„Lukoil” vadovas: kol kas neaišku, kaip „ConocoPhilips” dalyvaus perkant „Mažeikių naftą”

Kontrolinį „Mažeikių naftos” akcijų paketą siekiančio įsigyti Rusijos energetikos koncerno „Lukoil” prezidentas Vagitas Alekperovas tvirtina, jog dar neaišku, kaip šiame sandoryje dalyvautų JAV koncernas „ConocoPhilips”.

Anksčiau žemesnio rango „Lukoil” pareigūnai ūkio ministrą Kęstutį Daukšį buvo informavę, jog „Mažeikių naftos” paketas būtų perkamas lygiomis dalimis. Po susitikimo su Premjeru Algirdu Brazausku V. Alekperovas tvirtino, jog tai tik vienas iš galimų variantų. „ConocoPhilips” per tarpininkus valdo apie 12,6 proc. „Lukoil” akcijų.

Šiame susitikime, anot A. Brazausko, buvo „labai konkrečiai” kalbama apie akcijų pirkimą ir pardavimą, tačiau kaina nebuvo aptarta. V. Alekperovas tikslino, jog vizitu jis siekia užsitikrinti, kad Lietuvos politikai neprieštarautų „Lukoil” ambicijoms Mažeikiuose.

„Tikiuosi, kad ir Vyriausybė, ir Seimas nuspręs, kad vykstant konkursui mūsų kompanija galėtų jame dalyvauti lygiomis teisėmis su kitomis kompanijomis”, – kalbėjo A. Alekperovas.

„Lukoil” vadovas tikino, kad esminis „Lukoil” kaip „Mažeikių naftos” pirkėjo privalumas yra jos turimi naftos gręžiniai, iš kurių būtų tiekiama naftos „Mažeikių naftai”, taip pat rinka jos produktams parduoti – degalinių tinklas Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

„Geriau mūsų jūs nieko nežinote. Mes vieninteliai, kurie 15 metų dirba Lietuvos rinkoje. Ir dauguma žmonių, kalbančių, jog „Lukoil” sukelia politinę riziką, kasdien pila benziną mūsų degalinėse. Ir nieko blogo jų automobiliams dėl to neįvyksta”, – žurnalistams kalbėjo V. Alekperovas.

Pasak A. Brazausko, „Lukoil” siūlomos sąlygos yra panašios į kito pretendento – Rusijos bendrovės TNK-BP. „Baltic Holding” pasiūlymas esąs prastesnis, nes ji neturi nei žaliavos, nei rinkos.

Premjeras taip pat atmetė priekaištus, esą „Lukoil” yra lojali Kremliui”. „Tai visiškai kita kompanija nei prieš 15-20 metų. Turi ryšių su JAV, kur situacija visiškai kita”, – sakė A. Brazauskas.

V. Alekperovas taip pat sakė, kad kol kas derybos su žlungančiu „Jukos” dėl „Mažeikių naftos” akcijų įsigijimo dar nevyksta. „Jukos” kol kas yra pasirinkusi tik finansinį patarėją sandoriui, kuris konsultuojasi su visais potencialiais pirkėjais.

„Deja, „Jukos” ir Vyriausybė nėra suformulavusios pardavimo sąlygų. Nėra aiškumo, ar akcijas „Jukos” ir Vyriausybė pardavinės atskirai, ar visus 74 proc. parduos Vyriausybė. Sunku kalbėti apie sandorį, kai nežinai, kiek ir kada pirksi”, – sakė V. Alekperovas. Jis patvirtino, kad „Lukoil” sutinka pirkti 20 proc. Vyriausybės valdomų „Mažeikių naftos” akcijų.

V. Alekperovo nuomone, sandoris turėtų įvykti skaidriai, viešai, prižiūrint Lietuvos Vyriausybei. „Lukoil” taip pat dėl sandorio konsultuotųsi su Rusijos Vyriausybe, kuri kontroliuoja naftotiekius į „Mažeikių naftą” ir Būtingės terminalą.

„Rusijos Vyriausybė sukuria palankias sąlygas savo investuotojams. Aš niekad nejaučiau kokio nors spaudimo dėl mūsų investicijų užsienyje”, – sakė V. Alekperovas.

A. Brazauskas prognozavo, kad Vyriausybei parinkus bet kurį pirkėją Lietuvoje kils pasipriešinimas. „Politinis pasipriešinimas visuomet bus, bet sveika logika, ekonomika turi paimti viršų”, – kalbėjo Premjeras.

Antradienį V. Alekperovas susitiks su Seimo Pirmininku Artūru Paulausku bei Seimo opozicijos lyderiu Andriumi Kubiliumi. A. Kubilius yra apkaltinęs „Lukoil”, jog ši naudojasi JAV bendrove „ConocoPhilips” kaip priedanga palankumui pelnyti.

Tai jau trečiasis kartas, kai „Lukoil” bando įsigyti „Mažeikių naftą”. Pirmą kartą ji tai bandė padaryti praėjusio dešimtmečio pradžioje, antrą sykį – 1999-aisiais.

JAV žurnalas „Forbes” šiais metais V. Alekperovo turtą įvertino 4,3 mlrd. JAV dolerių (12,4 mlrd. litų). Žurnalo vertinimu, verslininkas yra 122-asis turtingiausias žmogus pasaulyje. Anksčiau Azerbaidžane gimęs 54-erių metų amžiaus „Lukoil” vadovas buvo įtrauktas dešimtuoju į 2004-ųjų turtingiausių Rusijos žmonių sąrašą.

„Jukos” priklauso 53,7 proc. „Mažeikių naftos” akcijų, kurių rinkos vertė yra apie 4,8 mlrd. litų. Lietuvos valstybė turi 40,66 proc. „Mažeikių naftos” akcijų.

„Jukos” sulaukus milijardinių ieškinių dėl tariamų mokesčių nepriemokų, koncernas balansuoja ant žlugimo ribos ir parduoda turtą. Pagrindiniai „Jukos” akcininkai ir buvę vadovai – kalėjime.

Ketvirtadienį Seimas turėtų svarstyti Vyriausybės parengtą įstatymo projektą, kuriuo ji įgytų teisę parduoti iki 30,66 proc. iš savo valdomo 40,66 proc. akcijų paketo. Įstatymu ji taip pat įgytų teisę pirkti „Jukos” akcijas ir jas parduoti naujam savininkui, tam pasiskolinant iki 3 mlrd. litų.

Pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, „Lukoil” grynasis pelnas šoktelėjo 52,7 proc. – iki 2,59 mlrd. JAV dolerių. Šiemet „Lukoil” akcijų vertė pakilo daugiau nei 80 procentų.

Išaugus veiklos apimtims bei produkcijos kainoms, „Mažeikių naftos” konsoliduotos pajamos pagal JAV apskaitos principus (US GAAP) pernai padidėjo 44,7 proc. – iki 7,663 mlrd. litų, o grynasis pelnas – 3,3 karto – iki 721,883 mln. litų.

2004 metais „Mažeikių nafta” perdirbo 8,66 mln. tonų naftos ir kitos žaliavos – 21 proc. daugiau nei 2003-iaisiais. Šiemet tikimasi perdirbti apie 9 mln. tonų naftos.

2005-09-27 12:51

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.