Futbolo klubo vadovo byla atsidūrė brūzgynuose

Po kelių mėnesių pertraukos antradienį Panevėžio apygardos teismas vėl ėmėsi nagrinėti Panevėžio „Ekrano” futbolo klubo direktoriaus pavaduotojo 48 metų Valdemaro Šteino baudžiamąją bylą.

Baudžiamoji byla V.Šteinui buvo iškelta prieš porą metų. Buvęs „Ekrano” futbolo klubo vadovas įtariamas didelės vertės svetimo turto iššvaistymu, neteisingų duomenų apie įmonės pelną pateikimu bei apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu.

Pareikštus kaltinimus V.Šteinas pripažįsta iš dalies. Anot teisiamojo, daug kas atsitiko dėl nežinojimo bei patirties stokos.

Užvakar įvykusiame teismo posėdyje buvo bandoma išsiaiškinti, ar pagal savo sveikatos būklę V.Šteinas galės atlikti bausmę, jei jo atžvilgiu būtų priimtas apkaltinamasis nuosprendis.

Dar gegužės pabaigoje V.Šteinui buvo paskirta pakartotinė teismo medicininė ekspertizė. Šia ekspertize buvo siekiama nustatyti, ar teisiamasis neserga kokia nors nepagydoma liga.

Jei paaiškėja, kad žmogui dėl ligos bus per sunku atlikti bausmę, teismas gali jį nuo bausmės atleisti. Tokia galimybė numatyta Baudžiamajame kodekse.

Šiomis dienomis iš ekspertų gautoje išvadoje minima, kad V.Šteinas serga lėtine nepagydoma liga. Tačiau nesant ligos paūmėjimo jis galėtų atlikti paskirtą bausmę. Paūmėjus ligai teisiamasis turi būti gydomas.

Į posėdžių salę V.Šteinas įžengė iš lėto. Atsisėdęs į pirmąją suolų eilę atrodė išvargęs.

Teismo posėdyje dalyvavo ir Panevėžio ekspertinio skyriaus vedėjas Rimantas Krivickas.

Teisiamojo advokatas Kęstutis Stasiulis eksperto teiravosi, ar jo ginamasis vis dėlto galės atlikti bausmę, nes pati išvada skambanti dviprasmiškai.

R.Krivickas patikslino, kad tokia liga, sergančiajam esant ramybės būsenos, gydoma ambulatoriškai, ir tęsė: „Tokiu atveju suderinus gydymą vaistais, galima būtų atlikti bausmę”.

Tačiau, kaip tęsė ekspertas, ši liga turi savybę nuolat atsinaujinti. Ligos paūmėjimo metu gali atsirasti įvairių komplikacijų, kaip smegenų ir širdies pakenkimai.

„Tuomet priklausomai nuo komplikacijų sunkumo reikalingas gydymas specializuotoje gydymo įstaigoje”, – sakė R.Krivickas.

Nesumokėjo mokesčių

2000 metais, kai buvo įvykdytos jam inkriminuojamos nusikalstamos veikos, V.Šteinas ėjo „Ekrano” futbolo klubo direktoriaus pareigas.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, jog tada iš futbolo klubo paslaptingai išgaravo daugiau kaip milijonas litų.

Bylos duomenimis, „Ekrano” futbolo klubas pagal 2000-ųjų liepos 14 dienos transferinę sutartį už Panevėžio komandos žaidėjo Deivido Česnauskio perleidimą Maskvos futbolo klubui „Dinamo” turėjo gauti 300 tūkstančių JAV dolerių (tuomečiu kursu – 1,2 mln. litų).

Tačiau, kaip vėliau paaiškėjo, pinigai į klubo sąskaitą nepateko.

Pareigūnai išsiaiškino, kad „Ekrano” futbolo klubo kasą pasiekti turėję 300 tūkstančių JAV dolerių per vieną Estijos banką buvo pervesti į nieko bendro su futbolo klubu neturinčios ofšorinės kompanijos sąskaitą.

Nuslėpus pajamas, valstybei nebuvo sumokėta 60 tūkst. litų pelno mokesčio ir 6 tūkst. litų kelių mokesčio.

Sutartis pradingo

Anksčiau įvykusiame teismo posėdyje parodymus davęs V.Šteinas tvirtino, jog tuos rusų pinigus, kurie turėjo ateiti į futbolo klubą už D.Česnauskio perleidimą, pelningai investuoti pasiūlė Panevėžio bendrovės „Linas” prezidentas Ramūnas Lenčiauskas.

Pasak V.Šteino, su R.Lenčiausko verslo partneriais buvo pasirašytos sutartys. Tačiau teismui jų V.Šteinas pateikti negalėjo. Esą sutartys kažkur dingusios klubui kraustantis iš vienos būstinės į kitą.

Šiems verslo partneriams 200 tūkst. JAV dolerių buvo pervesti 2000 metų liepos 17 dieną, dar 100 tūkst. JAV dolerių – rugsėjo 15 dieną.

Kaip vėliau paaiškėjo, iš futbolo klubo per du kartus į vieną kompaniją pervedus iš rusų gautus pinigus už žaidėją D.Česnauskį, po kelių dienų tokio pat dydžio suma iš šios firmos atsidūrė R.Lenčiausko sąskaitoje.

Kodėl taip atsitiko, į teismą liudyti gegužę iškviestas bendrovės „Linas” prezidentas R.Lenčiauskas nekomentavo, nes tai, pasak jo, – verslo santykiai.

Teismui pasidomėjus šios kompanijos veikla Lietuvoje, paaiškėjo, kad ji susijusi su bendrovės „Linas” prezidentu R.Lenčiausku. Šis neslėpė esantis idėjinis šios kompanijos vadas Lietuvoje.

„Ekranas” jau patenkintas

Šiemet gegužės pabaigoje vykusiame „Ekrano” futbolo klubo valdybos posėdyje buvo pritarta R.Lenčiausko pasiūlymui perleisti jam įsipareigojimus, priklausančius kompanijai „New Markets Investments Inc”, – iš viso 300 tūkst. JAV dolerių.

Užvakar įvykusio teismo posėdžio metu teisiamojo gynėjas K.Stasiulis pateikė dokumentų kopijas, iš kurių matyti, jog į futbolo klubo „Ekranas” sąskaitą per tris kartus buvo pervesta 340 tūkstančių JAV dolerių.

Pirmasis 40 tūkstančių JAV dolerių pervedimas buvo atliktas pernai balandžio 15-ąją, o paskutinysis (200 tūkst. JAV dolerių) – šiemet rugsėjo 14 dieną.

Iš futbolo klubo „Ekranas” pateikto rašto matyti, kad klubas jokių pretenzijų V.Šteinui nebeturi.

Už ką pervedė pinigus?

Pateiktos dokumentų kopijos teismui sukėlė tam tikrų neaiškumų.

„Iš pinigų pervedimo raštų kopijų neaišku, už ką minėtos sumos buvo pervestos”, – stebėjosi bylą nagrinėjantis teisėjas.

„Dar gegužės pabaigoje buvo sudaryta sutartis su R.Lenčiausku ir pagal ją pervedami pinigai”, – kalbėjo teisiamojo advokatas.

Dar beveik 200 tūkst. litų trūksta. Toks skirtumas atsirado dėl dolerio kurso pasikeitimo.

Iki kito posėdžio, vyksiančio spalio viduryje, teismas pavedė valstybinį kaltinimą palaikančiam prokurorui išsiaiškinti, kas ir už ką futbolo klubui „Ekranas” pervedė minėtas sumas.

Įvertinus tuometį dolerio ir lito santykį su dabartiniu, reikės nustatyti, kiek pinigų dar negrąžinta klubui.

Darius Krasauskas

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.