Liberalcentristų etikos sargai ieškos tikrojo frakcijos seniūno

Kuris Seimo Liberalų ir centro frakcijos seniūnas – praėjusią savaitę išrinktas Algis Kašėta ar jo pirmtakas Algis Čaplikas – yra tikrasis, teks aiškintis partijos Etikos komisijai.

Pirmadienį vakare tris valandas posėdžiavusi Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) valdyba nusprendė paprašyti Etikos komisijos nustatyti, ar nesibaigus ankstesnio seniūno kadencijai surengti rinkimai atitinka partijos įstatus ir kaip juos įvertinti.

Nors iki Etikos komisijos verdikto parlamentinėje frakcijoje vyraus dvivaldystė, abiejų LiCS stovyklų atstovai tikina, kad tai nereiškia prasidedančio partijos skilimo.

Seimo nario Raimondo Šukio vadovaujama komisija artimiausiu metu svarstys 12 seniūno rinkimuose dalyvavusių parlamentarų elgesį. Dar vieno rinkimuose dalyvavusio Liberalų ir centro frakcijos nario Kęstučio Glavecko elgesys nebus vertinamas, nes jis dar liepą buvo pašalintas iš partijos.

Kaip jau buvo skelbta, praėjusį ketvirtadienį opozicinės Liberalų ir centro frakcijos seniūnu buvo išrinktas A. Kašėta – partijos lyderio Artūro Zuoko oponentų stovyklos atstovas.

Ligtolinis frakcijos vadovas A. Čaplikas šiuos rinkimus pavadino perversmu ir įvertino kaip neteisėtus. Pasak ankstesnio seniūno, jo kadencija baigiasi tik po dviejų mėnesių, todėl dabar norint surengti rinkimus reikėjo paskelbti interpeliaciją.

„Priešlaikiniai rinkimai nebuvo teisingi pagal partijos įstatus”, – pirmadienį po LiCS valdybos posėdžio žurnalistams tvirtino A. Zuokas. Pasak jo, rinkimus reikėjo surengti pasibaigus seniūno kadencijai, o kandidatai turėjo būti pristatyti partijos valdybai.

LiCS vadovas kelis kartus pakartojo norintis atstatyti „buvusį status quo”, tačiau ar tai reiškia A. Čapliko grąžinimą į seniūno postą, jis nepatikslino.

„Kartais visi pasikarščiuoja. Duok Dieve, galbūt tai būtų galimybė grįžti prie stalo, ieškoti sutarimų, kad išliktume vieninga frakcija, gerbianti partijos įstatus, demokratines vertybes ir kartu kolegas”, – kalbėjo A. Zuokas.

„Šiandien turime du (seniūnus – ELTA), jei reikės, turėsime tris”, – pusiau juokais teigė partijos pirmininkas.

Savo ruožtu A. Kašėta, kuris Seimo interneto svetainėje jau vadinamas seniūnu, vylėsi, kad praėjusią savaitę vykusių rinkimų rezultatus partijos vadovybė pripažins: „Tikimės, kad valdyba ir Etikos komisija pripažins faktą, jog frakcijos dauguma išsirinko seniūną. Nuo to galėtų prasidėti sutarimas ir bendras darbas”.

Ir A. Zuokas, ir naujasis frakcijos seniūnas sutartinai neigė, kad LiCS atsidūrė ant skilimo ribos. „Šiandien yra pakankamai radikalus nuomonių skirtumas, tačiau tai nereiškia skilimo”, – teigė A. Kašėta.

„Visada nuomonių skirtumus galima vertinti, kad tai yra skilimo pradžia arba skilimo apraiškos. Valdyba paprašė Seimo narių, kurie dažnai kalba apie partijos vienybę, tikslus išsaugoti kuo didesnę frakciją, sėsti prie stalo”, – pažymėjo LiCS vadovas.

Etikos komisijai taip pat pavesta įvertinti Liberalios politikos frakcijos partijoje įkūrimą. Prie šios frakcijos, kurios vadovu išrinktas Seimo narys Eligijus Masiulis, prisijungė per porą šimtų A. Zuoko oponentų.

2005-09-27 07:15

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.