Atsiradus kompiuteriams Taryboje sumažėjo juoko

Savivaldybės Tarybos nariai vakar į posėdį rinkosi nešdamiesi nešiojamuosius kompiuterius. Kompiuterinio raštingumo egzaminą iš 31 politiko išlaikė 26. Vietoj krūvos popierių politikams reikėjo tik atsiversti internete pateiktus Tarybos posėdžio dokumentus ir juos skaityti. Politinės diskusijos apie sprendimo projektus ir balsavimas vyko kaip ir anksčiau.

Norėtų daugiau programų

Pati paskutinė, kaip jau rašė PB, asmeninį kompiuterį atsiėmė sostinėje dirbanti ir tik į Tarybos posėdžius atvažiuojanti socialliberalė Liudvika Trasykytė. Politikai posėdžiauti pradėjo lygiai devintą, o baigė šiek tiek po dešimtos.

Po posėdžio liberalcentristas Ramūnas Vyžintas juokavo, kad darbo tiek nebuvo, nes teko dirbti kompiuteriais. „Visa reikiama medžiaga sukelta į interneto puslapį. Rasti informaciją nebuvo sudėtinga. Tik, kaip visada, teko pasiginčyti dėl kai kurių klausimų, nes ne visus sprendimus galima priimti bendrų politikų pritarimu”, – kalbėjo R.Vyžintas.

Politikas svarstė, kad ateityje būtų neblogai praplėsti kompiuterinės technikos galimybes. „Įsigijus programinę įrangą, puiku būtų, kad net ir balsuoti už pateiktus siūlymus galėtume kompiuteriais. Įsivaizduojat, kaip būtų gera dirbti kompiuteriu, kai negali dalyvauti Tarybos posėdžiuose. Ta būtų galima atlikti virtualioje erdvėje”, – kalbėjo R.Vyžintas.

Nereikėjo daryti dokumentų kopijų

Po posėdžio kalbintas liberalcentristas Valdemaras Jakštas PB tvirtino, kad, įteikus politikams asmeninius kompiuterius, darbas nepasikeitė. „Pasikeitė tik tiek, kad į posėdį rinkomės nešdami ne popierių krūvas, bet kompiuterius. Man net pasirodė, kad šį kartą kompiuteris buvo sunkesnis nei krūvos popierių. Žinoma, palengvėjo kai kurių Tarybos sekretoriato specialistų darbas: nereikėjo padaryti dokumentų kopijų kiekvienam politikui”, – kalbėjo V.Jakštas.

Liberalcentristas tikino nesuprantąs, kodėl reikėjo tiek daug mokėti už kompiuterinę programinę įrangą. Anot V.Jakšto, Tarybos nariams galima tik skaityti kompiuterio ekrane tekstus.

Savivaldybė už naujuosius nešiojamuosius kompiuterius miesto Tarybos nariams buvo sumokėti 175 tūkstančiai litų. Šios lėšos buvo gautos iš Privatizavimo fondo.

Pasigedo juokų

Konservatorius Gintaras Byčius pokalbio pradžioje apie nešiojamuosius politikų kompiuterius juokavo: „Visi taip dirbo įnikę į ekranus, kad ginčuose nuskambėjo mažiau humoro. Jei rimtai, galima buvo ir toliau sėkmingai kokius dvidešimt metų dirbti su ryšuliais popierių. Tik nesuprantu, kam to reikia, jei galime naudotis šiuolaikinėmis technologijomis. Girdėjau, kad net Švenčionių politikai posėdžiuose naudoja kompiuterius. Kuo mes prastesni”.

Konservatorius prasitarė, kad ateityje į kompiuterius bus suvesti ne tik visi reikalingi dokumentai Tarybos posėdžiams, bet bus galima internetu bendrauti su Savivaldybės administracijos darbuotojais, Tarybos politikais. „Tikiuosi, kad ateityje bus įvestos papildomos programos, kurios mūsų darbą padarys dar labiau kokybiškesnį”, – aiškino G.Byčius.

Politikas Vladas Kensgaila PB tvirtino, kad gerai buvo dirbti ir su pluoštu sprendimu projektu. „Man visaip gerai. Dokumentu kopijų pasigedau, kai prasidėjo diskusijos. Anksčiau ant popierių galėjau užrašyti pastabas. Dabar to padaryti negaliu. Kompiuteryje nėra tokios programos”, – tvirtino Tarybos narys.

Liberalcentristai balsavo prieš

Beje, vasaros pradžioje, svarstant sprendimo projektą, ar verta už Privatizavimo fondo lėšas Tarybos nariams pirkti nešiojamuosius kompiuterius, politikai balsavo taip: 19 pasisakė už, 6 buvo prieš, 3 susilaikė. Nors tąkart prieš balsavo visi liberalcentristų frakcijai priklausantys politikai, po vakar pirmojo vykusio kompiuterizuoto Tarybos posėdžio nė vienas liberalcentristas nepasakė, kad dirbti kompiuteriu buvo blogai.

Pasigedo dokumentų rinkinio

Tarybos posėdžių salėje buvo išdalyti tik du sprendimų projektų rinkiniai. Vienu jų naudojosi Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji ryšių su visuomene specialistė Asta Sarapienė. Kitu dalijosi visų Panevėžio dienraščių bei televizijų korespondentai. Kartais sprendimų projektų kopijų žurnalistų paprašydavo Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Ona Chomentauskienė. Už miesto biudžetą atsakingai valdininkei sprendimo projektų rinkinys nebuvo įteiktas.

Pasibaigus posėdžiui socdemė Ingrida Čirvinskaitė pasinaudojo nemokamomis interneto paslaugomis. Ji įsijungusi elektroninį paštą rašė laiškus.
Raimonda Mikučionytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.