Rudens gėlės pražysta vasaros pradžioje

Jadvygos Petravičienės sodyboje jurginai tinka viskam – dvimetriniai didžiuliais baltais žiedais pasipuošę krūmai atstoja gyvatvorę, o įvairiaspalviai mažučiai drausmingai išsirikiavę prie takelių. Gėlininkė žino daug šios ją sužavėjusios gėlės paslapčių ir mielai jomis dalijasi.

Saugoti arba pirkti naujus

„Rudenį (rugsėjo ar spalio mėnesį) iškasus jurginų gumbus prasideda sunkiausias darbas: reikia juos suskaidyti, nuplauti, išdžiovinti ir išlaikyti iki pavasario. Kas jurginų augina nedaug, patarčiau parafinuoti, tuomet bus galima net po lova per žiemą laikyti”, – sako J.Petravičienė. Jeigu jurginų gumbai nėra padengti apsauginiu sluoksniu, juos sunku išsaugoti, ypač drėgname rūsyje ar šildomoje patalpoje.

Švariai nuplautą ir išdžiovintą gumbą reikia sekundei kyštelėti į ištirpintą parafiną ar vašką. Galima šiam tikslui panaudoti ir žvakių likučius – ištirpinti juos indelyje, įstatytame į indą su karštu vandeniu.

Dėl to, kad gumbus sunku išlaikyti per žiemą, daugelis žmonių jurginais puošti savo aplinkos nenori. Saugoti gumbus galima ir paprasčiau – iškasus sausu oru su visomis aplipusiomis žemėmis įdėti į kibirą. Galima išvis nevargti, o kiekvieną pavasarį nusipirkti profesionalų išsaugotus gumbus. Perkant užsieninius, vertėtų iškart susitaikyti su mintimi, kad tai grožis vienam sezonui, nes retai kam iš jų pavyksta išauginti ne tik gražius žiedus, bet ir sveikus gumbus, juolab juos išlaikyti iki pavasario.

Gali žydėti anksti

Prieš kelis dešimtmečius pamėgusi vėlyvo rudens gėlėmis laikytus augalus Jadvyga Petravičienė išmoko juos pražydinti jau vasaros pradžioje. Tereikia jurginus pasodinti į indą balandžio mėnesį. Laikyti jį rūsyje arba kitoje nešildomoje vietoje, kitaip jurgino ūgliai ištįs. Kol daigeliai išlenda iš žemės, galima augalą laikyti tamsoje. Kai lauke atšils, jurginai jau bus ūgtelėję, tuomet juos bus galima persodinti į norimą vietą. Persodinimą jurginai pakelia lengvai. Kibiro dydžio inde su žemėmis gana didelį jurginų krūmą galima išauginti balkone ar terasoje.

Gėlininkė sako, kad sode gražiausiai jurginai atrodo susodinus tos pačios veislės krūmus grupelėmis po tris.

„Iš tolo jie atrodo kaip vienas gausiai žydintis krūmas, tereikia nuskabyti pradėjusius vysti. Labai svarbu išskabyti iš pažastėlių augančius stiebelius, panašiai, kaip pomidorams. Tuomet žiedai yra didesni, o jų kotai ilgesni. Jei norime jurginų pasimerkti, būtina nuskabyti lapus, o vandenį keisti kasdien. Tuomet jurginai visą savaitę lieka gražūs”, – sako patyrusi augintoja.

Buvo metas, kai ji su vyru augino per 1,5 tūkst. jurginų krūmų. Naujų veislių pirkdavo Latvijoje, patys kūrė. Kai kurias prarado ir dabar tiksi gauti iš tų kolekcininkų, kuriems buvo jų davę.

Nereikia skubėti nuskinti

Jurginų žiedus reikia skinti, kai jie patys gražiausi, o ne tik pradėjus skleistis. Nesubrendęs jurgino žiedas laikysis prastai. Efektingi dideli žiedai taip pat nuvysta greičiau, o „chrizanteminių” veislių žiedlapiai pradeda greitai džiūti iš apačios.

„Perkant jurginų žiedus reikia patikrinti, ar žiedlapiai yra standūs, ar jau pradėję glebti. Pailginti pamerktų jurginų amžių galima įpylus į vandenį acto (vienas arbatinis šaukštelis litrui vandens) arba trąšų žydinčioms gėlėms.

Jurginų žiedų amžių galima pratęsti juos atšviežinant: pakirpus kotelį, trumpam pamerkti į karštą vandenį – prasivalys augalo „kapiliarai”. Labai veiksmingas metodas – prideginti kotelius. Tai galima daryti kyštelint kotelį prie dujinės viryklės liepsnos ir, dūmeliui rūktelėjus, procedūra baigta. Taip gėlininkai ruošia žiedus parodoms – jie puikiai laikosi tris dienas net tvankioje patalpoje.

Daiva Valevičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.