Katalonija pasiskelbė valstybe Ispanijos valstybės sudėtyje

Po keletą savaičių trukusių karštų debatų Katalonijos parlamentas patvirtino naują Ispanijos šiaurės rytuose įsikūrusio regiono statusą, prieštaringai paskelbęs jį valstybe Ispanijos valstybės sudėtyje.

Teisės ekspertai abejoja tokios deklaracijos konstitucingumu, o konservatoriai perspėja, kad tai pastūmės Ispaniją amerikietiško ar vokiško stiliaus federalinės valstybės link.

Socialistų vyriausybė, kuri dažnai pabrėžia, jog derasi visur ir su visais, pareiškė, kad naujas autonomijos statusas yra nepriimtinas, o Katalonija privalo veikti pagal konstituciją.

Katalonija, su Prancūzija ir Viduržemio jūra besiribojantis regionas, kuriame gyvena septyni milijonai žmonai, ilgą laiką tikrino savo santykius su centrine vyriausybe Madride, kurios valdžios daugelis katalonų nemėgsta.

„Suformuosime keletą Ispanijų (…). Mes visi taip mylime šias Ispanijas, kad norime jas truputį pakeisti”, – penktadienį pareiškė Katalonijos prezidentas Paskualis Maragalis (Pasqual Maragall).

Pagal naująjį statusą, Katalonija ateityje rinks savo mokesčius, o paskui atiduos savo dalį centrinei vyriausybei, priešingai nei pagal dabar esančią sistemą. Be to, bus įsteigtas regioninis Aukštasis teismas, kuris taps aukščiausia teismine institucija vietoje Madride veikiančio Konstitucinio teismo.

Tam, kad Katalonijos parlamento sprendimas įsigaliotų teisiškai, jam pritarti turi nacionalinis parlamentas Madride. Ministro pirmininko pavaduotoja Marija Teresa Fernandes de la Vega (Maria Teresa Fernandez de la Vega) penktadienį davė aiškiai suprasti, kad tekste bus būtina padaryti pakeitimų.

„Turime išanalizuoti Katalonijos pasiūlymą (…), diskutuoti ir derėtis dėl jo konstitucijos rėmuose”, – po ministrų kabineto susitikimo sakė ji.
2005-09-30 19:17

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.