V.Uspaskicho populiarumas politikams kelia ir šypseną

Miesto Tarybos dešiniųjų lyderis Gintaras Byčius juokauja, kad milijonieriaus, buvusio ūkio ministro ir Seimo nario Viktoro Uspaskicho vadovaujamai partijai neregėtai palankius rezultatus atskleidęs piliečių nuomonės tyrimas greičiausiai buvęs surengtas partijos lyderio tėvonija vadinamuose Kėdainiuose.

Populiarumą aiškina savaip

Didžiulis šalies rinkėjų pasitikėjimas Darbo partija nei jos bendražygių, nei aršių oponentų Panevėžyje nė kiek nestebina. Abiejų pusių nuomonės skiriasi tik ieškant šio milžiniško populiarumo priežasčių.

Darbo partijos Panevėžio skyriaus atstovai tvirtina, kad išsipildė jų lyderio prognozė – Viktoras Uspaskichas esą neabejojęs, jog aprimus skandalui dėl jo aukštojo mokslo diplomo partija vėl užkopsianti į pirmąją reitingų lentelės poziciją. Antra vertus, darbiečiai įsitikinę, kad užkariaujant rinkėjų simpatijas prisideda ne tik pirmininkas, bet ir visi daugiau kaip 14 tūkstančių partijos narių.

V.Uspaskicho oponentai Darbo partijos populiarumą rinkėjų apklausose aiškina tuo, jog daugumai žmonių esą patinka nors ir nerealūs, bet gražūs politikų pažadai, kad V.Uspaskicho, kuris buvo Vyriausybės narys, bet nuolat ją kritikavo, rinkėjai su valdančiąja dauguma nesutapatina.

Gal apklausė tik kėdainiečius?

„Nežinau. Tikrai negaliu pasakyti, iš kur tokie aukšti Darbo partijos reitingai. Galiu tik spėlioti. Gal jos gerbėjai yra tokie, kurie, kaip sakoma, bet kokiu oru gula kryžiumi? O gal apklausa buvo rengta tik Kėdainiuose?” – ironizavo Tėvynės sąjungos frakcijos miesto Taryboje lyderis Gintaras Byčius.

Tačiau konservatorius pripažino, kad V.Uspaskichas turi charizmatinės asmenybės bruožų, tad viską, ką jis sako ar žada, kai kurie rinkėjai priima už gryną pinigą.

„Aktyvūs, bet darbo pas mus negaunantys žmonės išvažiuoja į užsienį. Lieka tokie, kurie laukia valdžios malonės. Kai ji ką nors pažada, jie tiki, kad taip ir bus, todėl ir per rinkimus už ją balsuoja”, – paaiškino G.Byčius.

Tarybos konservatorių lyderis teigė esąs įsitikinęs, kad kai kurie rinkėjai V.Uspaskicho ir jo partijos nepriskiria valdančiajai koalicijai, mat buvusio ūkio ministro nuostatos dažnai kirsdavosi su visos Vyriausybės pozicija.

V.Uspaskichas pasitraukė neilgam

Liberalų ir centro sąjungos Panevėžio apskrities koordinacinės tarybos pirmininkas Jonas Katinas dėl Darbo partijos stulbinamo proveržio į pirmąją rikiuotės vietą kaltino ir vadinamąsias senąsias tradicines partijas.

„Jos nežiūrėjo žmonių interesų, o tik paisė savų. Tai leido iškilti naujoms jėgoms”, – nusprendė J.Katinas.

Kita vertus, apskrities liberalcentristų lyderis sutiko, kad daliai Lietuvos rinkėjų patinka gražūs, nors ir neįgyvendinami, pažadai.

„Kad ir pasitraukė iš ministrų bei Seimo narių, V.Uspaskichas lengvai nepasiduos. Žengęs tris žingsnius atgal, netrukus jis padarys penkis į priekį. Nenustebčiau, jei Darbo partijos pirmininkas parduotų savo verslą ir atsiduotų tik didžiajai politikai”, – buvusio Seimo milijonieriaus ir ministro ateitį braižė J.Katinas.

Kartu pašnekovas prisiminė ir ekspremjero Rolando Pakso liberaldemokratus. „Jų galimos įtakos rinkėjams taip pat negalima atmesti. Artėjant rinkimams libdemai su pažadais aplankys kiekvieną trobą. O mūsų žmonės pažadams paveikūs”, – įspėjo Liberalų ir centro sąjungos šešių Panevėžio apskrities skyrių koordinatorius.

Lyderis numatė pergalę

Darbo partijos Panevėžio miesto skyriaus pirmininkas Romas Jurevičius vakar PB pirmiausia pareiškė, kad jo partija – tai ne tik V.Uspaskichas, bet ir daugiau kaip 14 tūkstančių jos narių armija.

Kita vertus, Panevėžio darbiečių lyderiui jo partijos populiarumas nekelia nė menkiausios nuostabos.

„Tie skandalai, kuriuos sukėlė mūsų lyderio oponentai, subliuško kaip burbulas. Dar skandalams verdant V.Uspaskichas sakė, kad triukšmui atslūgus viskas stosią į savo vietas – kaip matote, mūsų pirmininkas buvo teisus: partijos reitingai ir vėl patys aukščiausi”, – darbiečių populiarumo šaknų ieškojo R.Jurevičius.

Į Seimą patektų tik trys partijos

Darbo partijai palankiausius rezultatus lėmusi šalies piliečių apklausa buvo surengta rugpjūčio pabaigoje. Vakar paskelbti jos duomenys.

Į klausimą, už kurią partiją balsuotų, jei šiandien vyktų rinkimai į Seimą, beveik 21 procentas respondentų atsakė, jog už V.Uspaskicho darbiečius.

Taip pat paaiškėjo, kad Darbo partijos elektorato daugumą sudaro pradinį, pagrindinį ir vidurinį išsilavinimą turintys, mažesnes pajamas gaunantys žmonės.

Antrojoje vietoje liko socialdemokratai – dabar į Seimą juos rinktų beveik 15 procentų apklausos dalyvių. Trečiąją poziciją užėmė 10,1 procento palankių balsų sulaukusi Tėvynės sąjunga.

Kitos partijos apklausoje neperžengė į Seimą patekti būtino 5 procentų barjero.Už Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungą šiandien balsuotų 4,4, už Liberalų demokratų partiją – 3,3, už Liberalų ir centro sąjungą – 2,7, už Naująją sąjungą (socialliberalus) – vos 2,6 procento apklausoje dalyvavusių rinkėjų.
Neringa Martinkutė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.