Kaktusai ant darbo stalo nereikalingi

Žmones bauginančią kompiuterio skleidžiamą radiaciją neutralizuoja ne kaktusai, o grybai.

Kai kurie mokslininkai tikino, jog kaktusai sugeria kompiuterio skleidžiamas neigiamas elektromagnetines bangas. Tačiau darbovietėse tyrimus atliekantys specialistai tvirtino, jog šis augalas ant darbo stalo visiškai nereikalingas. Priešingai, neseniai pradėta kalbėti net apie tai, jog kaktusai skatina neigiamų spindulių poveikį žmogaus organizmui.

Plačialapiai naudingesni

Klaipėdos universiteto Botanikos sodo mokslo darbuotoja Rita Nekrošienė teigė, jog žmonės pagrįstai mano, kad šalia kompiuterio pastatytas kaktusas neutralizuoja neigiamus jo skleidžiamus spindulius. Kiekvienas augalas, taip pat ir kaktusas, vykdydami savo fiziologines funkcijas į orą išskiria geras medžiagas. Dienos metu jie sugeria ore esantį anglies dioksidą ir išskiria deguonį. „Augalų ypač reikia tose patalpose, kur yra spausdintuvai. Spausdinant dokumentus, naudojamas ozonas. Jam susidaryti reikia deguonies, kurį dienos metu ir gamina augalai”, – kalbėjo R.Nekrošienė.

Gėlė, kurios lapai yra dideli, kur kas naudingesnė nei kaktusas. Ji sugeba pagaminti daugiau deguonies.

Rytą reikia vėdinti

Tačiau darbo kabinetus puošiantys augalai pasižymi ne tik teigiamomis savybėmis. Naktį jie kvėpuoja kaip ir žmonės – iš oro pasiima deguonį, o išskiria anglies dioksidą. Todėl iš ryto atėjus į kabinetą būtina jį gerai išvėdinti, nes oras bus „sudusęs”. Dėl to gali apimti mieguistumas, kamuoti galvos skausmai.

„Vis dėlto geriausia šalia kompiuterio auginti grybus. Jie puikiausiai sugeria radiaciją, kurią, kaip manoma, ir skleidžia kompiuteris”, – patikino R.Nekrošienė.

Naudoja kaštonus ir druską

Specialistai taip pat neturi vieningos nuomonės, kaip vertinti liaudies patarimus. Juose teigiama, kad radioaktyvius spindulius, kuriuos skleidžia televizorius, puikiai sugeria kriauklelės. Liaudies išminčiai tikina, jog efektyvi priemonė aplinkai gerinti yra ir druskos luitas. Reikia jį pašlakstyti vandeniu, išsiskyręs jodas prisodrins orą ir šis taps sveikesnis. Manoma, jog magiškų galių turi ir rudens gėrybės. Kompiuterio spindulius nukenksmina kaštonai.

Radiacijos neskleidžia

Klaipėdoje esančiose darbovietėse, kuriose kompiuteris yra pagrindinė darbo priemonė, reguliariai tyrimus atliekanti Klaipėdos visuomenės sveikatos centro darbo higienos gydytoja Alma Mikutytė sakė, kad augalai ant darbo stalo visiškai nereikalingi. Jie gali būti tik puošmena, nes nuo neigiamo kompiuterio poveikio saugotis nereikia.

Darbovietėse A.Mikutytė aiškinasi, ar kompiuterių skleidžiamas elektromagnetinis laukas neviršija leistinų normų.

Ji teigė, jog beveik visose darbovietėse rezultatai puikūs – kompiuteriai nekenkia žmogaus sveikatai. Gydytojos žodžiais, tik pavieniais atvejais tenka užfiksuoti, jog kompiuterio skleidžiamas elektromagnetinis laukas yra per daug intensyvus. Tokie pažeidimai fiksuojami, jei įmonėse dirbama labai senais kompiuteriais. Be to, elektromagnetinio lauko sklaidą suaktyvina ir kiti šalia esantys elektros prietaisai.

Kenkia darbo krūviai

Medikai retkarčiais sulaukia žmonių nusiskundimų, neva blogą savijautą sukėlė spinduliuojantys kompiuteriai. Anot A.Mikutytės, sveikatos pablogėjimui įtakos turi daug veiksnių, neverta kaltinti vien tik elektromagnetinio lauko. „Ilgai dirbant prie kompiuterio, pablogėja žmogaus rega, jį gali kamuoti nuolatiniai galvos skausmai, miego sutrikimai. Tačiau šiuo atveju kalta ne radiacija, o darbo krūviai”, – sakė A.Mikutytė.

Spinduliuoja gamta

Radiacinės saugos centro Klaipėdos skyriaus vadovė Irma Zakarauskienė taip pat paneigė žmonių nuomonę, jog kompiuteris skleidžia radiaciją, kuri kenkia žmonių sveikatai. Anot I.Zakarauskienės, kompiuteris bei kiti buitiniai elektros prietaisai spinduliuoja tik nejonizuojančius spindulius. Jie jokios žalos žmogaus sveikatai nedaro. Specialistės žodžiais, nuo kompiuterio spinduliuoja ir minkštieji rentgeno spinduliai. Tačiau jų kiekiai labai maži. „Daugiausia apšvitos mes gauname iš grunto, kosmoso. Kitaip tariant, daugiausia radiacijos mus pasiekia iš gamtos. Buitiniai prietaisai prisideda tik šimtosiomis dalimis”, – kalbėjo I.Zakarauskienė.

Virginija Spurytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Kaktusai ant darbo stalo nereikalingi"

  1. Vac.

    Straipsnyje daug netikslumų ir absurdiškų teiginių. Nuo kada EML žmogaus sveikatai jokio poveikio nedaro? Kuo remiatės? Vienintelis teiginys, kad augalai prie kompiuterio nereikaligi, yra teisingas, o visa kita straipsnyje- gryna mokslinė dezinformacija. Jeigu esate toje srityje analfabetai, tai nors neklaidinkite žmonių.

  2. evaldas

    laba,viska perskaiciau ir vistiek nesupratau atsakymo i si klausyma kenkia ar ne?gal galit parasyt koki puslapi kur galeciau daugeu info rasti sia tema?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.