„Stumbras” dėl degtinės „Lituanica” gamybos skundžia „Anykščių vyną”

Populiariausią mūsų šalyje „Originalią lietuvišką degtinę” gaminantis „Stumbras” skundžia konkuruojančią bendrovę „Anykščių vynas” dėl degtinės „Lituanica” gamybos.

„Alitos” valdomas „Anykščių vynas” kaltinimus atmeta ir juos vadina šmeižikiškais bei svarsto galimybę dėl to kreiptis į teismą.

Šią savaitę „Stumbras” kreipėsi į šalies valstybės institucijas – Žemės ūkio ministeriją, Konkurencijos tarybą bei Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą – su prašymu ištirti, ar „Anykščių vynas” laikosi visų tokios degtinės gamybai būtinų reikalavimų, teigiama pranešime spaudai.

Išvertus iš lotynų kalbos „Lituanica” reiškia „Lietuviška”, ją „Anykščių vynas” gamina nuo 1999 metų.

„Mes turime rimtų įtarimų, kad „Anykščių vynas”, siekdamas lengvai pasipelnyti, nesilaiko teisės aktų, reglamentuojančių „Originalios lietuviškos degtinės” gamybą. Maža to, manome, kad bendrovė šios degtinės gamybai naudoja ne lietuviškos kilmės spiritą”, – sakė „Stumbro” generalinis direktorius Česlovas Matulevičius.

Pasak pranešimo, pagal šiuo metu Žemės ūkio ministerijos patvirtintą spiritinių gėrimų gamybos, tvarkymo ir prekinio pateikimo techninį reglamentą, „originalia lietuviška degtine” galima vadinti tik tokį gėrimą, kuris gaminamas tik iš lietuviškos kilmės etilo alkoholio ir tik naudojant klasikinę technologiją.

„Anykščių vyno” valdybos narys ir „Alitos” rinkodaros ir pardavimo direktorius Darius Vėželis Eltai neigė, jog bendrovė pažeidinėja esamus reglamentus ir teigė, kad dėl šių šmeižikiškų pareiškimų bendrovė svarsto galimybę kreiptis į teismą.

Anot „Stumbro” generalinio direktoriaus, „Anykščių vynas”, naudodamas populiarų ir jau tarptautinėse rinkose žinomą vardą bei nukopijavęs produkto dizainą, šiurkščiai pažeidžia reglamentą. Jis taip pat tikina, kad Anykščių bendrovė tokiu būdu bando diskredituoti lietuvišką produkciją, nesąžiningai konkuruoti ir apgauti vartotojus.

„Degtinė „Lituanica” yra originaliame butelyje ir su originalia etikete, kuri visiškai nepanaši į „Lietuvišką”, ir mes į tai nepretenduojame. Tai seniai yra žinomas ženklas”, – kaltinimus neigė D. Vėželis.

„Stumbro” gaminama „Originali lietuviška degtinė” pagal aštuonių šių metų mėnesių pardavimus litrais užima didžiausią – 12 proc. – degtinės rinkos dalį Baltijos šalyse.

„Stumbras” yra didžiausias degtinės gamintojas Lietuvoje, o „Anykščių vynas” – stambiausias vyno gamintojas. Abiejų įmonių akcijos kotiruojamos Vilniaus vertybinių popierių biržoje.

2005-09-27 09:32

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.