Permirkusioms sienoms padės hermetikai

Rudenį senos statybos daugiabučių gyventojai dažnai susiduria su nepatogumais, kuriuos sukelia drėkstančios namo sienos.

Į skaitytojų klausimus, kaip išspręsti šią problemą, atsako UAB „Etna” technikos direktorius Ričardas Grigaliūnas.

Prasidėjus liūtims, nuolat permirksta blokinio namo sienos. Ar įmanoma patiems pašalinti šią problemą ir ką reikėtų daryti?

Drėkstančios sienos – daugelio blokinių namų bėda. Betoniniai blokai neatsparūs permainingam pajūrio klimatui ir temperatūrų svyravimams, todėl ima trūkinėti. Pro vos matomus mažus įtrūkimus skverbiasi drėgmė ir šaltis, tad šie įtrūkimai ilgainiui dar labiau plečiasi.

„Greitoji pagalba” tokiam namui – temperatūrų svyravimams atsparūs hermetikai, kuriais izoliuojamos blokų sandūros ir atsiradę plyšiai. Lietuvoje kokybiškomis, įvairių rūšių hermetinimo medžiagomis prekiauja daugelis firmų. Tarp jų – ir „Etna”, siūlanti amerikietiškus „Tremco” hermetikus ir mokanti teisingai dirbti su šiomis medžiagomis.

Kartais žmonės sugalvoja blokinių namų siūles užsandarinti cemento mišiniu. Tačiau taip problema išsprendžiama tik laikinai: po pirmos žiemos siūlės vėl „siurbs” drėgmę, nes cementas itin neatsparus klimato poveikiui ir prastai „sukabina” dvi skirtingas medžiagas. O hermetikas dvi skirtingas medžiagas sujungia ir puikiai atlaiko labai didelius temperatūrų svyravimus.

Hermetikais prieinamoje vietoje užsandarinti plyšius gali ir pats namo gyventojas. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad tuomet iš vienos vietos drėgmė slinks į apačią, pas kaimyną. Optimalus sprendimas – kompleksiškai spręsti visas pastato sandarumo problemas, pasitelkus specialistus ir renovuojant drėgstančią namo dalį.

Pastato konstrukcijos „vaikšto” priklausomai nuo atmosferos poveikių, išoriniu ir vidaus apkrovų. Konstrukcijos bei medžiagos deformuojasi nevienodai, todėl plyšių išvengti sunku – reikia, kad kas nors „atremtų” deformacijas. Tai ir atlieka hermetikai, kurie patikimai prikimba prie paviršių ir gali deformuotis 30-50 proc. neplyšdami.

Tačiau tai tik „greitoji pagalba” – pigiausias variantas. Didžiausia blokinių namų bėda – jų sienų šiluminė varža triskart mažesnė už norminę. Kai sienos sudrėksta, varža dar labiau sumažėja. Kompleksiškai problema sprendžiama fasadus papildomai apšiltinant ir įrengiant apsauginį sluoksnį – mineralinio tinko, profiliuotos skardos, minerito ar kitų medžiagų.

Namo bendrija norėtų sutvarkyti blokinio namo siūles. Bet po remonto namą išvagojantys „voratinkliai” atrodo labai neestetiškai. Ar galima pasirinkti pageidaujamą medžiagų spalvą, kad ji nedarkytų fasado?

Paprastai remonto firmos stengiasi parinkti panašios spalvos hermetikus. Jeigu siena pilka – ir hermetikas bus pilkas, tačiau vis tiek hermetizuota siūlė ar plyšys šiek tiek išsiskirs ir matysis vadinamasis „voratinklis”. Idealiai atitaikyti hermetiko ir sienos spalvą vargu ar pavyks.

Vos įžiūrimus mikroįtrūkimus kartu su užsandarintomis siūlėmis galima dengti elastine danga – specialiais fasadiniais dažais. Jų spalvą galima pasirinkti kokią tik nori. Tačiau tuomet turi būti dažoma visa namo siena, o ne atskiras jos plotas. Fasadinė danga neleidžia į betoną gertis vandeniui, tačiau leidžia iš konstrukcijos išgaruoti drėgmei. Sausas betonas kelis ar net keliolika kartų pagerina sienos šilumos izoliacines savybes. Be to, ši danga išlieka visada švari, nes su vandeniu neįgeria teršalų. Elastine danga padengtos namo sienos ne tik puikiai atrodo, bet yra atsparios drėgmei ir šiltos.

Agnė Lukauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.