Lietuvoje pradėtas darnaus miškų ūkio ir biologinės įvairovės apsaugos principų mokymo privatiems miško savininkams projektas

Vis daugiau miško ūkio paskirties žemių grąžinant teisėtiems savininkams, iškilo būtinybė apie darnaus miškų ūkio ir biologinės įvairovės svarbą privačiuose miškuose papasakoti privatiems miškų naudotojams.

Projektas „Darnaus miškų ūkio ir biologinės įvairovės apsaugos principų mokymas privatiems miško savininkams”, kurį rugsėjo mėnesį pradėjo vykdyti VšĮ „Miškų studijų centras” yra skirtas supažindinti privataus miško ir žemės savininkus su darnaus miškų ūkio ir biologinės įvairovės apsaugos privačiuose miškuose principais.

Tuo tikslu, per ateinančius metus ketinama surengti 20 specializuotų miškininkystės ir darnaus miškų ūkio principų mokymo seminarų skirtingose Lietuvos savivaldybėse. Seminarų metu projekto rengėjai lankytojams nemokamai dalins kaip tik dabar rengiamą specializuotą knygelę apie miškų ūkio ir biologinės įvairovės principų taikymą privačiuose miškuose, supažindins seminarų lankytojus su miško auginimo ir apsaugos, miškų ūkio politikos, ekonomikos ir verslo pagrindais, atsakys į klausimus, susijusius su privačių miškų tvarkymu ir priežiūra.

VšĮ „Miškų studijų centras” direktorė Jolanta Banevičienė sako, pastaruoju metu juntamas itin didelis žmonių susidomėjimas tokia miškininkyste, kuri neskatina medžių tik kirsti, bet siekia į mišką, kaip visumą žiūrėti kiek galima plačiau. „Mūsų tikslas – populiaria kalba, nevartojant daug sudėtingų miškų mokslo terminų, perteikti privatiems miško savininkams vadinamąją miškų ūkio abėcėlę, supažindinti su pagrindiniais miškininkystės principais, išaiškinti teisės, reglamentuojančios ūkininkavimą privačiuose miškuose, pagrindus, o taip pat populiarinti darnaus miškų ūkio ir biologinės įvairovės principus.
Apie projekto vykdymo eigą projekto rengėjai numato pastoviai informuoti privačių miškų ir žemių savininkus pasitelkiant temines radijo laidas, informacinius skelbimus nacionalinėje ir regioninėje spaudoje bei Internete, adresu www.girininkija.lt.

Projekto „Darnaus miškų ūkio ir biologinės įvairovės apsaugos principų mokymas privatiems miško savininkams” pagrindinis rėmėjas yra Jungtinių Tautų vystymo programos Pasaulio aplinkos fondo Mažųjų projektų programa (JTVP PAF MPP, angl. United Nations Development Programme Global Environment Facility Small Grants Programme, GEF SGP), taip pat privačių miškų girininkijų tinklas „Jungtiniai miškai”.

Viešoji įstaiga „Miškų studijų centras” rengia mokymo medžiagą, projektus Europos Sąjungos struktūriniams fondams įsisavinti, organizuoja mokymo kursus ir seminarus darnaus miškų ūkio, biologinės įvairovės ir aplinkosaugos srityse, atlieka mokslinius tyrimus bei teikia konsultavimo paslaugas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.