Ateina mada būti sveikam

Informuoti visuomenę apie širdies ir kraujagyslių ligų paplitimą, jų padarinius, keliamą grėsmę, šių ligų rizikos veiksnius, pabrėžiant antsvorio, nutukimo ir mažo fizinio aktyvumo žalą, atkreipti visuomenės, Vyriausybės, savivaldybių dėmesį į plintančią antsvorio, nutukimo epidemiją, nejudrų gyvenimo būdą, aptarti būdus šioms problemoms spręsti – tokias užduotis šiemet sau buvo iškėlę Kauno medicinos universiteto mokslininkai, minėdami Pasaulinę širdies dieną.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje daugiau negu 1,7 milijardo žmonių turi antsvorį arba yra nutukę. JAV nutukusiųjų per metus padaugėja 1 proc., todėl 2230 metais visi amerikiečiai turėtų būti nutukę. Panaši situacija yra ir Europoje: 16-64 metų amžiaus 34 proc. moterų ir 45 proc. vyrų vargina antsvoris. Lietuvoje antsvorį turi 46 proc. vyrų ir 33 proc. moterų, o daugiau negu 25 proc. yra nutukę.

Savikontrolės galia

Kūno svorį galima įvertinti suskaičiuojant kūno masės indeksą (KMI).

KMI – tai kūno masės ir ūgio santykis. Jį galima apskaičiuoti kūno masę kilogramais padalijus iš ūgio metrais, pakeltais kvadratu. Žmogaus svoris yra idealus, jeigu jo KMI yra 22,5 kg/m2.

Pagal KMI žmonės atitinkamai klasifikuojami ir galima numatyti jų susirgimo įvairiomis ligomis riziką:

liesi – mažiau nei 18,5 kg/m2;

normali kūno masė 18,5 – 24,9 kg/m2;

antsvoris 25,0 – 29,0 kg/m2;

I laipsnio nutukimas 30,0 – 34,9 kg/m2;

II laipsnio nutukimas 35,0 – 39,9 kg/m2;

III laipsnio nutukimas >40 kg/m2.

Vertinti kūno masę, naudojant KMI, netinka augantiems vaikams, senyvo amžiaus žmonėms, kuriems sunku išmatuoti ūgį, sportininkams, sunkumų kilnotojams, kuriems labai išsivystę raumenys, taip pat nėščioms moterims.

Labai svarbu nustatyti ir nutukimo tipą. Centrinis arba pilvinis yra nutukimas, kuris lemia polinkį sirgti cukriniu diabetu, arterine hipertenzija ir širdies kraujagyslių ligomis, nustatomas, jei moters liemens apimtis viršija 80 cm, o vyrų – 94 cm.

Nutukimas didina riziką susirgti cukriniu diabetu, arterine hipertenzija, širdies ligomis, insultu, mirti staigia mirtimi. Jis sukelia psichologinį stresą, nes žmogus būna nepatenkintas savo išvaizda, pradeda nepasitikėti savimi.

Nutukimo ir antsvorio priežastys

Netinkami mitybos įpročiai – su maistu gaunama energija viršija poreikius. Gausus, riebus maistas, turintis daug sočiųjų riebiųjų rūgščių ir angliavandenių, netinkamos mitybos įpročiai vaikystėje, nuolatinis persivalgymas.

Neaktyvus gyvenimo būdas – mažas fizinis aktyvumas, dažnas sėdėjimas prie televizoriaus.

Psichologinės priežastys – daugelis žmonių „sukramto” blogą nuotaiką ir vienatvę, mėgaujasi maistu, įsitaisę prie televizoriaus, skaitydami.

Genetiniai veiksniai – apie 70 proc. nutukusiųjų žmonių vienas iš tėvų yra nutukę.

Fiziologiniai veiksniai – kūno svoris dažnai padidėja po gimdymo, senstant.

Kaip suliesėti?

Valgykite daug daržovių ir vaisių (5-6 kartus per dieną), vartokite daug nesočiųjų rūgščių turinčius riebalus (margariną, alyvuogių, saulėgrąžų, rapsų aliejų), liesą mėsą, paukštieną, žuvį.

Ribokite druskos ir cukraus kiekį.

Venkite saldumynų ir „greito” maisto – sumuštinių, bulvių traškučių.

Rinkitės vandenyje, garuose apdorotus produktus vietoje keptų riebaluose.

Visada pusryčiaukite, valgykite mažiausiai tris kartus per dieną.

Kasdien išgerkite 6-8 stiklines vandens.

Pavaikščiokite sparčiu žingsniu 30-40 min. per dieną.

Bendraukite su draugais, mėgstančiais aktyvų gyvenimo būdą.

Mažiau laiko skirkite televizoriui, daugiau laiko praleiskite lauke.

Dažniau lipkite laiptais, o ne naudokitės liftu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.