Perduodami duomenis apie naikintuvą Rusijos kariškiai suklydo

Rusijos naikintuvo Su-27 avarijos priežasčių tyrimą sutrikdė šios šalies kariškių klaida, padaryta perduodant Lietuvoje sudužusio orlaivio duomenis. Tai pripažino tyrimą stebintis Rusijos įgaliotas atstovas generolas leitenantas Sergejus Bainetovas.

Kariškis, ketvirtadienį susitikęs su tarpžinybinės komisijos vadovu brigados generolu Vitalijumi Vaikšnoru, informavo, jog klaidingi duomenys buvo perduoti dėl to, kad naikintuvas buvo eksploatuojamas daugiau kaip dvidešimt metų ir kai kurios dalys pakeistos. Todėl esą atsirado dalių numeracijos netikslumų.

Tačiau V. Vaikšnoras paprašė, kad ši rusų kariškio pateikta versija būtų pagrįsta dokumentais, kad nebeliktų jokių „juridinių kabliukų ir klaustukų”. S. Bainetovas pažadėjo penktadienį pateikti oficialiai patikslintus duomenis.

Rusijos atstovai vieninteliai disponuoja nukritusio naikintuvo „juodosios dėžės” analizei būtinais techniniais parametrais, todėl jų suteikta informacija gali turėti įtakos išvadoms.

Pagal galiojančią tvarką kiekvienas lėktuvas turi vis kitą gamyklinį numerį ir atitinkamą formuliarą. Mat net to paties tipo lėktuvų techniniai duomenys, pavyzdžiui, sparnų ilgis, gali šiek tiek skirtis.

Tačiau specialistai, dar kartą su Rusijos atstovais apžiūrėję lėktuvo nuolaužas, aptiko detalių su dviem skirtingais numeriais. Tik vienas numeris sutapo su tuo, kuris buvo pateiktas gautuose formuliaruose.

Dėl šio nesusipratimo tarpžinybinė komisija buvo nutraukusi „juodųjų dėžių” informacijos analizę, tačiau sulaukus S. Bainetovo paaiškinimo darbas atnaujintas.

Penktadienį taip pat žadama pateikti Kaliningrado srityje esančių Rusijos oro erdvės stebėjimo radarų parodymus, dispečerių balso įrašus ir kitą su skrydžiu susijusią informaciją, taip pat duomenis apie naikintuve buvusias pavojingas medžiagas.

„Kai tik gausime šiuos duomenis, atsiras aiškumas. Po to reikės dar paros ar dviejų išanalizuoti gautą informaciją ir sulyginti ją su jau turimais duomenimis. Tada pamatysime šviesą tunelio gale”, – Eltai sakė V. Vaikšnoras.

Rusijos naikintuvas Su-27, ginkluotas keturiomis „oras-oras” tipo kovinėmis raketomis ir patranka, rugsėjo 15 dieną sudužo Šakių rajone. Pilotui majorui Valerijui Trojanovui pavyko saugiai katapultuotis.

Po incidento buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto sienos kirtimo, o lakūnui pareikšti įtarimai dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo ir skirtas namų areštas.
2005-09-29 19:37

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.