Kauno jaunavedžių laukia užblokuoti automobiliai

Būna gyvenime akimirkų, kai norisi, kad viskas eitųsi kaip sviestu patepta, kad kelias gal net rožėmis būtų klotas. Taip ir būna, pavyzdžiui, jaunavedžiams – vestuvių dieną. Tik ne Kaune, nes Rotušėje įsikūręs Civilinės metrikacijos biuras iš visų pusių apgultas UAB „Automobilių stovėjimo aikštelės” tarnautojų.

Akibrokštas svarbiausią gyvenimo dieną

A.J. (pavardė redakcijai žinoma) pasidalijo savo vestuvių įspūdžiais. Ne, skaitytojas nepasakojo, kiek buvo palydos, kiek sugužėjo svečių, kur šventė. Pasirodo, kad pats stipriausias įspūdis po metrikacijos akto buvo vos peržengus santuokų rūmų slenkstį.

„Jau norėjome važiuoti kitur, bet atbėgo iš netikėtumo išbalęs vairuotojas ir pranešė, kad užblokuoti mus atvežusio automobilio ratai. Ilgai ir nuobodžiai aiškinomės, kad tik ką išėjome iš santuokų rūmų, kad mūsų, kaip tokiais atvejais įprasta, jau laukė visai kitoje vietoje, bet niekas nepadėjo”, – apie nelemtą nuotykį pasakojo jaunavedys ir parodė UAB „Automobilių stovėjimo aikštelės” tarnautojo J.Atkocevičiaus rugsėjo 8 dieną išduotą ir 2261718 numeriu pažymėtą pinigų priėmimo kvitą. Redakcijos svečias sakė gerai prisimenantis Kauno miesto civilinės metrikacijos biuro darbuotojų tvirtinimus, kad santuokų registravimo dienomis už automobilių stovėjimą rinkliavos nebūna.

Jaunavedžius vežęs vairuotojas Ramūnas Blaževičius mums aiškino, kad stovėjimo aikštelę saugojęs J.Atkocevičius nenorėjo suprasti, kad tai jaunavedžių automobilis, kuris stovėjo vos per keletą metrų nuo Rotušės sienos. Tarnautojas jam iš karto pasiūlė už 60 litų pirkti dvi vietinės rinkliavos korteles. Antraip jaunavedžius gali „papurtyti” policija, o tada už stovėjimą prie santuokos rūmų tektų sumokėti gal net 150 litų.

Jaučiasi teisūs

Vidas Išganaitis, UAB „Automobilių stovėjimo aikštelės” rinkliavos skyriaus vadovas, „Kauno dienai” aiškino, kad Rotušės aikštė – bendrovės valdos, kuriose stovintiems automobiliams už valandą reikia susimokėti po litą, nes yra pigiausia – vadinamoji žalioji zona. Kai tuo tarpu A.Mickevičiaus, Vasario 16-osios ar Maironio gatvėse yra nustatytos raudonosios zonos, todėl ten automobilių stovėjimas triskart brangesnis.

Bendrovės skyriaus vadovas pritarė minčiai, kad iš jaunavedžių kortežo sutuoktuvių dieną negražu reikalauti už stovėjimą pinigų. V.Išganaičio teigimu, prie pat Rotušės atvežę ir po ceremonijos išvežantys jaunavedžius automobiliai neapmokestinami. O kaip šiuo atveju? „Mes imame mokestį ir iš vestuvininkų, jeigu jų transportas stovi toliau nuo rūmų, po medžiais, žiedinėje aikštės dalyje. Ir tada, kai pulkas eina fotografuotis, prie Nemuno ar į bažnyčią. Mūsų tarnautojas būna teisus, kai už stovėjimą nesusimokėjusių vestuvininkų automobiliams užblokuoja ratus ir kviečia policiją”.

Tačiau V.Išganaitis suabejojo, ar vertėjo primygtinai siūlyti net dvi rinkliavos korteles. „Gal šie jaunavedžiai ilgai užtruko? – spėliojo rinkliavos skyriaus vadovas, nors A.J. mums tvirtino, kad santuokos ceremonija daugiau kaip pusvalandį neužtruko.

Ratai blokuojami ir kitiems garbingiems svečiams

Akibrokštu nusivylęs jaunavedys siūlė, kad santuokų registracijos skyriuje turėtų būti vieši perspėjimai, kiek reikia pasiimti pinigų stovėjimo mokesčiams. „Už tą 60 litų dabar galiu prie Rotušės kad ir kasdien važiuoti. Bet ko? Skirtis su jauna žmona tikrai nesirengiu. Dar suprasčiau, kad tokia bauda būtų skirta, sakykim, už skyrybas”, – spėliojo nestokojantis jumoro A.J.

Kauno miesto civilinės metrikacijos biuro vedėjas Kęstutis Ignatavičius sakė, kad ši problema seniai įkyrėjusi, kad ne kartą apie tai diskutuota valdžios namuose. Juk į tokią absurdišką padėtį patenka ne tik jaunavedžiai, bet ir vaiko vardo suteikimo šventės dalyviai. Užblokuotus ratus randa ir miesto garbingi svečiai, jeigu, žinoma, jų nelydi policijos eskortas.

K.Ignatavičius tvirtino, kad vestuvių dienomis tokie konfliktai įsiplieskia gana dažnai, net jam pačiam su mokesčių surinkėjais tenka aiškintis, nors susitarta visai kitaip. Biuro vedėjo nuomone, būtų geriausia, kad Rotušei aikštėje būtų išskirtas tam tikras plotas. Sakykim, tam tikra zona apie pastatą. Žinoma, tada gali kilti pavojus, kad neapmokestintoje vietoje gali susigrūsti ir nereikalingų mašinų. Tačiau Civilinės metrikacijos biuro darbuotojai tikrai įsivestų tvarką.

Santuokų rūmai Vilniuje turi ne ne tik savo aikštelę, bet ir atskirą įvažą. Todėl besituokiantieji sostinėje visai nepavydi kauniečiams. Kaunas siekia kitokių viršūnių.

Savivaldybės įmonės UAB „Automobilių stovėjimo aikštelės” direktorius Algimantas Puidokas, pažadėjo šį atvejį panagrinėti, bet pripažino, kad kyla problemų ir dėl nedrausmingų vairuotojų. Pavyzdžiui, prie Rotušės lankytojai tvirtina, kad atvyko „svarbiais vedybų reikalais”. O gal jie tikrai vežė santuokai pareiškimus?

Ponas A.Puidokas sakė, kad pernai mieste iš automobilininkų surinkta daugiau kaip 2,5 milijono litų. Šiemet Senamiestyje mokesčiai padidinti, bet šeštadieniais ir sekmadieniais aikštelėse jau galima stovėti laisvai.

Julius Lenčiauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.