Uspaskichas triumfuoja

Iš Maskvos – nusivylę

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas gali triumfuoti.

Mat vakar nieko nepešę iš Maskvos grįžo grupė Generalinės prokuratūros pareigūnų, tiriančių abejotinas V.Uspaskicho aukštojo mokslo diplomo įsigijimo aplinkybes.

„Ekstra žinioms” pavyko sužinoti, jog prokurorai iš Rusijos parvyko neplanuotai anksti ir labai nusivylę. Jų sugrįžimas nuo visuomenės kruopščiai slepiamas.

O to priežastis paprasta – Rusijos pareigūnai kategoriškai atsisakė bendradarbiauti su lietuviais vadinamojoje „Uspaskicho diplomo” byloje. Rusai pareiškė, jog „diplomo reikalai” – pačių lietuvių vidaus reikalas.

Tai – bene pirmas kartas, kai rusai taip akivaizdžiai ir neišsisukinėdami atsisakė suteikti pagalbą. Toks Rusijos elgesys neabejotinai gali turėti įtakos ir mūsų vidaus politikai.

Siekia politinių tikslų?

Ką tai reiškia? Kodėl mūsų prokurorams visur Rusijoje parodyta į duris?

Versijų gali būti įvairių: gal rusai žaidžia taktinius žaidimus, gal sumokėta už tylėjimą, o gal taip pasielgta dėl kokių nors politinių interesų?

Ar toks rusų pareigūnų sprendimas rodo, kad Rusija Lietuvos politiniame elite vėl tikisi matyti V.Uspaskichą?

Manoma, jog po šio nesėkmingo mūsų prokurorų vizito į Maskvą V.Uspaskichas kelis mėnesius tylėjęs grįš į didžiąją politiką.

Klausimai be atsakymų

Rusijoje prokurorai ketino išsiaiškinti, ar V.Uspaskichas iš tiesų baigė Maskvos G.Plechanovo akademiją.

Tačiau Rusijoje mūsų pareigūnai atsimušė tarsi į sieną. Atsakymai į daugelį klausimų prasidėjo raide „n” – ne, negalima, nepriklauso, neįmanoma ir t.t.

Lietuva anksčiau yra gavusi oficialų raštą iš G.Plechanovo akademijos. Jame teigta, kad V.Uspaskicho pavardės tarp šioje aukštojoje mokykloje 1990–1993 metais studijavusių ar 1993 metais studijas baigusių žmonių nėra.

Nežino, kaip pasiaiškinti

Pasak „Ekstra žinių” šaltinių, vakar Lietuvos prokurorams ir saugumiečiams išpuolė kaip reta neramus sekmadienis. Pareigūnai karštligiškai tarėsi, kaip reikės paaiškinti visuomenei kelionės rezultatus.

Laikinasis generalinis prokuroras Vytautas Barkauskas „Ekstra žinioms” sakė, kad diplomo skandalo tyrimo dar negalima laikyti žlugusiu – pareigūnai vienaip ar kitaip mėgins atsakyti į visus tautą dominančius klausimus.

Paprašytas įvertinti savaitę trukusios pavaldinių kelionės į Maskvą rezultatus, V.Barkauskas nukirto: „Dar nieko nežinau. Dar su jais nebuvau susitikęs, tai bus padaryta pirmadienį. Negaliu nieko spėlioti. Susitiksime su jais ir aptarsime, kas ten įvyko, kas buvo”.

Opozicija: „Uspaskichas rusams – savas”

Konservatorių partijos pirmininko pirmoji pavaduotoja Rasa Juknevičienė nemano, kad nevaisinga Lietuvos prokurorų komandiruotė į Rytus leis atsigauti ir suklestėti V.Uspaskichui.

„Manau, bus atvirkščiai. Tai, kad jį dengia Rusijos teisėsauga ir nebendradarbiauja su mūsų pareigūnais, man, kaip pilietei, tik įrodo, kad su diplomu yra blogai. Jei tas diplomas yra, ir jei jis tikrai baigė universitetą, tai kodėl rusai nebendradarbiauja?” – stebėjosi R.Juknevičienė.

Rusijos prokurorų darbą konservatorė palygino su rusų kariniuose naikintuvuose įdiegtos atpažinimo sistemos „savas-svetimas” veikimo principu.

„Akivaizdu, kad savas!” – taip rusų požiūrį į V.Uspaskichą pavadino R.Juknevičienė.

„Kelias į valdžią atviras”

Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Viktoras Muntianas „Ekstra žinioms” vakar sakė nesuteikiantis pernelyg daug reikšmės nesėkmingam Lietuvos prokurorų vizitui į Maskvą.

„Nežinau, kodėl prokurorai grįžo tokie, kodėl jie neparvežė tų žinių. Mums būtų geriausia, jei visos tos žinios apie netikrą diplomą būtų paneigtos”.

V.Muntianas tikino, kad partijos pirmininko skandalai netrukdo „darbiečiams” siekti politinės įtakos.

Pavyzdžiui, laimėti savivaldybių tarybų rinkimus, kurie vyks 2006-ųjų pabaigoje arba 2007-ųjų pradžioje.

„Aš manau, kad kelias į valdžią mūsų partijai visais atvejais yra atviras. Sėkmė priklauso nuo visos partijos pastangų, o ne nuo vieno epizodo”, – tikino V.Muntianas.

„Ekstra žinios” vakar bandė prisiskambinti ir pačiam V.Uspaskichui, tačiau šis telefono ragelio nekėlė.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Uspaskichas triumfuoja"

  1. bronius

    Rusai viską padaris dėl savo agento.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.