JAV mažmenininkai padavė į teismą „Visa” ir „Mastercard”

Jungtinių Valstijų mažmenininkai prieš kredito kortelių kompanijas „Visa” ir „Mastercard” pateikė grupės ieškinį, kuriame kaltina bendroves susitarus dėl paslaugų įkainių, remdamasi BBC naujienų tarnyba praneša ELTA.

Prekybininkai reikalauja milijardinių kompensacijų. Tuo tarpu „Visa” ir „Mastercard” teigia nepadariusios nieko blogo.

Ieškinį pateikė kelios nacionalinės asociacijos, atstovaujančios parduotuvėms ir vaistinėms.

„Mastercard” teigia, kad toks ieškinys „neturi pagrindo”, ir pridūrė, jog „mažmenininkai nori, kad žmonės atsiskaitinėtų kortelėmis, tačiau nenori mokėti kredito kortelių kompanijoms”.

„Visa” teigia esanti įsitikinusi, kad laimės kovą ir sako, jog jos įkainiai yra „sąžiningi”.

Konflikto esmė – mokestis, sudarantis maždaug 1,7 proc. parduotų prekių sumos, kurį mažmenininkai moka kredito kortelių kompanijoms, kad šios pervestų pinigus už pirkėjo įsigytas prekes.

Prekybininkai skundžiasi, kad toks mokestis yra daugiau nei dvigubai didesnis nei Europoje ir Australijoje. Apytikriais duomenimis, praėjusiais metais šis mokestis vienai JAV šeimai vidutiniškai kainavo 232 JAV dolerius.

„Šis mokestis – trečios pagal dydį daugelio vaistinių išlaidos po nuomos ir darbo sąnaudų”, – sakė Nacionalinės vaistinių asociacijos generalinis direktorius Kregas Fuleris (Craig Fuller).

Tai jau ne pirmas kartas, kai „Visa” ir „Mastercard” įsivelia į panašius konfliktus. 2003 metais abi bendrovės sutiko sumokėti apie 3 mlrd. JAV dolerių, kad būtų nutrauktas teisinis ginčas su mažmenininkais, kurie kaltino kompanijas privertus jas priimti mokėjimus brangiau prekybininkams atsieinančiomis debetinėmis kortelėmis.

2005-09-27 12:04

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "JAV mažmenininkai padavė į teismą „Visa” ir „Mastercard”"

  1. Vida

    o kaip pas mus? juk kartais kaikur nepriima korteliu jei atsiskaitymo suma mazesne nei pvz. 10 litu….

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.