Atlyginimų iš „Semos” reikalaus teisme

„Semos” vadovai nenori bendrauti ne tik su savo darbuotojais. Net neišgirdus PB korespondentų klausimų, sulaukta atsakymo: „Be komentarų”, o fotografas iš sekretoriato išstumtas jėga.
Vakar „Semos” generalinio direktoriaus Roberto Čioglio kabinetą atakavo įniršę bendrovės darbuotojai. Nepavykus su direktoriumi pasikalbėti, jo vardu sekretorei perduotas pluoštas prašymų. „Prašom man paaiškinti priežastis, kodėl neišmokėti atlyginimai už birželio, liepos, rugpjūčio ir pusę rugsėjo mėnesius”, – taip surašė apie dvidešimt „Semos” darbuotojų. Kiti tokio prašymo linko nerašyti, jie kartu su kitais kolektyvo nariais dėl neišmokėtų atlyginimų kreipsis tiesiog į teismą.

Apie šešiasdešimt „Semos” darbuotojų nuo liepos 21 dienos nebedirba, priversti būti prastovoje. Žmonės buvo sulaukę pažadų, kad priklausantis kuklus atlyginimas bus sumokėtas iki rugsėjo 15 dienos.

Pinigų negavę, jie bandė susisiekti su naujaisiais bendrovės vadovais, išsiaiškinti padėtį, tačiau tai padaryti jiems labai sunku. Nepanoro bendrovės vadovai kalbėti ir su „Panevėžio balsu”, o dienraščio fotografą, beje, nė nebandžiusį veržtis į generalinio direktoriaus kabinetą, apsaugos viršininkas jėga išstūmė iš sekretoriato. Korespondentei, pabandžiusiai išsiaiškinti, ko darbininkai gali tikėtis, kokių imamasi priemonių dėl atlyginimų, per sekretorę atsakyta: „Be komentarų”.

Atlyginimų, kai kurie nuo birželio, kai kurie nuo liepos mėnesio nebegaunantys „Semos” darbuotojai jau kreipėsi į Darbo inspekcijos Panevėžio skyrių bei respublikinę Darbo inspekciją. Po paskutinio bandymo išsiaiškinti dėl neišmokamų atlyginimų nutarta kreiptis į teismą. „Kitos išeities nematome”, – PB sakė gamybos technikos direktorius Valdas Zokas.

Neteko licencijos

Neseniai savininkus pakeitusi Panevėžio alkoholinių gėrimų ir spirito gamybos bendrovė „Sema” nuo spalio netenka licencijos gaminti alkoholinius gėrimus. Licencija naikinama už skolas valstybės biudžetui bei Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui. „Įmonei buvo nustatytas laikotarpis, per kurį ji turėjo likviduoti šiuos įsiskolinimus. Kad įmonė gali tikėtis tokių sankcijų, buvo įspėta. Tačiau ji skolų nelikvidavo”, – PB sakė Valstybinės tabako ir alkoholio tarnybos direktoriaus pavaduotoja.

Nuostolingai dirbančios „Semos” bendrovės įsiskolinimai valstybės biudžetui rugpjūčio 1-ąją sudarė apie 225 tūkstančius litų. Skola „Sodrai” – apie 99 tūkst. litų. Domintis apie licencijos panaikinimą pakalbinti dabartinių bendrovės vadovų generalinio direktoriaus R.Čioglio bei jo pavaduotojo V.Levanavičiaus PB irgi nepavyko.

Neramu dėl ateities

Panevėžio apylinkės teismo Hipotekos skyrius dėl nelikviduotų skolų liepos 7 dieną inicijavo „Semos” turto areštą. Didesnė „Semos” turto dalis įkeista Lietuvoje veikiantiems bankams. Daugiausia turto įkeista „Nord/LB Lietuva” bankui. Kitas didelis „Semos” įmonės akcininkas yra antrinė investicinės bendrovės „Hermis Capital” įmonė „Vinvesta”, valdanti 30,76 proc. šios bendrovės akcijų.

Vakar, susibūrę prie direktoriaus kabineto, „Semos” darbininkai PB tikino išgyvenantys ne tik dėl laiku neišmokamų atlyginimų, bet ir dėl tolesnės ateities.

„Nežinome, ar turėsime darbo, ar vyks kokia nors gamyba. Su mumis elgiamasi, kaip su mažais vaikais. Kai klausėme vadovų, kas bus, toliau jie tik juokavo: gal deimantus šlifuosime, o gal viagros fabriką atidarysime”, – PB pasakojo „Semos” darbuotojai. Daugelis iš jų prašė neskelbti pavardžių. „Kas žino, kaip gali atsiliepti”, – kalbėjo žmonės. Kai kurie ilgamečiai „Semos” darbuotojai patys parašė prašymus atleisti iš darbo, tačiau baiminasi, kad atsiskaitymą gaus negreitai.
Vitalija Jalianiauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.