V. Uspaskicho diplomo tikrumą kliudoma tirti ir prokurorams, ir ekspertams

Darbo partijos lyderio, buvusio ūkio ministro Viktoro Uspaskicho aukštojo mokslo diplomo autentiškumo tyrimas atsidūrė aklavietėje.

Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC), kuriam buvo pavesta ištirti tuometinio ministro diplomo tikrumą, jau ketvirtą mėnesį nesulaukia išsamaus atsakymo iš Maskvos G. Plechanovo ekonomikos akademijos apie politiko mokslus.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai, praėjusią savaitę Maskvoje bandę gauti informacijos apie V. Uspaskicho studijas, net nepateko į akademiją ir neparsivežė jokių naujų duomenų.

Kaip pirmadienį Eltai sakė SKVC direktorius Eugenijus Stumbrys, specialistai šiomis dienomis sulaukė atsakymo iš G. Plechanovo ekonomikos akademijos. Tačiau šis raštas tyrimui greičiausiai neduos jokios naudos.

„Jame pakartota anksčiau mūsų gauta informacija, tik kita forma. Susidaro įspūdis, jog akademijos atstovai apsimeta, kad nesupranta mūsų klausimų”, – sakė E. Stumbrys, kol kas nenorėjęs išsamiau komentuoti gauto atsakymo.

Prieš porą mėnesių akademijos rektorius V. Vidiapinas informavo Lietuvos ambasadą Maskvoje, kad V. Uspaskichas 1988 metais įstojo ir 1993 metais baigė akademiją. Panašų atsakymą ambasada buvo gavusi ir anksčiau.

Aukštoji mokykla neatsakė į prašymą patvirtinti faktą, kad V. Uspaskichui yra išduotas ekonomisto diplomas Nr. EV 774150 arba kad diplomas tokiu numeriu yra išduotas kitam asmeniui. Šiame rašte taip pat neatsakyta į prašymą patvirtinti, jog būsimasis Lietuvos politikas atsiėmė minėtą diplomą.

Diplomą su tokiu numeriu V.Uspaskichas pateikė stodamas į Kauno technologijos universiteto (KTU) magistrantūros studijas.

Nesulaukę išsamaus atsakymo, SKVC ekspertai paprašė Lietuvos ambasados kreiptis į Rusijos švietimo ir mokslo ministeriją, kad ši savo ruožtu primintų akademijai pateikti visą informaciją apie V. Uspaskicho studijas.

Centro specialistai taip pat buvo kreipęsi į rusų kolegas iš ENIC/NARIC (Europos nacionalinių informacijos centrų tinklas/Nacionalinių akademinio pripažinimo informacijos centrų tinklas), prašydami padėti gauti atsakymus iš akademijos.

Išsiaiškinti V. Uspaskicho diplomo autentiškumą SKVC paprašė parlamentinė Etikos ir procedūrų komisija.

Pasak komisijos pirmininko Algirdo Monkevičiaus, po V. Uspaskicho pasitraukimo iš Seimo parlamentinis tyrimas nebevyksta – planuojama tik paskelbti ekspertų išvadas, kai jos bus gautos.

Seimo nario manymu, Rusijos institucijos neatsitiktinai vengia bendradarbiauti su kolegomis Lietuvoje. Darbo partijos lyderis, būdamas demokratinės valstybės politikas, esą turėtų pats siekti, kad visos abejonės būtų kuo greičiau ištirtos.

„V. Uspaskichas yra politikas, iki šiol dalyvauja Politinės tarybos veikloje, todėl ir jam turėtų galioti politikų etikos principai. Kai tokiais atvejais kyla bent menkiausių abejonių dėl politiko sąžiningumo, jis turėtų visokeriopai padėti tyrimui. Atsistatydinimas iš ministrų ir Seimo narių buvo tik pabėgimas nuo problemos”, – Eltai sakė A. Monkevičius.

Nesėkmingai V. Uspaskicho aukštojo mokslo peripetijas aiškinasi ir prokurorai. Savaitę Maskvoje praleidę Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai Sergejus Takvarelis ir Rolandas Imbrasas neparvežė jokios naujos informacijos. Jie net nebuvo įleisti į G. Plechanovo akademiją, taip pat esą sulaukė kitokių kliūčių.

Ikiteisminį tyrimą dėl politiko diplomo pradėjo Valstybės saugumo departamentas ir iš karto perdavė jį Generalinei prokuratūrai. Tyrimas pradėtas įtariant, kad siekdamas teisės dirbti su slapta informacija V. Uspaskichas pateikė VSD galimai melagingą informaciją, esą jis yra baigęs tuometinę G. Plechanovo liaudies ūkio akademiją.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad asmuo, kuris, siekdamas gauti dokumentą ar suklastoto dokumento tikrumo patvirtinimą, pateikė įstaigai ar tarnautojui melagingą informaciją, baudžiamas viešaisiais darbais, bauda arba areštu.

Oficialiose biografijose V. Uspaskichas nurodo mokęsis tuometinėje G. Plechanovo liaudies ūkio akademijoje ir ją baigęs 1993 metais. Tačiau prestižinės aukštosios mokyklos atstovai prieš kelis mėnesius Lietuvos žurnalistams teigė jo pavardės studentų sąrašuose neradę.

Įtariama, kad V. Uspaskichas galimai suklastotu diplomu pasinaudojo ir stodamas į magistrantūros studijas KTU 1997 metais.

Liepą V. Uspaskichas per televiziją parodė, pasak jo, aukštąjį išsilavinimą paliudijančius oficialius dokumentus – akademijos baigimo diplomą ir kelis raštus su šios aukštosios mokyklos antspaudais. Tačiau politikas prisipažino viešai pademonstravęs tik neseniai išrašytą diplomo dublikatą, kurio esą prireikė dėl įsivėlusios korektūros klaidos. Diplomo originalas esą saugomas G. Plechanovo ekonomikos akademijos archyve.

2005-10-03 11:22

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.