Rusas sugrąžino drabužius, bet kažkur dingo butelis degtinės

Sostinės viešbutyje katastrofos tyrimo pabaigos laukiantis sudužusio Rusijos naikintuvo Su-27 pilotas Valerijus Trojanovas užvakar Jurbarko pareigūnui grąžino drabužius, kuriais jis buvo aprengtas netrukus po katapultavimosi.

Jurbarko policijos viršininko pavaduotojui Vidui Gailiui priklausančias džinsines kelnes, marškinius bei megztinį į komisariatą atnešė du rusiškai kalbantys vyrai.

Rusai padėkojo už rūbus, kurie buvo įdėti į maišelį su „Maxima” užrašu.

Degtinės butelio neaptiko

Rusai norėjo drabužius grąžinti jo savininkui, tačiau šis su atvykėliais bendrauti nepanoro.

„Rusijos žurnalistai iš vienos televizijos praėjusią savaitę skambučiais mane atakavo kelias dienas, bet duoti interviu atsisakiau”, – sakė V.Gailius. Jis teigė drabužius ne paskolinęs, o atidavęs.

Vis dėlto siuntinį pirmadienio rytą V.Gailius pasiėmė ir kabinete įmetė į spintą.

Praėjusią savaitę viena Rusijos televizija parodė siužetą: viešbučio kambaryje V.Trojanovas įdavė savo tautiečiams maišelį su rūbais ir degtinės butelį, skirtą jam padėjusiam Lietuvos pareigūnui.

Vakar paprašytas „Lietuvos ryto” žurnalistės V.Gailius pažiūrėjo, kas tame maišelyje, tačiau butelio neaptiko.

Perspėjo, kad liks nuogas

Rugsėjo 15 dieną Šakių rajone nukritus rusų naikintuvui, katapultavęsis V.Trojanovas nusileido Jurbarko rajone netoli Veliuonos.

Sulaikytas pilotas buvo nugabentas į policijos komisariatą. Jis vilkėjo oranžinės spalvos kombinezoną.

Jurbarko pareigūnai pasakojo, jog specialus, tik skraidyti pritaikytas kombinezonas nepraleidžia oro, todėl lakūno veidu žliaugė prakaitas.

Pareigūnai nusprendė nuvilkti kombinezoną, kai į komisariatą atvyko teismo medicinos ekspertas. Šis turėjo apžiūrėti sulaikytojo kūną, ar jame nėra sužalojimų.

Jurbarkiškiai, padedami V.Trojanovo, sugebėjo numauti kombinezoną, kurį užvilkti gali tik specialistai. Pilotas perspėjo, kad jis liks tik su kelnaitėmis.

Lakūnas buvo aprengtas V.Gailiaus drabužiais, kuriuos skubiai į komisariatą atvežė pareigūno žmona.

Policininko drabužiais apsirengęs V.Trojanovas buvo nuvežtas į Šakių rajono prokuratūrą, o kombinezonas ir kiti iš jo paimti daiktai buvo atiduoti teisėsaugininkams kaip daiktinis įrodymas.

Pokalbį nutraukė gaudesys

Vakar pasirodžiusiam savaitiniam žurnalui „Ekstra” trys Jurbarko rajono gyventojai papasakojo, kaip buvo sulaikytas Rusijos lakūnas.

Tą rugsėjo 15-osios popietę prie Veliuonos seniūnijos pastato šnekučiavosi Jurbarko viešosios policijos viešosios tvarkos skyriaus prevencinio poskyrio apylinkės inspektorių veiklos grupės tyrėjas Darius Butkus, seniūnijos specialistas Petras Ragaliauskas bei žemės skyriaus specialistas Vidūnas Belevičius.

Ramų vyrų pokalbį nutraukė gaudesys, o netrukus nuo Kėdainių pusės Nemuno link nuskrido naikintuvas.

Vos praskridęs Veliuoną lėktuvas smigo stačiai žemyn.

„Išgirdome garsą – lyg šūvį, o netrukus pamatėme besileidžiantį oranžinį parašiutą, o po kupolu aiškiai išsiskiriančius tris kontūrus”, – pasakojo D.Butkus.

Trys vyrai šoko į policijos visureigį „Suzuki” ir per porą minučių atsidūrė prie kelio Šilutė-Jurbarkas- Kaunas. Kaip vėliau juokdamiesi pasakojo, jiems iki šiol Veliuonos seniūnas negali atleisti, kad jo nepasikvietę kartu.

Pateikė savo dokumentus

Pirmieji atvykę į įvykio vietą veliuoniškiai rado pilotą dar net nesuspėjusį nusiimti parašiuto ir besinarpliojantį virvėse. Šalia buvo ir tie du ore neatpažinti kontūrai: leidimosi metu suspėjusi prisipūsti guminė valtis ir radiolokacinis gelbėjimosi švyturys.

Lietuviams atvykus pilotas prisistatė, pateikė savo dokumentus: Rusijos armijos majoras V.Trojanovas.

Gerą pusvalandį, kol laukta pastiprinimo iš Jurbarko, lakūnas trumpai atsakinėjo į klausimus.

V.Trojanovas atsisakė bet kokios medicinos pagalbos, nors įvykio vietoje buvo sustoję du atsitiktinai pro šalį vykę greitosios pagalbos automobiliai.

Po pusvalandžio atvyko operatyvinė policijos grupė iš Jurbarko ir supakavusi visus daiktus naikintuvo pilotą išsivežė.

Supainiojo su NATO lakūnu

Seniūnijos specialistas P.Ragaliauskas, anksčiau vadintas paprasčiausiai ūkvedžiu, papasakojo savąją tos popietės įvykių versiją.

„Sprechen sie deutsch?” („Ar kalbate vokiškai?”. – Red.), – prišokęs prie piloto paklausė P.Ragaliauskas.

Jis pamanė, jog katapultavosi Zokniuose tarnaujantis NATO pajėgoms priklausantis vokiečių lakūnas. Tačiau šis vokiškai nekalbėjo.

Lietuviai ėmė skambinti Jurbarko policijai ir civilinei valdžiai, o nusileidęs pilotas tuo metu spėjo pasikalbėti su Sankt Peterburge gyvenančia žmona, jam skambinę ir kažkokie „draugai”.

Vėliau tarp piloto ir P.Ragaliausko, mokančio ir rusiškai, užsimezgė gyvas ir visai draugiškas pokalbis.

„Metalo laužo bus daug, tačiau svarbiausia, kad gyvas likai”, – bandė guosti lietuvis.

„Paskutinįkart skraidžiau. Dabar – pas jus į kalėjimą. O kas laukia Rusijoje, net nežinau”, – kalbėjęs V.Trojanovas.

Jis užsiminęs, kad kitapus Nemuno nukritęs jo naikintuvas.

Išoriškai ramaus piloto jaudulį išdavė išsitrauktas signalinis pistoletas, tačiau juo majoras nepasinaudojo.

„Kiek žmonių užmušei, ką sudaužei?” – toliau tardė ūkvedys.

„Nukreipiau naikintuvą tiesiai į lauką”, – atsakęs pilotas. Jis aiškinęs, jog skrisdamas buvo pametęs orientyrus, o vėliau dar „bandęs nusivilkti iki Kaliningrado”. Nepavyko.

Veliuoniškiams keistokai atrodė tas „orientyrų pametimas”, nes buvo matyti, kad pilotas puikiai orientuojasi, kur yra nusileidęs parašiutu. Tik jis kažkodėl prisipažino, kad dar būdamas lėktuve matė atskrendančius NATO naikintuvus.

Stebėjosi kilusia sumaištimi

P.Ragaliauską gerokai nustebino Lietuvos pareigūnų nepasirengimas ar nesusigaudymas ištikus tokiai rimtai avarijai.

Jurbarko rajono ir policijos vadovybė iš pradžių apskritai nenorėjo tikėti, kad nusileidęs Rusijos pilotas, o gretimame Šakių rajone reikėtų ieškoti naikintuvo nuolaužų.

„Matyt, manė, kad mums balti arkliai vaidenasi”, – juokėsi P.Ragaliauskas.

Nesusipratimai tęsėsi ir toliau.

Rajono policijos vadovai iš pradžių liepė naikintuvo pilotą ir visą jo mantą į Jurbarką atgabenti apylinkės inspektoriui D.Butkui. Tačiau šis pamatė, kad į jo „Suzuki” pripučiama valtis jokiais būdais neįtilpsianti.

Tiktai tuomet nuspręsta iš Jurbarko atsiųsti mikroautobusą su operatyvininkais.

Dar vėliau į piloto nusileidimo vietą atvyko Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis, apsuko keletą ratų ir išskrido.

„Prokurorai bei kiti pareigūnai lakstė pirmyn atgal, tačiau tvarkos nesijautė”, – prisiminė P.Ragaliauskas.

Erika Baronaitė

Rimantas Varnauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.