Vilniuje – pirmieji modernūs antrinių žaliavų rūšiavimo konteineriai

Didžiausio sostinės Žirmūnų mikrorajono gyventojai tapo pirmaisiais vilniečiais, galinčiais rūšiuoti popieriaus, plastiko ir stiklo atliekas į modernius spalvotus antrinių žaliavų surinkimo konteinerius ir tokiu būdu ateityje mažiau mokėti už šiukšlių išvežimo paslaugas.
Šiuo metu daugelis Lietuvos gyventojų moka už atliekų išvežimą pagal savivaldybės atliekų tvarkymo taisyklėse patvirtintą atliekų susikaupimo normą gyventojui. Todėl dabar daugumai gyventojų nėra skirtumo, ar jie rūšiuoja atliekas, ar nerūšiuoja – jie moka už nustatytą atliekų kiekį.

Vilniaus miesto savivaldybė artimiausiu metu ketina keisti šiukšlių išvežimo apmokestinimo sistemą – vietoj dabar galiojančio 2,27 Lt tarifo vienam žmogui per mėnesį sostinės gyventojai mokės tris skirtingas rinkliavas: konteinerių nuomos, sąvartyno bei šiukšlių išvežimo. Mokestis už atliekų išvežimą bus skaičiuojamas pagal faktiškai išgabentų buitinių atliekų kiekį.

„Galimybė rūšiuoti pakuotės atliekas leis gyventojams taupyti, kadangi išrūšiuotos antrinės žaliavos išvežamos perdirbimui nemokamai. Kitaip tariant, kuo daugiau atliekų gyventojai išrūšiuos, tuo bus mažesnis buitinių atliekų kiekis, rečiau reikės išvežti šiuos konteinerius, vadinasi, ir mažiau teks mokėti”, – sako „Toensmeier” įmonių grupės Lietuvoje vadovė Kristina Motiejūnaitė.

Siekdami gerinti gyventojams teikiamų komunalinių paslaugų kokybę, „Toensmeier” įmonių grupei priklausanti bendrovė „Švarus miestas” ir panaudotų pakuočių tvarkymą organizuojanti nepelno bendrovė „Žaliasis taškas” š.m. rugsėjo 29 d. pasirašė susitarimą su Žirmūnų seniūnija bei savivaldybės įmone „Žirmūnų valda” dėl tolimesnio bendradarbiavimo siekiant plėtoti antrinių žaliavų surinkimą. Šiuo susitarimu bendrovė „Švarus miestas” iki spalio mėnesio pabaigos Žirmūnų mikrorajone įsipareigojo atnaujinti visus antrinių žaliavų surinkimo konteinerius, o reikiamose vietose pastatyti papildomus. Bendrovė „Žaliasis taškas” įsipareigojo informuoti gyventojus apie ekonominę ir ekologinę antrinių žaliavų rūšiavimo naudą, vykdyti švietimo akcijas, mokant gyventojus teisingai rūšiuoti pakuotės atliekas.

Pirmieji modernūs antrinių žaliavų konteineriai Žirmūnuose jau pastatyti, o iš viso šiame mikrorajone stovės apie 150 tokių konteinerių. Bendrovė „Švarus miestas” Žirmūnuose taip pat įrengs požeminį OTTO konteinerį, siekiant įvertinti tokių konteinerių panaudojimo galimybes Vilniaus mieste.

Po mėnesio rūšiuoti antrines žaliavas į modernius konteinerius galės ir kiti sostinės gyventojai – iki lapkričio planuojama pastatyti аpie 300 naujų antrinių žaliavų konteinerių Pašilaičių, Pilaitės, Fabijoniškių, Verkių seniūnijų teritorijose.

„Tonsmeier” įmonių grupė ir nepelno bendrovė „Žaliasis taškas” selektyvaus pakuotės atliekų surinkimo sistemos plėtrą Vilniuje pradėjo vykdyti Žirmūnuose neatsitiktinai – Žirmūnų seniūnija yra pavyzdinė, jos teritorijoje surenkamas didžiausias antrinių žaliavų kiekis, tenkantis vienam gyventojui Vilniaus mieste.

„Žaliojo taško” vadovas Saulius Žvirblis teigia, jog dauguma šalies gyventojų vis dar vangiai rūšiuoja pakuočių atliekas, todėl į sąvartynus patenka apie trečdalį perdirbimui tinkančių antrinių žaliavų.

„Panaudotų pakuočių perdirbimas yra vienas pagrindinių būdų siekiant sumažinti vis didėjančius atliekų kiekius sąvartynuose bei išsaugoti nuolat senkančius natūralius gamtinius išteklius. Diegdami šiuos naujo tipo konteinerius mes tikimės pagerinti pakuočių atliekų surinkimo ir tvarkymo sąlygas, paskatinti gyventojus atsakingai rūšiuoti antrines žaliavas ir tokiu būdu kilstelėti kokybės reikalavimų kartelę visai atliekų tvarkymo sistemai”, – sako S.Žvirblis.

„Toensmeier” įmonių grupė kartu su „Žaliuoju tašku” ir partneriais naujus modernius konteinerius stato ne tik Vilniuje, bet ir Alytaus mieste ir rajone, Kauno rajone, Kaišiadorių mieste ir rajone, Šakių mieste bei rajone, Panevėžio mieste bei rajone, Molėtų mieste, Marijampolėje, Kėdainiuose bei Širvintose. Iš viso iki 2005 metų pabaigos bus pastatyta apie 200 modernių popieriaus, 350 stiklo bei 450 plastiko pakuotės atliekų konteinerių.

Naujieji popierinės/kartoninės, stiklinės bei plastikinės pakuotės atliekų surinkimo konteineriai su specialia anga yra kūgio formos ir skirtingų spalvų. Mėlyni konteineriai skirti stiklui, geltoni – plastikui, o balti – popieriui. Jie daug funkcionalesni ir estetiškesni, panašūs konteineriai stovi daugelyje Europos šalių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.