Šią vasarą piratai Lietuvoje skurdo

Šių metų vasara Lietuvos intelektualinės produkcijos „piratams” nebuvo turtinga – suaktyvėjusi teisėsaugininkų veikla ir sezoniškai sumažėjęs pirkėjų aktyvumas gerokai apkarpė nelegalią muzikos, filmų ir kompiuterinių žaidimų prekybą. Vasarą Lietuvoje bendrai buvo patikrintos 26 prekyvietės bei išimta apie 10.000 vnt. kaip įtariama nelicencijuotos produkcijos laikmenų.

Iš viso šiemet, įskaitant ir rugsėjį, Lietuvoje policijos pareigūnai, dalyvaujant Lietuvos muzikos industrijos asociacijos (LMIA) atstovams, išėmė apie 52 tūkst. vnt. neteisėtų muzikos įrašų, filmų bei kompiuterinių žaidimų laikmenų.

Liepos pradžioje Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai Kauno Aleksoto turgavietėje išėmė apie 1.300 vnt. piratinės produkcijos laikmenų, o jau už savaitės, Kauno ENTT pareigūnai iš tos pačios prekyvietės išėmė dar apie 1.500 vnt. piratinių laikmenų.

Tą patį mėnesį Kaune, Kovo 11-osios g. buvo patikrinta prekyvietė, kurioje rasta ir išimta iš apyvartos apie 1.200 vnt. kaip įtariama neteisėtų kopijų ir vienas asmeninis kompiuteris. Dauguma išimtų kompaktinių plokštelių buvo namudiniu būdu tiražuoti CD-R diskai.

Liepos pabaigoje Vilniaus Gariūnų turgavietėje buvo atlikta sėkminga operacija, kurios metu nustatytas sandėlis su neteisėtomis DVD laikmenomis. Viso iš prekyvietės ir sandėlio buvo išimta apie 1.200 vnt. DVD diskų, kurių daugumoje buvo įrašyta po 6-8 filmus. Ir čia didžiąją dalį laikmenų sudarė įrašomieji DVD-R diskai.

‘Skaičiuojant kūriniais, vien per šiuos poėmius „piratai” nepardavė 6.000 – 7.000 vnt. filmų. To paties reido metu buvo patikrinta ir kita prekyvietė, iš kurios išimta dar 257 DVD diskai, taip pat daugumoje jų buvo po 6-8 filmus. Pastebime, kad šiemet sumažėjo išimtų laikmenų kiekiai, tačiau neteisėtų kūrinių kopijų išimama panašiai kaip ir praėjusiais metais – piratai įsigudrino pardavinėti po keletą kūrinių kopijų, atgamintų vienoje kompaktinėje plokštelėje”, – sako LMIA viceprezidentas Vytas Simanavičius.

Visai neseniai – rugsėjį – didžiausias poėmis įvyko Mažeikiuose, ten iš vienos prekyvietės buvo išimta apie 5.300 vnt. kaip įtariama „piratinių” kompaktinių diskų.

Specialistų vertinimu, tokios tendencijos rodo, kad piratai keičia darbo specifiką, ir, pasunkėjus piratinės produkcijos transportavimui kontrabandos būdu per valstybės sieną, pradeda aktyviau tiražuoti neteisėtas kūrinių kopijas buitiniu būdu Lietuvos viduje.

LMIA viceprezidentas V. Simanavičius pridūrė, kad didelių nelegalios produkcijos kiekių šalies prekyvietėse surandama vis mažiau, nes prekybos vietose „piratai” stengiasi laikyti tik tiek piratinės produkcijos, už kurią nekiltų baudžiamoji atsakomybė, kitą slėpdami slaptavietėse.

Toks „piratų” elgesys rodo ir smarkiai mažėjančias jų pardavimų apimtis, nes aptarnauti pirkėjus turint mažai produkcijos prekybos vietoje yra keblu ir vienu metu parduoti galima tik nedaug laikmenų.

Pernai už prekybą neteisėtomis kūrinių kopijomis administracinėn atsakomybėn Lietuvoje buvo patraukta 180 asmenų, 131 asmens atžvilgiu buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai. 2004 m. juodojoje rinkoje buvo konfiskuota apie 317 tūkst. piratinių diskų, kurių teisėtų kopijų mažmeninė vertė – apie 9,4 mln. litų.

LMIA šiemet išleido diską „Teisėtų ir neteisėtų kūrinių kopijų atpažinimo rekomendacinė medžiaga”, jo leidybą parėmė ES PHARE programa. Tęsdama švietėjišką veiklą, šį rudenį LMIA yra numačiusi surengti seminarą „Teisėtų ir neteisėtų kūrinių kopijų atpažinimo rekomendacijos”, kurio metu įvairių rajonų teisėsaugos pareigūnai bus supažindinti su teisėtų kūrinių kopijų identifikavimo požymiais bei naujausiomis technologijomis, kurias taiko teisių turėtojai ir gamintojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.