Į gimtinę – aukštai pakeltomis galvomis

Lietuvos avialinijų „Boeing” vakar į Vilnių iš Serbijos ir Juodkalnijos sostinės Belgrado parskraidino nacionalinę šalies vyrų rinktinę.

Penktąją vietą Europos čempionate užėmusius krepšininkus oro uoste su vėliavoms ir gėlėmis sutiko Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Algirdas Raslanas, keli šimtai aistruolių, artimieji.

Krepšinio mėgėjų būtų buvę daugiau, tačiau ištikimiausieji vakar dar tik keliavo autobusais iš Serbijos ir Juodkalnijos Lietuvos link.

Džiaugsmingas sutikimas nustebino

Kai oro uoste po pasų kontrolės Lietuvos rinktinės žaidėjai išgirdo skanduojant „Lietuva, Lietuva”, jie lengviau atsiduso.

„Kaip malonu, kad ne „gėda” šaukia”, – tarsi nustebęs sakė Vidas Ginevičius. Mindaugas Žukauskas iškart prisiminė, kada rinktinė buvo sutikta tokiais šūksniais – po 2001 metų Europos pirmenybių Turkijoje.

Šįkart krepšininkai į gimtinę grįžo aukštai pakeltomis galvomis. Nors be medalių, bet su kelialapiu į pasaulio čempionatą. Išvykstant į Europos čempionatą buvo nedaug optimistų, tikėjusių, kad gerokai atjaunėjusi rinktinė sugebės laimėti penkerias iš šešerių rungtynių.

Lietuvos rinktinė šiais metais savo pasirodymą baigė, tačiau lėktuve žaidėjai dar netapo atskirų klubų atstovais. Vilnietis Robertas Javtokas susėdo su kauniečiais Pauliumi Jankūnu ir Dariumi Šilinskiu, Simonas Serapinas – su Mindaugu Lukauskiu, O Simas Jasaitis pareiškė, kad nori sėdėti su „seniu” – Vidu Ginevičiumi.

Šio kolektyvo vieningumas tikriausiai dar ilgai bus pateikiamas kaip tikros komandos, kur visi kovoja vienas už kitą, pavyzdys.

„Su tokia „chebra” gali žaisti ir žaisti”, – pareiškė Lietuvos rinktinės kapitonas ir vyriausias žaidėjas M.Žukauskas, nors neslėpė, kad prieš Europos čempionatą galvojo, jog tai bus paskutinės jo varžybos nacionalinėje komandoje.

„Mes buvome kaip kumštis”, – jausmingai kalbėjo ir Kšištofas Lavrinovičius.

Grįžo su mėlyne po akim ir sumuštu keliu

Jau šiandien daugelis žaidėjų ir trenerių iškeliaus į savo klubus. Ramūnas Šiškauskas ir Kęstutis Kemzūra – į Trevizo „Benetton” (Italija), Mindaugas Žukauskas – į Sienos „Montepaschi” (Italija), „Žalgirio” krepšininkai Vidas Ginevičius, Simonas Serapinas, Paulius Jankūnas ir Darius Šilinskis anksti ryte išskrido į Prancūziją, kur jų laukia didžioji komandos dalis. Tik vyriausiajam rinktinės ir „Žalgirio” treneriui Antanui Sireikai klubo vadovai suteikė keturias dienas poilsio.

V.Ginevičius į namus grįžo ne tik su mėlyne po akim, bet ir sumuštu keliu. Skausmingą traumą jis patyrė rungtynėse su Rusija.

Paskutiniame mače dėl penktosios vietos su slovėnais į aikštę jis išbėgo tik suleidus nuskausminamųjų vaistų, tačiau jie nelabai padėjo, todėl gynėjas rungtyniavo nedaug.

Gerokai pavargęs jaučiasi ir P.Jankūnas, kuris prieš Europos čempionatą dar kovojo pasaulio jaunimo pirmenybėse Argentinoje. Jis paskaičiavo, kad šią vasarą turėjo 3 laisvas dienas.

„Norėčiau savaitės poilsio, kad kojos pailsėtų, bet, atrodo, jo nenusimato. Ką darysi, kol jaunas esu, turiu žaisti. Stengsiuosi atsigauti, kad sezono pabaigoje neiškiltų problemų”, – kalbėjo P.Jankūnas. Šalia sėdėjęs R.Javtokas sukėlė juoko audrą, kai išgirdęs šiuos žalgiriečio žodžius, rimtu veidu pareiškė: „Na, nuo to mums būtų tik geriau”.

„Vis tiek reikės „Lietuvos rytą” finale nugalėti”, – neliko skolingas P.Jankūnas.

Vilniečiai prašysis poilsio

Vilniaus „Lietuvos ryto” žaidėjai tikėjosi, kad turės galimybių keletą dienų praleisti namuose, kol komanda neišskris į Prancūziją.

„Paprašysiu nors trijų dienų poilsio. Po olimpiados turėjau 10 dienų, bet dabar „nusileisiu” iki trijų dienų”, – sakė vilniečių vidurio puolėjas R.Javtokas.

Žvejybą mėgstantis R.Javtokas kalbėjo, kad būtų gerai kur nors įmerkti meškerę, bet, vargu, ar tam atsiras laiko: „Kas gali būti maloniau už gamtą išėjus iš sporto salės? Jeigu gaučiau laisvų dienų, pažvejočiau, bet galbūt aš labai optimistiškai apie laukiantį poilsį galvoju. Nes atvažiuos naujas treneris, jis viską ir spręs”.

„Kai baigsime karjerą, pažvejosime”, – draugiškai nuramino jį P.Jankūnas.

Giedrius Gustas yra vienintelis žaidėjas, kol kas neturintis kontrakto.

„Dar nežinau, kur žaisiu. Kontraktu rūpinasi mano agentas. Kol kas būsiu Kaune su šeima”, – sakė G.Gustas, oro uoste iškart patekęs į žmonos ir vienerių metų dukters glėbį.

Dovilė Kamarauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.