Klastingas virusas

Nerasime žmogaus, nežinančio, kas yra lūpų pūslelinė. Apie tai žinojo net mūsų proseneliai, nes iš jų laikų atėjo pajuokavimas, kad pūslelės ant lūpų iššoka, kai bučiuojamasi skersvėjui traukiant.

Medikai tvirtina, kad nėra nė vieno suaugusio asmens, kuris savo organizme nesinešiotų pūslelinės viruso, turinčio įmantrų pavadinimą – herpes simplex. Ne visiems teko „laimė” šio viruso sukelta lūpų pūsleline pasipuošti, bet nė vienas nėra tikras, kad tas „džiaugsmas” jo neaplankys artimiausiu metu. Statistika nurodo, kad šiai dienai bent pusė pasaulio moterų ir trečdalis vyrų yra patyrę šios ligos antpuolį.

Herpes viruso istorija žilut žilutėlė. Apie jį žmonės žino jau keletą tūkstančių metų. Nuo pūslelinės kentėjo ir Egipto faraonai, ir Elados karvedžiai, ir Romos gladiatoriai. Pirmasis šį susirgimą aprašė ir net suteikė jam vardą medicinos tėvas senovės graikų gydytojas Hipokratas.

Pasigauti šį virusą nėra sunku. Pakanka, kad juo užsikrėtę tėvai pabučiuotų savo mažylį, ir virusas cakt ir pro gleivinę ar pažeistą odelę įšoka į vaikelio kūną. Žinoma, imuninė sistema puola prieš virusą į kovą, tačiau visų herpes virusų sunaikinti nepajėgia, nes jie labai vislūs ir greiti. Tad daliai virusų nuo mūsų organizmo karių – antikūnių pavyksta pasislėpti nerviniuose mazguose – ganglijuose. Kai kurie virusai įsitaiso galvoje esančiame trišakio nervo mazge, o kiti – kryžkaulio ganglijuje. Ir pasijunta visai saugūs, nes organizmo apsauga negali kovoti ir naikinti svarbių organizmo centrų. Taip herpes virusai tampa belaisviais: bijo išlįsti, kad jų nesunaikintų organizmo imuninės ląstelės. Tūno ir laukia, kol organizmas nusilps, kad jie galėtų pradėti laisvai siausti.

Virusams suaktyvėti daug nereikia. Pakanka žmogui pakeisti klimatą, gerokai „pasimaudyti” saulės voniose, susirgti gripu ar dar kokia organizmo šilumą sukeliančia liga, o moterims tereikia sulaukti menstruacijų, ir herpes virusai atkunta. Pasirodo, jog susirgti pūsleline įmanoma ir patiriant stiprų stresą ar kenčiant nuo kokių nors dvasinių negalių. Mat tuo metu imuninė organizmo sistema yra gerokai išsekusi ir nebepajėgia sugaudyti visų herpes niekadėjų.

Medikai išskiria dvi herpes virusų rūšis. Pirmojo tipo herpes simplex virusas žymimas HSV 1. Jis sukelia pūslelinį bėrimą ant veido odos. Dažniausiai tomis pūslelėmis yra „papuošiamos” lūpos. Toje vietoje peršti, pūslelės didėja, kol galų gale sprogsta, o jų vietoje atsiranda šašai, po kurio laiko nukrentantys. Viskas išnyksta be pėdsakų per dvi savaites, jei nėra gydoma.

Antrojo tipo herpes simplex virusas žymimas HSV 2 ir sukelia lyties organų pūslelinę. Pūslelės išsibarsto ne tik ant lyties organų, bet ir ant sėdmenų bei šlaunų. Šis virusas yra perduodamas intymaus kontakto metu, tačiau tai nėra venerinė liga. Anot medikų, 30% lytinį gyvenimą gyvenančių asmenų kenčia nuo genitalinio herpes viruso.

Genitalinė pūslelinė yra gerokai nemalonesnė už lūpų pūslelinę, nes trunka ilgiau – apie šešias savaites, gali sukelti net skausmą, trūkus pūslelėms, apkartina lytinį gyvenimą, o ir yra linkusi dažniau kartotis. Be to kai kurie atsilikę, kaip neandertaliečiai, partneriai gali pulti kaltinti neištikimybe, nes jie, tamsuoliai, nežino, kad herpes virusas kūne gali tūnoti nuo kūdikystės.

Pasiduoti herpes virusui neverta. Nors dar neatrasti būdai, kaip jį visiškai nugalėti, tačiau esame pajėgūs jį bent apriboti.

Viena iš apsaugos priemonių – vengti lytinių partnerių kaitos. Na, o jei jau esate nepajėgūs savo geismo valdyti, tai bent nepamirškite mylėdamiesi į draugystę pasikviesti ir prezervatyvą.

Kita vertus, pasirūpinkite savo kūnu, kad jis nesijaustų lyg koks nuvarytas kuinas. Susireguliuokite darbo ir poilsio režimą, daugiau laiko praleiskite gamtoje. Nepamirškite judėti ir grūdinti organizmą. Pravers ir vitaminai.

Jei esate šalia sergančio herpes viruso sukelta pūsleline, nesiglaustinėkite, nesibučiuokite, skubėkite nusiplauti rankas, jei teko sveikintis rankos paspaudimu, kad nepasipuoštumėte jo virusu.

Venkite naudotis sergančio žmogaus stalo įrankiais, taurėmis, puodeliais. Indus rūpestingai plaukite.

Moterims svarbu žinoti – venkite naudotis kosmetikos parduotuvėse siūlomais lūpų dažų mėginiais, jei nenorite susigauti herpes viruso.

Na, o jei virusas susisuko lizdą jums ant lūpos, o jūs neturite vaistinėse parduodamų virusą stabdančių tepalėlių ar tablečių, sutrinkite tabletę vitamino C, užlašinkite ant jo lašą vandens ir išmaišę košele aplipdykite niežtinčią lūpos dalį. Jei virusas nuo rūgštumo visai ir nenusigaluos, tai bent gerokai nusilps ir ne taip stipriai ir ilgai jus kamuos.

Linkime įveikti herpes viruso klastas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.