijoje tokių darbuotojų yra atitinkamai 36 ir 35 proc., o pasaulio vidurkis siekia 30 procentų. Nei vidinės, nei išorinės motyvacijos mūsų šalyje neturi net trečdalis visų darbuotojų. Latvijoje ir Estijoje šis rodiklis yra dar aukštesnis – atitinkamai 44 ir 41 proc., o pasaulio vidurkis – 37 procentai.
„Lietuvos darbuotojų lojalumas yra vienas žemiausių ne tik Baltijos šalyse, bet ir visoje Europoje”, – teigia A. Tamošaitytė. Anot jos, pagal TRI*M lojalumo indeksą jis sudaro 48 balus. Latvijoje šis rodiklis siekia 50, Estijoje – 55.
Labiausiai nemotyvuoti mūsų šalyje yra statybos, gamybos ir socialinių paslaugų sektoriaus darbuotojai. Kaip ir praėjusiais metais, aukščiausias yra švietimo sektoriaus darbuotojų lojalumas (TRI*M indeksas – 65).
„Darbdaviai turėtų rūpintis ne tik pagrindiniais personalo vadybos klausimais – karjeros galimybėmis, atlygiu ir vadovavimo politika. Įmonės turėtų pradėti daugiau dėmesio skirti savo reputacijai, nes darbuotojai savo darbdavius Lietuvoje vertina žymiai prasčiau nei latviai ir estai”, – sako A. Tamošaitytė.
Lentelėje – visą darbo dieną dirbančiųjų darbuotojų TRI*M tipologija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.